Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '17

 
Kategori
Deneme
 

Bağımsız devlet mümkün değil, bu nedenle bugün artık bağımsızlığın önemi kalmadı

Bağımsız devlet mümkün değil, bu nedenle bugün artık bağımsızlığın önemi kalmadı
 

“Ya istiklal ya ölüm” diyecek durumlara düşersek bağımsızlık yine önemli de günümüz dünyasında devletler birbirlerinin içine girmiş, yani tam bağımsızlık diye bir şey söz konusu olamaz artık.

Ekonomin dünya ekonomisi ile iç içe, enerjide bağımlısın, borç almışsın, seni bağlayan uluslar arası anlaşmalar… Bence sadece bayrağımızın rengine karışamazlar herhalde.

Bu, çağın getirdiği bir durum da biz de karışalım. Herkes bize karışabildiğine göre herhalde bizim de hakkımız.

Yani bağımsızlığa fazla takmamak lazım. Sınırların belli mi, bayrağın var mı tamam. Bir zamanlar (belki hala da) devrimcilerin “Bağımsız Türkiye” diye yırtınmaları aklıma geliyor.

Bağımsızlık değil ama özgürlük önemli; insanlarımız özgür olsunlar dünya ile iç içe yaşayalım.

İşte “Amerikan-İngiliz şirketlerini ülkeden kovalım, bizi sömürüyorlar” tarzında söylemlerin artık bilmiyorum anlamı kaldı mı? Kovsan ne olacak, bu tarz politikalar ülkeyi geri bırakmaktan başka işe yaramıyor. Tamam, tesislerimizi, madenlerimizi vs kendimiz yapalım, işletelim… Kapalı ekonomilerin gelişmediğini biliyoruz. Dünyaya açık olmadın da işte böyle bedeli var. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki sanki kapitalizme mecburuz.

Bağımsız devlet benim bildiğim dünyada bir tek Kuzey Kore, onun durumu da malum. Tutucu milliyetçiler bu görüşü savunur. Küresel dünyada tek başına hareket edemezsin.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..