Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Bağımsızlık o kadar kolay mı Kıraç Bey!

Bağımsızlık o kadar kolay mı Kıraç Bey!
 

Besteci ve yorumcu Tufan Kıraç dün akşam Öğretmenler Günü için Tekirdağ’da bulunduğu sırada, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir cumhuriyet olduğunu düşünüyorduk, ama değilmiş onu gördük’ açıklamasında bulunmuş.

İşte bir kez daha çalışanı ve emeklileri ile bütün siyasiler yine töhmet altında kaldı.

Kıraç'ın bu tespitlerine karşı üç beş söz ile katılabilecek birileri çıkacak mı bakalım.

Onun bu çıkışına bakalım kim ya da kimler ne kadar bağımsız olduğumuzu nasıl anlatacaklar?

Az önce basından öğrendiğime göre, 'Tekirdağ'da 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında konser vermek için gelen sanatçı Kıraç, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız olmadığını iddia ederek: Bu ülkede doğdum doğalı bir kontrolün içinde olduğumu biliyorum. Bir baskının içindeyim. Bu 10 senelik bir olayda değil. Bu Atatürk’ün ölümünden beri böyle. Atatürk öldükten sonra bu ülke bağımsızlığını yitirmiştir' açıklamasında bulunmuş.

1972 yılında Kahramanmaraş’ta doğan müzik öğretmeni, besteci ve yorumcu Kıraç bugüne kadar yaşamış olduklarının etkisi ile çok bunalmış anlaşılan. Ancak onun çıkışındaki sözleri olması gereken bir başlangıç ile çirkin bir tükenişi belirttikten sonra kesilmemiş. Açıklamalarına, ' ’Mahalle baskısı’ da olur. Mahalle baskısından çok daha Amerika’nın bize ne kadar çok baskı uyguladığını düşünmeliyiz. Batı devletlerinin bize ne kadar baskı uyguladığını incelememiz lazım' cümlelerini de ekleyen Kıraç'a hak vermemek mümkün mü?

Açıklamalarına, 'Bizim gerçek sorunumuz ortada. Biz yüzyıllardır bu topraklarda yaşıyoruz. Bu topraklarda bir kültür oluşturduk. Öyle ya da böyle bir kültür oluşturduk. Bu kültürün sonunda Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduk. Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir cumhuriyet olduğunu düşünüyorduk, ama değilmiş onu gördük. Toplumumuzun her yerinde bağımsızlığımızı kaybettiğimizi görebiliriz. Eğitimden tutun sosyal yaşantımıza kadar her yerde bağımsızlığımızı kaybettiğimizi görüyoruz. Hepimiz günlük yaşantımızda bunların sıkıntılarını yaşıyoruz. Bunu nasıl çözeceğimizi bu saatten sonra bilemiyorum' sözlerini de eklemiş olan güçlü sesin bu çıkışı ile içinde bulunulan karmaşanın boyutlarının bir sanatçı üzerindeki baskılarının neler olduğunu da öğreniyoruz. Hangi bilinçli yurttaşımız bu tür kaygıların içinde değildir? Toplumumuzun, orta yaşlılar ile olgun yaştakileri bir yana bıraksak bile gençlerin büyük bir kitle oluşturduğu 1980'lileri de bu türden endişeler içinde kıvranmakta olduğunu kim inkar edebilir?

Oysa biz ne kadar uysal bir toplumduk, değil mi? Ne oldu bize böyle? ‘Yeter artık!’ diye gökyüzüne doğru haykıranlar ile öz düşünceleri için en umulmadık sözlerin açıklanmaya başlandığı günlere geldik sonunda. Çünkü toplum birilerince gizlice tezgahlanan ve bir o kadar da açıktan açığa sergilenen çirkinlikler karşısında artık tepki vermeye başlamıştır. Çoğu terör saldırıları ile pek çok kitle eylemleri ve bazı gazetecilerin işlerinden uzaklaştırılmaları da bu kapsamda düşünülebilir. Sorunun içine gençlerden milletvekillerine kadar uzanan kitleleri de kapsayan tonlarca Biber Gazı kullanımı da girince iç güvenlik açısından nereden nereye geldiğimiz daha belirgin bir vuzuha kavuşmuyor mu? Öyle ki ben hariç dağdaki teröristler için bile, ‘İşleri, tarlaları ve eşleri de yok ise başka hangi çözümleri var ki, denilmeye başlandı artık.

Ne yazık ki Türkiye bağımsız olamadığı için kendi içinden olduğu kadar dışarıdan da desteklenen terör saldırılarını durduramıyor bir türlü! Oysa ABD 11 Eylül Terör Saldırıları'nı on yıl içerisinde bitirerek huzura kavuşmuş bulunuyor. Bağımsız Devlet olmak böyle olur. Öte yandan AB üyeliği için can atanlar açısından bile Kıbrıs Cumhuriyeti kadar bir etkinliğimizin olmadığını düşündükçe üzüntüye kapılmamak mümkün değil. Bağımsız Devlet olmanın diğer yönlerinin ayrıca tartışılması bile gereksiz bu aşamada bence.

Türkiye’nin yakın zamanda bir var olma savaşına gireceğini ileri süren Kıraç'a göre, 'Dünya zaten savaş içinde. Türkiye bu savaşın sonunda ya bağımsız bir ülke olacaktır ya da televizyondan seyrettiğimiz bir Orta Doğu ülkesi' durumundadır.

Bağımsızlık için çalışmak o kadar kolay mı Kıraç Bey?

ALLAH (c.c.) senin de benim de geniş toplumun da sabrını arttırsın.

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..