Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '08

 
Kategori
Haber
 

Bağımsızlık Savaşı'nın son tanığını da yitirdik

Bağımsızlık Savaşı'nın son tanığını da yitirdik
 

Bağımsızlık Savaşı'nın son kahramanı Yakup Satar


Bir ulusun yoktan var oluşuna emek verenlerden,

Bir ‘yeniden doğuş’un son tanığı...

XX. Yüzyılın en önemli Kurtuluş ve Bağımsızlık Savaşı’nın en son kahramanı...

Son İstiklal Savaşı Gazisi Yakup Satar’ı kaybettik!..

Bir an dedem geldi gözümün önüne. Aynı savaşta 8 gün firarı çıktı... ve ‘gazi’ payesi alamamıştı. Çok üzülmüştü. Zaman zaman ağladığına tanık olurdum, ‘o günlerden’ söz ederdi. Bulundukları bina da göçük olmuş ve sakat kalmıştı dedem... Bir de ‘üşük oldum’ derdi, yaşadığı kısmi don olayına. Parmakları hissizdi, ocaktan koru bile parmaklarıyla alabilirdi. “At boklarından çıkan arpa tanelerini yediklerini” söylerdi, çocukluk işte... Gülerdik. Kıtlık, derdi bazen de... Biz yaşamadık, kimse de yaşamasın. Aklımız erdikçe anladık bu kıtlık olayını. Sonra, kıtlığı yaşayan Anakara’lara, ülkelere tanık olduk.

Yine o günlerden dedemde kalıcı en belirgin özellik; sağ eli ve ayakları titrerdi. Bir süre dedemin; “Titrek Abdullah” alaylarına ne kadar üzüldüğüne tanık oldum. 1978 yılında kaybettik, babamdan 2 yıl sonra!

Bir Özgürlük Savaşı veren ülkem, çağdaşlaşma yolunda inanılmaz atılımlar yaptı; Hepimizin bildiği inanılmaz devrimleri... Hepsinden önemlisi bize teslim edilen, Bağımsız Türkiye’yi... Tüm bunlarda emeği olan; son kahraman, son tanık, son gazi... Yakup Satar

Dün akşam da onu kaybettik!

Artık, Bağımsız Türkiye’yi kuranlardan, onun için savaşanlardan hiç kimse kalmadı yaşamda. Tanrıdan rahmet dilerim sana Yakup Dede! Bağımsızlık Savaşı’nda ve diğerlerinde emeği geçen tüm şehit ve gazilere de rahmet dilerim. Işıklar içinde yatın!.. Mustafa Kemal’e, İsmet İnönü’ye ve silah arkadaşlarına selam ve minnet duygularımızı götür.

Yakup dede, bir de notum var Mustafa Kemal’e:

Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan ile Derviş Mehmet ve Said-i Kürdi’nin torunları yönetiyor kurduğun Türkiye Cumhuriyetini artık, de ‘o’ anlar.

Fofoğraf: hurriyet.com.tr

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..