Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

DİYETİSYEN YASEMİN GÜN

http://blog.milliyet.com.tr/yasemingun

24 Ekim '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bağışıklığımız Güçlendirmek ve Daha Az Hasta Olmak İçin …

Bağışıklığımız Güçlendirmek ve Daha Az Hasta Olmak İçin …
 

 Sağlıklı beslenme, sadece yaz dönemine girerken “evet zayıflamam gerek” deyip, dönemsel olmaktan ziyade hayatımızın tamamına yaymamız gerekmektedir. Hem ideal kilo seviyesinde kalmak hem de verdiğimiz kiloları geri almamak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirip kışa hazırlamak için  sonbaharda sağlıklı beslenme tavsiyeleri vermek istiyorum sizlere…

Mevsim geçişleri vücudumuzda birçok değişikliğe yol açar.  Bunlar arasında kendimizi genelde halsiz hissetmek, hava sıcaklıklarının düşmesi ve gece süresinin uzamasının da etkisiyle hareketlerimizin azalması, beslenme şekillerinde yaşanan değişimlerden bahsedebiliriz. Bu mevsim geçiş dönemlerinde sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam adına birçok değişiklik yapmak mümkün.

Sonbahar da  depresyona eğilimli olanlar sağlıklı yaşam açısından beslenmelerine daha çok dikkat etmelidir. Çünkü  depresyonda olan bireyler serotonin hormonunu salınımını arttıran unlu ve yağlı yiyecekler tüketmeye meyilli olurlar. Bu da kilo alma ile sonuçlanır. Depresyon eğilimi  olan kişilere serotonin hormonu salımını arttırdığı için spor yapmalarını tavsiye ederiz.

Aşırı sıcakların azalması ile birlikte vücudumuzun su isteği azalmaktadır buna bağı olarak  su tüketim miktarımızı azalabilir ama ihtiyacı azalmaz, o yüzden su tüketimimizi düşürmemeliyiz.

C vitamini tüketmek, sonbaharın getirdiği  olumsuzlukların etkisini azaltıcı etki gösterir. Bu yüzden C vitamini olarak zengin olan yeşil biber, maydanoz gibi mevsim sebze ve meyvelerini tüketmekte fayda vardır.

Her besini mevsimin de tüketmeliyiz, çünkü besinler  metabolizmamızı mevsimine göre hazırlar. Armut, bal kabağı, Brüksel lahanası, turp, karnabahar, nar, ceviz ve fındık…Bu besinleri sonbahar da soframızdan eksik etmemeliyiz.

Elma: Kalbe yararlı flavonoidler ve antioksidan öğeler içerir. Asıl vitamin kabuğunda bulunduğundan iyi yıkanmış bir şekilde kabuğuyla tüketilmelidir.

Ayva: Bronşit ve öksürüğe de iyi gelir; çekirdekleri kaynatılıp içildiğinde göğsü yumuşatır. Ayva, damar sertliği ve karaciğer sağlığı için de faydalıdır; tansiyonu düşürür, safrayı düzenler.

Balık: Ekim ayı palamut, kasım da lüfer zamanıdır. Haftada 2-3 defa mutlaka tüketilmelidir. Balığın içeriğindeki omega-3, fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineraller hamilelikte anne karnındaki bebeğin gelişimi için, çocukluk çağında beyin gelişimi, yetişkin ve yaşlılarda göz, zihin, karaciğer, kalp ve damar sağlığı üzerinde oldukça önemli role sahiptir.

Bal kabağı: Vitamin, mineral, diyet lifi, omega-3 ve antioksidan kaynağı olan bal kabağı cilde iyi gelir. Betakaroten içeren bal kabağı, akciğer, kolon, mesane, serviks, meme ve cilt kanserlerine yakalanma riskini azaltmakta, kalp hastalıklarına karşı da korumaktadır.

Brüksel lahanası: İyi bir demir kaynağıdır. Kanser başta olmak üzere hastalıklara karşı vücudun doğal savunma sisteminin aktivitesini artırır.

Turp: Kökü iyi bir C vitamini kaynağı iken, yapraklarında fazla miktarda A, K vitamini ve folat bulunur. Kanı temizler, gut hastalığına karşı korur. Bağırsakları temizler, cilde tazelik verir, saçların sağlıklı olmasını sağlar. Kabızlığı giderir, stresi azaltır.

Karnabahar: İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde anti kanserojendir.

Nar: Damar tıkanıklıklarına iyi gelen nar, tansiyon düşürür, kalbi de korur.  Nar, tam bir antioksidan deposudur.

Taze ceviz ve fındık: Çok iyi bir enerji kaynağıdır, vücuda güç ve enerji verir, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Kolesterolü düşürür, düzenli olarak her gün 2 tam ceviz veya 8-10 adet fındık  tüketilmesi kalp krizi geçirme riskini azaltacaktır.

Armut: Bağırsak sağlığı için çok faydalıdır.

Sağlıklı günler dilerim…

 
Toplam blog
: 8
: 107
Kayıt tarihi
: 03.10.18
 
 

Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun oldum. Mesleğimle ilgili bir çok kurumda ..