Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '11

 
Kategori
Güncel
 

Bahadır Baruter'e destek

Bahadır Baruter'e destek
 

Sanırım 7 ay önceydi, mizah dergisi Penguen'de Bahadır Baruter'in karikatürü çıktığında. Karikatür bir camiide geçiyordu ve duvarlarında "Allah yok, din yalan" yazıyordu. Her şeyden kolayca, "amanın" diyerek tahrik olan İslamcı kitlenin bu karikatür üzerinden öncelikle Bahadır Baruter'e ve sonrasında dergisi Penguen'e gösterdiği tepki linç boyutlarına gelmek üzereydi.

O haftaydı, iki tane aldım Penguen destek olmak için. Ben de kendimce böyle destek oluyordum işte ifade özgürlüğüne. Çünkü bu ülkede, bu dönemde, demokrasiyi dillerinden düşürmeyen bir kitlenin gözü döndüğünde neler yapabileceğini görüyordum. Fakat Türkiye'nin Penguen dergisine, bu kitleden daha fazla ihtiyacı vardı ve Penguen yaşamalıydı. Nitekim yaşadı, yok etmek kolay değil elbet. Boykot kampanyaları bir işe yaramadı ve Penguen devam ediyor. Tek hayalkırıklığım var bu konuyla ilgili, o da Penguen'in şöyle yüksek perdeden "KORKMUYORUZ" dememesiydi. Belki de korkuyorlardı, haklılar.

Derken geldik bugüne, küllenmiş bir konu bugün yeniden gündeme geldi ve Bahadır Baruter hakkında halkın bir bölümünün inancını aşağıladığı gerekçesiyle 1 yıl hapis istemli bir dava açıldı. Şikayetçiler, Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası ile hassas vatandaşlar! Bu vatandaşlar başka nelerden tahrik olmuşlar bugüne kadar? Bir çırpıda aklıma gelenleri söylüyorum:

-Topkapı Sarayı avlusunda şarap içilmesinden

-Tophane'de galeri açılışlarında şarap içilmesinden

-Geçtiğimiz hafta Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen AnkiRock Festival'inden

-Antalya'daki Oktoberfest'ten

-Türkiye'ye gelmek isteyen bilimum İsrailli gruplardan.

-Yılbaşı'ndan

-Yala ama Yutma isimli oyundan

-Esmeray'ın oyunundan... çok düşünmeden saydım bunları, uzar gider.

Öncelikle şunu dürüstçe itiraf etmemiz gerekiyor: Biz çok iyi biliyoruz ki bu ülkede fikir olarak ileri gidememiş, deyim yerindeyse geri kafalı hukukçular oldukça fazla. Yargı yükünü hafifletme önerileri arasında bunu çok çarpıcı bir şekilde görüyoruz sanırım ve en acısı da şu ki öneri düzeyinde kalmayıp hukuk dünyasına girmiş ne kararlar var...

Bu davada açıkça tarafımı belli ediyorum: Bahadır Baruter'in yanındayım. Bahadır Baruter hakkında bir cezaya hükmedilmesi Türkiye'de büyük bir utanç olarak yerini alacak eğer bu olursa ki olmayacağını umuyorum. Nasıl insanların dinlerini yayma hakkı varsa, bir inançsızın da bunu beyan etme hakkı vardır ve bunu inandığı şekilde yapabilir. Karikatür bir sanattır ve sanat sınırlanamaz. Bu karikatüre dava açılabiliyor olması bile ifade özgürlüğü garabetidir.

İleri demokrasiye geçmiş Türkiye'de, Ekşi Sözlük'te çokça yaygınlaşan bir deyimle söylemek gerekirse, demokrasi ilerleye ilerleye gözden kayboldu. Baskı altında medya, hapisteki milletvekilleri ve gazeteciler Türkiye'nin sakat demokrasisinin üzerinde sallanıyor.

AKP döneminde iyice artan baskılar, artık karikatür çizmeyi bile zorlaştırıyor. Başbakan'ın karikatür konusunda sicili temiz değil. Musa Kart'a açtığı davayla başlayan süreç dün gibi aklımızda olmalı. Sonra Tayyipler Alemi var... ki bu iki davada da karikatürler beraat ettiler.

Bahadır Baruter de beraat eder umarım diyor ve sözü bir de ona bırakıyorum. Bu cümleleri kendisine dava açılmadan iki gün önce kurmuş. Bakın ne demiş:

"Demokrasi bu ülke insanı için bir ütopya, ama bu ütopya yaşanmakta olan değişimin yine de en lezzetli havucu gibi sallanıyor toplumun önünde, çünkü sanırım demokrasiyi özlemek ve istemek, demokrat olmaktan daha kolay. Ben bu kolaycı ve bağımlı ülkeye sitemliyim."

Ben de bu kolaycı ve bağımlı ülkeye, bu insanlara sitemliyim. Seslerini bir türlü çıkarmadıkları, kendilerine verilenlere razı oldukları, her gösterilene inandıkları ve bir ilüzyonla avundukları için...

Hopa'da Metin Lokumcu'ya destek verenler beraat etti. Biraz umut var mı hala?

Kaç hukukçu kaldı yürekli, kaçı dayanabilecek, söyleyin!

 

 
Toplam blog
: 142
: 1092
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakülteliyim. Seyahat benim için bir tutku, her fırsatta bir yerlere ka..