Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '12

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Bahar Bayramı, Nevruz ve 473. Mesir Festivali’ne davet

Bahar Bayramı, Nevruz ve 473. Mesir Festivali’ne davet
 

473. Mesir Festivali'nde Sağlık Bakanımızı da görmek istiyoruz.


Bir kent daha var mı bildiğiniz baharı böylesine mutlu bir şenlikle, dünyada isim yapmış bir festival ile karşılayan? Süslenmiş sokakları, tertemiz caddeleri, neşeli seyyar satıcıları, göreve hazır sağlık ekipleri, şakacı esnafı ve donanımlı fuarı ile 50-60.000 kişiyi misafir etti bir kez daha Manisa. Bu festivali görmeyenler farkında bile değiller ne çok şey kaçırdıklarının...

Mesir Festivali’nin 472’ncisi 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında kutlandı. Önümüzdeki yıl da yine Nevruz’u takip eden Pazar günü saçım töreni yapılacak. 473. Mesir Festivali 21 Mart 2013 Perşembe günü sabahı mesirin ilahi ve dualarla karılması ile başlayacak, 24 Mart 2013 Pazar günü öğle saatlerinde yapılan saçım töreni ile sona erecek. Biz herkesi Nevruz gününde başlayan şenliklere katılmaya, bu sürede Manisa’da yapılan sokak konserlerini dinlemeye, uluslararası dans gösterilerini ve sanat etkinliklerini görmeye, fotoğraf, film, yemek yarışmalarını hem izlemeye hem de katılmaya davet ediyoruz. Bu süre içerisinde Manisa ve ilçelerindeki turistik alanları da ziyaret edebilirsiniz. İlk gün programınızda Tarzan’ın yeşillendirdiği Manisa merkezdeki Spil Milli Parkı ve yaban atlarını, Çaybaşı ve Ağlayan Kaya’yı, tarihi camiler, hamamlar, bedestenler ve Manisa sarayında görev yapmış, ders vermiş ulema ve evliyaların türbelerini görebilirsiniz. İkinci gün Kula’da peri bacaları, tarihi evleri, volkanik tepeleri, tarihteki ilk insan ayak izini (26000 yıllık), Salihli’de basılan ilk parayı, ilk tiyatroyu, bin tepeleri, şifalı termalleri, kaplıcaları ziyaret edebilir, hatta kaplıcalarda bir gece kalıp tazelenebilirsiniz. Son gün de saçım törenini izlemek, Manisa merkezde toplanan on binlerce kişinin oluşturduğu kalabalığın arasına karışarak caddelerde yürümek size bambaşka bir deneyim kazandıracaktır.

Herkes yalnızca saçım töreni ile ilgilense de festival aslında Nevruz günü başlıyor. Haberlerde yer alan, halkın bir tanesini kapmak için izdiham yarattığı dualı mesirler saçım töreninin birkaç gün öncesinde, Nevruz günü karılıyor. Mesir Macunu, en önemli şifa kaynağı olan dualar ve ilahiler ile tek tek elde sarılıyor. Mesir Macunu üretimini ve korunmasını üstlenmiş olan Manisa’yı, Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği 1959 yılında kurulmuş ve 1959 yılından bu yana bu görevi sürdürmektedir. Her yerden satın alamayacağınız, dernek tarafından üretilen “dualı” mesirleri özel olarak üretmektedir. Evet, dualı olanların dışındakiler de muhteviyatı nedeniyle şifalıdır, ister kuvvet macunu olarak tüketin ister farklı bir tat olarak, aslına benzer bir lezzet olsa da orjinalinin tüketilmesini tavsiye ederiz. Mesir macununun yenmesi de biraz dikkat istiyor, şeker gibi ısırırsanız dişlerinize yapışabilir. O nedenle “macun” usulü ile yenmesi gerekiyor.

Bu yıl bir kez daha kentin sokakları doldu taştı. Eller havaya, eller şifaya yöneldi. Kucaklarına düşen mesirleri sevinçle ve inançla, şifa için afiyetle yedi törene katılanlar. Yediden yetmişe şenlik vardı meydanda. Mesir seremonisinin geleneksel kıyafetleri ile hocalar ilk göründüğü anda, yükselen ıslıklar ile çağırıyordu kalabalık atılacak mesirleri. Ajans haberlerinde festivalde olanlar şöyle anlatılıyordu: “Osmanlı tarihinde 472 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Mesir Macunu, coşkulu bir kutlama ile Sultan Camisi minare ve kubbelerinden halka saçıldı. Bu yıl törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcileri, Çin'in Yiwu kenti heyeti, Bosna Hersek Projedor kenti Meclis Başkanı Azra Başaliç'in yanı sıra Bulgaristan, Yunanistan, KKTC, Çin ve Fildişi Sahili’nden gelen folklor ekipleri katıldı...”

Daha önceki yıllardan gelen bir adet olarak törenin berat verme bölümünde canlandırılan temsilde yine iki ünlü rol aldı. Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi olan Hafsa Sultan’ı Hülya Koçyiğit, macunun mucidi Merkez Efendi’yi ise Kenan Işık canlandırdı. Merkez Efendi’yi huzuruna kabul eden Hafsa Sultan, kendisine şifa kaynağı olan mesir macununun beratını Merkez Efendi'ye verdi. Beratı verdiği esnada bir nevi vasiyeti olan şu sözleri ile tören başlamış oldu: “İsterim ki dünya var oldukça, her senenin nevruz gününde bu hastalara şifa, dertlere çare olması için macundan bolca karıla ve ahaliye saçıla!”... Bu beratın ardından Işık ve Koçyiğit mesir macunlarını platformdan protokol üyeleriyle birlikte saçtı. Törende, daha önce Nevruz günü dualarla karılan 4 ton mesir macunu, Sultan Camisi'nin kubbe ve minareleri ile meydana bakan evlerin çatı ve balkonlarından halka saçıldı. Saçım sırasında zaman zaman yaşanan izdiham nedeniyle baygınlık geçirenler oldu. Zaman zaman da hocaların elindeyken mesirleri kapıp gitmeye çalışırken, aşağıya inerken cepleri boşaltılanlar oldu. Olsun, herkes çok eğlendi. Yine olacak, siz de katılın, siz de eğlenin.

Muhabbetle kalınız.

 

Not: Bu yazı 28 Mart 2012 tarihli Manisa Haber Gazetesi'nde yayınlanmak üzere yazılmıştır.

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..