Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yrd Doç Dr Tamer Haliloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/tamerhaliloglu

11 Mart '16

 
Kategori
Sağlık
 

Bahar gelirken üst solunum yolu rahatsızlıklarına dikkat!

Bahar gelirken üst solunum yolu rahatsızlıklarına dikkat!
 

Bahar Gelirken Üst Solunum Yolu Rahatsızlıklarına Dikkat!


Kış aylarının sona ermesi ve havaların ısınması üst solunum yollarında görülen hastalıkların artmasına neden olur. Baharla birlikte yaz aylarının yaklaşmasıyla havada varolan ve bir süredir alıştığımız ısı ve nem oranları değişir. Özellikle sıcaklıkların ani artışı henüz değiştiremediğimiz giysiler nedeniyle terlememize ve bununla beraber ısı kaybetmemize yol açabilir veya güzel havalara aldanıp hafif giysiler ile dolaşmak aynı şekilde üşütmemize yol açabilir.
 
Havadaki ısı, nem ve kirlilik bu gibi hastalıkların oluşmasında önemli rol oynar. Baharla birlikte havadaki kirlilik azalsa da yerini alerjik reaksiyonlar oluşturan polenlere bırakır. İdeal çevre şartları; ideal nem oranı, çok fazla değişkenlik göstermeyen hava sıcaklığı ve temiz hava hastalıklara karşı olan direnci artırır.
 
Soluduğumuz havadaki ideal nem oranı %45 dolaylarında olmalıdır. Özellikle kış aylarında ısıtılan ortamlarda havadaki nem oranı %15 lere kadar düşer. Bahar aylarında ise bu oran artar. Güzel görünen aldatıcı bir havada hafif bir rüzgar bile soğuğu daha fazla hissetmemize neden olur. Bütün bunlar üst solunum yollarındaki hastalıklara neden olan faktörlerdir.
Korunmak için özellikle bahar aylarında havaların güzelleşmesine aldanmayıp giysilerimize dikkat etmeliyiz. Bizi sıcak tutacak ancak terletmeyen giysiler tercih etmeliyiz. Eğer havanın dışarıda sıcak olduğunu düşünerek hafif giysiler ile çıkarsak üşütebiliriz ki bu da vücut direncimizin düşmesine ve hastalanmamıza yol açar. Ya da tam tersi kalın giyinip çıkarsak bu sefer terleriz ve bu da ısı kaybetmemize neden olarak hastalığa zemin hazırlar.
 
Bu aylarda bol miktarda sıvı tüketmeliyiz ve C vitamini içeren meyveler ya da meyve sularını tercih etmeliyiz. Kola, kahve gibi kafein ihtiva eden içeceklerden uzak durmalıyız. Sigara özellikle çok tehlikelidir çünkü dumanı üst solunum yollarımızdaki mukozolarda bulunun kendi kendine temizleme mekanizmasını bozar ve hastalıkların yerleşmesine uygun bi ortam hazırlar. Hastalandığımızda ise iyileşme süremizi uzatır.
 
Özellikle yoğun ve çok sayıda insanın çalıştığı ortamlarda havalandırma çok önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz hava şartlarını elde edilmesi gerekir. Kirli ve tozlu otamlar bulaşma ihtimalini güçlendirir, bir kişi hastalanırsa diğerlerine böyle ortamlarda kolayca bulaşabilir.
 
Yaşam alanlarınızı ve çalışma ortamlarınızı sık sık havalandırın ve güneşli havalarda güneş ışınlarının odanıza girmesine izin verin.
 
Yrd. Doç. Dr.Tamer Haliloğlu
KBB Hastalıkları Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı
 
Toplam blog
: 16
: 261
Kayıt tarihi
: 14.02.16
 
 

İ.Ü. Tıp Fakültesi'nden 1987 yılında mezun olan Haliloğlu, hemen sonrasında İ. Ü. İstanbul Tıp Fa..