Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bahar yorgunluğuna karşı nasıl beslenelim

Bahar yorgunluğuna karşı nasıl beslenelim
 

Bahar yorgunluğundan doğru beslenerek kurtulun


Havalar yavaş yavaş ısınırken, bahar kendini gösterirken üzerimizde bir yorgunluk… Oysa kışın soğuk ve kapalı havasından kurtulurken daha neşeli ve daha dinç olmamız gerekmez mi? Sabah kalkamıyoruz, akşam uyuyamıyoruz, bir halsizlik, bir isteksizlik… Bahar yorgunluğu sözünü çok duymuşsunuzdur, haftalar geçerken bu hissettikleriniz geçmiyorsa kronik yorgunluk da olabilir.

Mevsimsel geçişlerde havada bulunan elektrik yükünün değişmesinin insanları da etkilediğini söyleyen uzmanlar, bu durumdan şehirde yaşayanların daha çok etkilendiğini belirtiyorlar.

Bahar yorgunluğu deyip geçmemek gerekiyor aslında. Baharla başlayan depresif ve yorgun halimiz zamanla geçmiyorsa bunun altında başka nedenler de yatıyor olabilir. Bunlar; troid hormon bozuklukları, bağırsakta aşırı mantar/ maya büyümesi, epstein bar virüsü, yoğun stres, sürekli alkol kullanımı, yetersiz beslenme, beyne az oksijen veya glikoz gitmesi.

<ı>Yorgunluğa Karşı Neler Yapalım?

Sabah erken uyanalım

Sabahları geç kalkmak enerjimizi de düşürerek günün geri kalan kısmını da olumsuz etkilemektedir. İlk günler belki zor olacaktır erken kalkmak ama üzerine gidelim.

Güne hareketli başlayalım, tüm gün devam etsin

Vaktimiz varsa güne en iyi başlama şekli kendimizi dışarı atıp bir sabah yürüyüşü olacaktır. Ama çoğu kişi “ işe gidiyorum/ çocuğum var buna zamanım yok” diyebilir. Bu durumda hiçbir şey yapmamak değil çözüm. Pencerenizi açın derin nefes alıp verin ve yaşınıza sağlık durumuza uygun en az 30dk’lık bir egzersizle başlayın güne.

Gün içinde hareketinizi arttırın. “Zaten yorgunum hareket nerden çıktı” demeyin. Siz hareket ettikçe kendinizi daha zinde daha dinç hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Düzenli Beslenelim

Hissettiğimiz yorgunluğun en büyük sebeplerinden biri yetersiz ve düzensiz beslenmedir. Protein, kepekli/tam buğday vb ekmeği/ tahıllar ve domates, salatalık vb. sebzelerden oluşan iyi bir kahvaltıyla güne başlamak şart. Öğle yemeği ve akşam yemeği de düzenli ve yeterli olmalıdır. Öğün aralarında meyve tüketmek hem acıkmamanızı sağlayacaktır hem de birden düşmeyen uzun süreli enerji verecektir. Bir öğünde çok fazla yiyecek tüketimi, akşamları geç saatlerde yemek yeme, sürekli şekerli, çikolatalı yiyecekler atıştırma bizi yorgunluğa sürükler.

Vitamin ve Mineral Alımına dikkat

B vitaminlari, C vitamini, kalsiyum, Magnezyum, çinko ve selenyum yorgunluk hissedilmemesi açısından da yeterli alınması gereken vitamin ve minerallerdir. Bu nedenle sebze ve meyve tüketimimizi arttırmalıyız. Günlük 2 porsiyon süt / yoğurt tüketimi ile beraber kurubaklagil, balık, yumurta tüketimi önemlidir. Bu vitamin ve mineraller eksiklik durumunda doktor kontrolünde alınmalıdır.

Bol bol sıvı

Gün boyu yeterli sıvı almak bunun büyük kısmını da su olarak almak çok önemli. Günde 2-2, 5 litre su, teze meyve suları, bitki çayları, maden suyu gerekli sıvının yanında vitamin, mineral alımı açısından da önemlidir.

Alkol ve kafeinden uzak duralım

Fazla miktarda alınan alkol ve kafein de yorgunluğun artmasına neden olur. Depresif halimizden alkol tüketimi ile kurtulmaya çalışmak bizleri kısır bir döngüye sokabilir.

Dikkat!

Sabahları taze sıkılmış portakal suyu çok sağlıklı olarak düşünülebilir fakat sabah fazla miktarda alınan C vitamini yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle 1 bardaktan fazla portakal suyu içilmemeli ve tekrar c vitamini takviyesi yapılmamalıdır.

Bunlardan Kaçının

Mayalı yiyecekler

Asitli yiyecek ve içecekler

Alkol

Kızarmış yiyecekler

Kahve, sigara

çikolata

Bunları Tüketin

Zencefil, karanfil, tarçın

Havuç

Yeşil yapraklı sebzeler

Meyve

Tam tahıl, yulaf, kepek ekmeği

Tam tahıl kahvaltılık gevrekler

Ballı süt

Badem, ceviz

Balık

Baharatlı besinler

 
Toplam blog
: 24
: 4120
Kayıt tarihi
: 30.03.09
 
 

GERGİNLİKLER DEĞİL, ESNEKLİKLER KORUR... Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezu..