Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '07

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Baharat'ın sihri

Baharat'ın sihri
 

Düdüklü ötmeye başlamıştı. Mutfağı, yemeğe katılmış baharatların kokusu sarmıştı. Biraz zerdeçal, birazcık kişniş, azıcık zencefil. Kekik ve nane'yi de unutmayalım.

Baharatların etrafa yaydığı o enfes koku, hastayı bile ayağı kaldırır derler. Yemeğinizi yerken damağınızda bıraktığı tat ayrı bir keyif verir. Sofradan şişkin, hazımsızlık çeken bir mideyle de kalkmazsınız baharatlar sayesinde. Yani kısacası yemeğe anlam katarlar.

Bin bir çeşit faydayı barındıran baharatlar adeta sağlık iksiri gibidirler. Baharat deyince sadece aklımıza kara biber, pul biber gelmesin. Doğa'nın bize sunduğu, mükemmel sağlığın anahtarı o kadar çok çeşit baharat var ki... Yemeğinize çeşni niyetine kattığınız, belkide damak zevkinize hitap ettiği için koyduğunuz baharatların ne faydaları var sizlerle paylaşmak istiyorum.

Zencefil: Sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendiren, kansere karşı koruyucu etkisi olan bir baharattır.Soğuk algınlığında çok etkilidir. Kendimde denedim çok rahatlatıcı. Bir fincan kaynak suya bir çay kaşığı toz zencefil atıyorsunuz.

Zerdeçal: Enerji veren, temizleyici bir etkisi vardır. Modern farmokoloji, yaptığı araştırmalarda, zerdeçalın içindeki maddelerin karaciğeri arındırdığını görmüştür. Alerji, alerjik astım, deride kaşıntı ve hemoroit gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Antiseptik ve onarıcı özelliğinden dolayı, yaralanmalarda ve cilt rahatsızlıklarında, bedene dışarıdanda uygulanır. Cilt temizliğinde kullanılan bazı karışımların içerisinde bulunur. Kanı temizleyici ve karaciğeri güçlendirici etkisinden dolayı akne tedavilerinde kullanılır.

Kimyon: Isıtıcı, gaz söktürücü özelliği vardır.

Kakule: Sadece sindirim sistemi için değil, sinir sistemi için de iyidir. Kalbin çalışmasını düzenler, zihni zararlı olmayan bir şekilde uyarır. Kahve ve çaya konursa kafein'in kötü etkisini azaltır. Baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelir. Tohumları ağızda emilebilir veya zerdeçalla kaynatılıp içilebilir.

Nane: Yorgunlukta, sindirim sisteminde aşırı doluluk hissi olduğunda, mide ve bağırsak bozukluklarında, kramplarında kullanılır. Antiseptik özelliğinden dolayı fizyolojiyi virüslere karşı korur. İç sıkıntısı, çarpıntı, bulantı, baş ağrısı, romatizmal ağrılar ve sinirsel ağrılarda, yatıştırıcı özelliğe sahip olan yağı, dışarıdan bedene uygulanır.

Bir kısmından bu yazımda bahsettim. Diğerlerini de büyük bir zevkle sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Kaynak: Baharatlar hakkındaki bilgiler, Ender Saraç Ayurveda kitabından.

Baharatların sağlıklı bir bedene sahip olmamızda ne kadar önemli olduğunu, faydalarını okuyunca görüyoruz. Bundan dolayı yemeklerimizde baharatları eksik etmeyelim.

Hepimiz yemekten sonra bir keyif çayı yada kahve içmeden duramayız. Her ne kadar siyah çay yerine yeşil çay ya da karışım bitki çayı içelim diyecek olsakta siyah çayın keyfi bir başka. Eğer çok çay tüketiyorsak, rezene çiğneyerek çayın zararlı etkisini azaltabiliriz.

 
Toplam blog
: 12
: 1608
Kayıt tarihi
: 09.09.07
 
 

1972'de İstanbul'da doğdum. Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. 10 yıldır Satış-Pazarlama sekt..