Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '16

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

BAHARDA SAĞLIK KARARLARI ALINDI MI ?

BAHARDA SAĞLIK KARARLARI ALINDI MI ?
 

Baharın gelmesiyle yaza da çok az zaman kaldığını fark etmeye başlayan bir grup diyet araştırmalarına başladı. Çünkü koyu renkli kalın giysilerin yerini artık açık renkli ve ince giysiler almaya başlayacak, böyle olunca da koyu renkli kalın giysilerin içinde saklanan kilolar açık renkli ince giysilerde saklanamayacak. Bu yüzden fazla kilolarından acilen kurtulmak isteyen kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu kişiler diyet araştırmaları yaparak gazete, dergi, internet ortamında gördükleri çok kısa sürede zayıflamayı hedefleyen diyetlerden birini seçip uygulamaya başlıyor. Şok diyetler olarak adlandırılan bu diyetler kısa sürede su ve kas kaybından başka bir ağırlık kaybını vadetmiyor. Sağlıklı bir ağırlık kaybı olmadığı gibi bir de yağlara yağlar eklenerek kısa sürede geri alınıyor.

Şok diyetler ani ölümlere kadar varan birçok problem çıkarıyor. Bunlar; yorgunluk, uyuşukluk, bulantı, kusma, diyare(ishal), adet düzensizlikleri, kuru cilt, saç dökülmesi, baş ağrısı, sinirlilik, konsantrasyon bozuklukları, kolesterol yükselmesi…

Şok diyetlerinin uygulanan birçok çeşidi varken yaz mevsiminin yaklaşmasıyla bunların yanına yenileri ekleniyor ve adları da moda diyetler oluyor. Kilo vermek isteyenler olarak bu modaya hemen uyum sağlıyoruz. Obezite bu kadar artarsa zayıflama yöntemleri de artacak ve bir bir denenecektir. Yıllarca kademeli arttırdığımız kiloları hızla vereceğimiz yöntemler çok cazip gelecektir. Çünkü gündemde olan popüler diyetlerde olay aç kalarak zayıflamadır. Diyetisyen olmayanlar tarafından ortaya atılan popüler bu diyetler, beslenme bilgisi olmayan insanların düşünceleri gibi şekillenmiştir. Mantık ''zayıflayacaksan aç kalacaksın'' dır. Aç kalarak zayıflamak bir mucize değil, çok düşük kalorili diyetler sizi tabiiki hızla zayıflatır. Ama bu zayıflama su ve kas kaybıdır. Kas kaybı ile metabolizma hızınız düşecek ve sonrasında eski düzeninize döner dönmez kilo almaya başlayacaksınız, aynı hızla. Unutmayın diyetin modası olmaz!

Nasıl ilaçları gazetelerden, dergilerden görüp duyup kullanmıyorsak diyetleri de o şekilde uygulamamalıyız. Beslenme programı diyetisyen tarafından size özel planlanmalıdır. Bireyin yaş, cinsiyet, boy, kilo, sağlık-ekonomik-medeni durumu, beslenme alışkanlıkları, sosyal statüsü göz önünde bulundurularak hazırlanan programlar ile hem daha sağlıklı hem de kalıcı bir kilo kaybı elde edersiniz. Beslenme programınız parmak iziniz gibidir, sadece size özel olmalıdır.

Nasıl başlanmalı?

En sevdiğiniz ve en devam edebileceğiniz şekilde başlamalısınız. Çünkü sevmeyince devam edilmiyor. Sevdiğiniz diyetisyen olsun, sevdiğiniz spor hocası olsun, destekçi arkadaş ve aileleriniz olsun... Destekçi olmayanlar, moral bozanlar olmasın ve gerekiyorsa onlardan saklayabilirsiniz. Bir de şimdilerde instagram gibi sosyal medya sitelerinde çok fazla motivasyon hesapları var, sağlıklı şeyler paylaşanları takip edebilirsiniz, yanlışa düşmemek için sağlıksız şeyler yapan eğitimsiz kitleleri takip etmeyiniz.

Bir diyetisyen olarak yaşam tarzınıza uygun bazen ufak kaçamaklarınıza da izin veren bir beslenme programı öneriyorum. Çok katı diyetler sizi zorlayıp diyeti bozmanıza sebep olabiliyor. Ama ufak kaçamaklar ile kendinizi kontrol etmeyi daha rahat başarabiliyorsunuz. Bir ay çok güzel diyet yapıp diyeti bıraktıktan sonra hemen kilo almaktansa diyette ufak kaçamaklar ile uzun soluklu güzel bir kilo koruma daha ideal olacaktır. Burada en önemli nokta diyetisyenin her kaçamaktan haberdar olması yanlışlar hakkında sizi doğruya yönlendirmesidir. Yani doğru-yanlış yediğiniz içtiğiniz her şeyin bilgisini diyetisyeninizle paylaşmalısınız. Sadece kilo vermek olmamalı amaç, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öğrenmek olmalı...

Hareket diyetin olmazsa olmazı!

Zayıflamanın bir de hareket boyutu var. Eğer havalar güzelken hareket ediyor, havalar bozukken etmiyorsanız kilo kaybı zor olacaktır.. Havalara özel ekipmanlar edinip her daim hareket etmelisiniz. Hayatınıza sadece zayıflamak için değil, her zaman yapabileceğiniz sağlıklı yaşam için bir hareket eklemelisiniz.. Bu çoğu kişi için en rahat olan yürüyüş olabilir, herhangi bir sağlık probleminiz de yoksa tempolu bir yürüyüş ile çok güzel zayıflayabilirsiniz.

Ertelemeyin!

Erteleme işin içine girdiğinde süreç uzar. Kişi kendini kanıdrmaya başlar: Şimdi değil yarın. Bunu yedikten sonra. Bu son. Şu da bir geçsin...Bir de bu noktada, bu kadar bahane üretirken kişi kendini uzun süredir diyet yapıyor sanıyor ve sonrasında neden kilo veremiyorum diye üzülüyor. İşin içine erteleme girmemeli, kendinizi yapmak istemediğinizin üzerine giderek zorlamalısınız. Kendiniz için bir yola giriyorsanız kendiniz için her şeyi dört dörtlük yapmalısınız.

Hep birlikte daha bilinçli daha sağlıklı günler dilerim...

Dyt.Buket YAVUZ KOÇOĞLU

https://instagram.com/birbuketdiyet/

 
Toplam blog
: 51
: 515
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

Sağlık alanında insanlara yardımcı olma isteğiyle başladığı okul dönemini sağlığın bir dalı olan ..