Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '15

 
Kategori
Sanat Eğitimi
 

Bahardaki " Lav Kayalıkları Festivaline" şimdiden hazırlanıyorlar.

Bahardaki " Lav Kayalıkları Festivaline" şimdiden hazırlanıyorlar.
 

Güzekcehisar, baharda, " Lav Festivaline" sahne olacak.


Her yörenin kendisine has el sanatları vardır. Kimi yerler,  yörede, o sanatla anılırlar.  İşte misali Bartın’da da, Milli Eğitime dayalı el sanatları  kurslar, yaz kış olanca hızı ile devam etmekte ve ortaya çıkarılan “telkırma” örnekleriyle bu gelenek, gittikçe yaygınlaştırılmaktadır.,

Yörenin eskilere dayanan bu sanatı, sıraya çıkan kızların baş örtülerinde ta o zamanda da görülürdü. Şimdi aynı heves Bartın’ın ezeli simgesi olmuş durumda. tel kırmalar, hiç hız kesmedi.

Ahşap  gergeflere tül veya benzeri delikli kumaş gerdirilerek işe başlanıyor. Makas,  özel iğnesi be tel makarası hazır bulunuyor gergefin yanında

.

TEL KIRMALARIN TARİHİ, BARTINDA ÇOK ESKİDİR. O ZAMAN DA GENÇ KIZLAR, KENDİ ARALARINDA ŞARKILI TÜRKÜLÜ EĞLENMEK İÇİN, HAFTADA BİR TOPLANARAK SIRAYA OTURUR, YEREL KIYAFETLERİ İLE  ŞARKILAR SÖYLEYEREK EĞLENİRLERDİ. PEK ÇOK KIZ  DA, BU VESİLE İLE KOCA BULDUĞU DA OLURDU. VE BAŞLARINDAKİ ÖRTÜ, İSTİSNASIZ TELKIRMA BAŞÖRTÜSÜ İDİ. BU KIZLAR ZAMANLA ANNE OLDULAR. ŞİMDİ KİMSE KALMADI BU TARİHİ TABLODA. ALLAH NUR İÇİNDE YATIRSIN.

         Yörenin  bilinen motiflerine işlenir tel kırmalar. İğnesi özeldir. Gelin teli inceliğinde ve parlaklığındaki gümüşi teller, kırılmak suretiyle gergeflere  iğne ile işlenir.

         Yörenin vazgeçilmez otantiğini teşkil eden bu sanatta,  eskilerin hala daha çeyiz sandıkların duran tel kırma işlemeler giyerek özel günlerde sergilenmesi, buralarda hala geçerli. Çarşaflar, kırlentler, yastık örtüleri, fular, yatak örtülerine tel kırma uygulanabilmektedir.

         Bartın’da Güzelcehisar merkez olmak üzere M. Eğitime dayalı tel kırma kursları açılmakta ve yıl sonu sergileri ile beğeni kazanan Güzelcehisar telkırma kursları çok yaygın.

        Kendisiyle konuştuğumuz  Güzelcehisar’daki  telkırma öğretmeni Dilek Gölbucaklı “ İnsanlarımız  boş durmayı sevmiyorlar. Biz de bu zaaflarından istifade ile M. Eğitimin açtığı kurslarda  öğretmen olarak, hanımlarımıza bu sanatı öğretiyorum. Çevrede ilgi büyük. Civar yörelerden de istekler var kurs için.” Diyor.

         Bartına 16,5 Km. lik mesafede bulunan Güzelcehisar’da,bilindiği gibi lav kayalıkları var. Tam 80 milyon yıllık.  Bartınlı ilgililer, bu yıl Bu işe önem vererek  Güzelcehisarı, turizme açacaklar. “Lav Kayalıkları festivalinde  mamullerimiz, turistlere görücüye çıkacak. Bunun  için memnunuz  ve  o günleri bekliyoruz” diyorlar kendileri ile konuştuğumuz kursiyerler.

         Bu gidişle, dünyanın hayran kaldığı telkırma mamullerimiz, festival münasebetiyle, daha da tanıtılmış olacak.

         Kahvehanede ayrıca konuştuğumuz Güzelcehisar’lılar,yörenin  turizme açılacağı haberini sevinçle karşılamışlar. “Hep o bahardaki festivale, şimdiden hazırlanıyoruz” diyorlar..

                                      TELKIRMA SANATI, BİLHASSA BARTINDA YAYGIN.

                                          "TELKIRMA" KURSUNUN ÖĞRETMENİ  DİLEK GÖLBUCAKLI

                                                                                 NEFİS BİR TELKIRMA

                                                                                    TELKIRMACI, İŞ BAŞINDA

               ÖĞRETMEN DİLEK GÖLBUCAKLI VE  CİVARLARDAN GELEN KURSİYERLER DERSTELER

                                                                   KURSİYERLERN BİR GURUP

                                                                           DERS BAŞLIYOR

GÜZELCEHİSAR, DENİZ KENARINDA KURULU BİR KÖY.  KARŞIDA DA LAV KAYALIKLARI SIRA HALİNDE GÖRÜLÜYOR.

                                    GÜZELCEHİSAR PLAJI.   ETRAF  KIŞIN BİLE YEŞİLLİKLER  İÇİNDE

                                                                              GÜZELCEHİSAR KOYU.

İŞTE, 80 MİLYON YILLIK LAV  KAYALIKLARI...BARTIN VALİSİ SEYFETTİN AZİZOĞLU KARARLI. BAHARDA BURADA SES GETİRECEK BİR FESTİVAL DÜZENLEYECEK. DAHA SONRASI DA  BU FESTİVAL, ULUSLARARASINA DÖNÜŞECEK. ZİRA KALİFORNİYADA DA BU KAYALIKLARDAN VAR. VE TURİZMDEMDEN PARA  KAZANIYORLAR...80 MİLYON YILIN O KAYALIKLARINA TURİSTLER EL SÜRECEK, MUTLU OLACAK. TIPKI KABEDE O KARA TAŞA EL SÜRÜLEREK MUTLANANLAR GİBİ.

                                                                       AYNI KURSİYERLERİN BAŞKA BİR POZU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..