Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

11 Nisan '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Bahçe İçin Organik Gübre

Bahçe İçin Organik Gübre

Bahar mevsiminin cıvıl cıvıl günleri devam ederken, bizde bahçede çalışmalara devam edelim. Bahçenin en çok ihtiyacı olduğu bakımı ihmal etmeyelim. Ancak o zaman bahçeden güzel ve sağlıklı bir verim alırız. Bahçenin en çok ihtiyaçlarından biri olan gübreyi; bitkilerin cinsine, toprağın durumuna, çeşidine göre vermeliyiz. Her ne kadar inorganik gübreleri bahçede sıkça kullansak da organik gübre kullanmayı ihmal etmemeliyiz. İşte bu noktada size bahçenize yarar sağlayacak birbirinden farklı üç organik gübre tarifi veriyorum. Hazırlaması çok basit etkisi fazla olan gübre tarifleri sizlerle….Haydi başlayalım.

ISIRGAN OTU GÜBRESİ: Ellerinize koruyucu eldiven takın, temiz bir makas alın ve bahçenizdeki ısırgan otunu dal kısımlarında keserek toplamaya başlayın. Kestiğiniz kısımları temiz bir kaba veya kovaya  yerleştirin. İçine kabın ağzına kadar dolduracak su koyun. Güneş görmeyen yerde iki veya üç günde bir karıştırmak şartı ile iki ila dört hafta bekletin. Kabınızdaki koyu yeşil rengine dönmüşse kullanmaya başlayabilirsiniz. Meyve ağaçlarınızın dibine, sebze bahçenize ve çim yüzeylerinize sulama suyuna karıştırarak özellikle bahar mevsiminde sıkça kullanabilirsiniz. Bitkilerde bulunan hastalıkları ve böceklenmeyi azaltır. Azot miktarı yüksek olduğundan yaprak ve dal kısımlarını güçlendirir. Bitkinin sağlıklı gelişimini hızlandırır.

MAYA GÜBRESİ: Mutfağınızda bulunan yaş veya kuru mayayı kullanacağınız su miktarına dökün. Burda bire bir ölçüde kullanabilirsiniz. Yani bir pakete bir litre su gibi… Döktüğünüz mayayı suda erimesi ve suya karışması için karıştırın. Bu karışımı güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin. İki gün aralıklarda karıştırma işlemi yapın ve mayalı suyu dinlendirin. Bir hafta sonra bahçedeki çicekli bitkilerinize, çalılarınıza ve güllerinizin toprak kısımlarına dökün. Bu gübrelemeyi bitkilerin gelişim döneminde bir veya iki haftada bir uygulayın. Bu maya gübresinin içinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bitkinin köklerinin güçlendirir, bitkiyi haşerelerden korur ve bitkinin güçlü bağışıklık kazandırır.

ÇAY-TÜRK KAHVESİ-TARÇIN GÜBRESİ: İstediğiniz su oranını bir kovaya boşaltın ve içine çay posası, türk kahve telvesi ve tarçın ekleyin. Oran vermek gerekirse bir litre suya, birer ölçek çay suyu, kahve telvesi ve tarçın ekleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımlı suyu bir iki dakika karıştırın ve bir gün güneş görmeyen yerde bekletin. Ardından bahçedeki tüm bitkileriniz için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu karışımdan elde edeceğiniz vitamin ve mineraller sayesinde bitki gelişimini destekleyeceksiniz, pis kokuları engelleyecek ve bitki üst kısımlarının daha sağlıklı büyümesini sağlayacaksınız. Bu karışımlı suyu özellikle gelişim aşamasında tüm bitkilere kullanırsanız en kısa zamanda etkili olduğunu göreceksiniz.

Unutmayın kendi yapacağınız bu tarz organik gübreleri bahçenizde düzenli kullanırsanız bahçenize çok yararlarını olduğunu görürsünüz.

KOLAY GELSİN…

HAYDİ YAZIN BİR SONRAKİ YAZI NE OLSUN?

YÜKSEK PEYZAJ MİMARI////ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..