Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1449
 

Bahçelerde Kereviz, Biz Kereviz Yemeyiz

Bahçelerde Kereviz, Biz Kereviz Yemeyiz
 

 

Geçen gün, bir arkadaşımla telefonda konuşuyoruz, uzun, önemli memleket meseleleri ve gündemin ardından ( konuşmalar bedava diye abartıyoruz bazen :))) konu akşama ne pişiriyorsun gibi daha kritik ve önemli bir konuya geldi.

Ben ; “Etli lahana kapuska, gel akşama beraber yiyelim ” deyince, arkadaşım “neredeyse 20 yıldır kapuska yemediğini” söyledi. Etli, kıymalı, bol soğanlı ve de acılı bir lahana kapuskanın o güzelim lezzetini 20 yıldır tatmamış. Ne büyük kayıp.

Neymiş efendim; “Yatılı okulda okuduğu dönemde lahanadan tiksinmiş”

Evde pişenle, yatılı okulda pişen bir olur mu ama?

O, kereviz de yemezmiş, kötü kokuyor diye.

Üzüldüm onun adına, böyle güzel lezzetleri kaçırıyor.

Ben pek yemek tarifi vermiyorum. Ama bugün vereceğim. Mutfakla çok uğraşmayı seven birisi de değilim açıkçası. Pratik, sağlıklı, çabuk hazırlanan yemekler tercihim. Ve tabi en önemlisi de zeytinyağlı yemekler olması.

Hem benim, hem de yeme şansını (!) elde edenlerin beğendiği bir yemek bu. Biraz önce pişirdim.

Baktım çok güzel ve lezzetli görünüyor, “Aferin Tijen” dedim. Bunu okuyucularınla (!) paylaşmalısın. (Yanlış anlaşılmasın lütfen, ünlem işareti sizlere değil, kendimle dalga geçtiğim için konulmuştur)

Evet efendim, bu kadar uzun girişten sonra benim harika kerevizimin tarifine geldi sıra.

Yemeğimizin adı “ Portakallı Kereviz”

Malzemeler:

1 Kilo kereviz

2 adet havuç

2 adet portakal ( 1 bardak portakal suyu)

1 adet iri soğan

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Tuz.

Kerevizlerin yumruları soyulur ve bir parmak kalınlığında halka halka doğranır.

Ortaları oyacakla, havuçların gireceği büyüklükte oyulur.(Tabi içinden çıkan parçalar atılmaz, onlar da yemeğin içine girecek) Bu oyuk kısma, havuçlar yerleştirilerek, fazlalıkları kesilir.

Kerevizin taze yaprak ve kök kısımları da, temizlenip doğranır.

Soğan incecik ve halka halka, zeytinyağında kavrulmak üzere doğranır ve içine de diğer havuç küp şeklinde doğranarak ilave edilir.

Tencereye koyduğumuz soğan ve havuçlar hafif pembeleşince, üzerine önce kerevizin taze yaprak ve kök kısımları daha sonra da ortasına havuç koyduğumuz kerevizler yerleştirilir.

Sonra da üzerine 1 bardak portakal suyu ve tuz ilave edilip, kısık ateşte lokum gibi pişmeleri sağlanır.

Çok hafif sulu olması için bir çay bardağı daha su ilave edilebilir, ben öyle yapıyorum.

Valla ben bu tarife bayılıyorum. İster soğuk, ister sıcak yensin.

Biraz önce pişirdim. Gözüme güzel göründü, bir de resmini çektim. Ve akşam yemeğine yetişsin diye hemen sizlerin göz zevkinize sunuyorum. Afiyet olsun.

Tijen Taşlı- İzmir

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Portakallı kerevizi yaptım. Şahane oldu. Kulakların çınladı mı???:) Sevgilerimle...

Özlem Akaydın 
 24.01.2008 18:26
Cevap :
Afiyet olsun :) Ben geçen gün arkadaşımın tarifi üzerine bir de küçük köfteli ve terbiyelisini yaptım o da harika oldu. Bahçelerde kereviz, biz kereviz yeriz değil mi ?:)))  24.01.2008 20:24
 

Yıldız demiş'ki, ''yarına yemek çıktı''. Biliyormusunuz çok komik birisidir benim karım. Olsa olsa benim için bir yemek çeşidi çıkmış olur. Yemekleri yapan kim? ben. Tarif güzel, becerebilirsem.Selam ve sevgiler.

kadirr 
 06.12.2007 15:02
Cevap :
Kadir bey demek öyle:))) O zaman bu tarif size. Becerebilirsem ne demek, eliniz alışkınmış işte:) Bakın sırada acılı kapuska da vardı.Ama onu siz mutlaka biliyorsunuzdur. Yıldız hanım çok şanslı:) Afiyetler olsun.  06.12.2007 16:31
 

Severim ama burada sadece dallarini satiyorlar yumrusu yok ...salatada kullaniyorum dallarini da .sevgilerimle

Nursen 
 06.12.2007 11:21
Cevap :
Demek Japonya'da da kereviz var! Ben daha önce Tokat ve Isparta da yaşamıştım,(15-20 yıl önce) orada kereviz yoktu. Pazarda satılmıyordu. Bilmem şimdi varmı.Yani Türkiye de de kerevizin bilinmediği ve pişmediği yöreler var.Merak ettiğim siz orada ailenize neler pişiriyorsunuz? Birbirine benzemeyen iki farklı kültür ve mutfak, benzer yönleri var mı? Aileniz her iki mutfağın tadıyla da birlikte mi? :)) Örneğin etli kuru fasulye ya da lahana sarma, imam bayıldı yer ve severler mi? Yazılarınızda buluşmak üzere. Sevgilerimle.  06.12.2007 13:14
 

Kerevizle o kadar çeşitli yemek yapılyor ki çok şaşırdım öğrendiğimde. Senin tarifin de çok güzel. Deneyeceğim en kısa sürede. Ben severim valla kerevizi, 2.5 yaşına kadar bıdığıma da yedirdim ama çocukların damak zevki değişior mudur nedir şimdi ağzına sürmüyor. Neyse eminim büyüdüğünde o da sevecek kerevizi:)) Ellerine sağlık canım, sevgiyle kal....

Özlem Akaydın 
 04.12.2007 11:12
Cevap :
Sağlığımız için her sebzeyi ayırmadan mevsiminde bolca tüketmeliyiz. Ailenin, anne babanın damak zevki çocuklarına da geçiyor çoğu zaman.Evde yemek ayrımı yapılmıyor ve zevkle yeniyorsa bir süre sonra bıdıkta size uyacaktır.Yorumlarda gördüğün gibi kerevizin öyle çok pişirilme ya da yenme şekli var ki.Çiğ olarak salatalara bile konuyor.Tarifimdeki ortası havuçlu kerevizi diğer kısımlarını yemese bile eminim oğlun da sevecektir.Sağlıklar, bol iştahlar(özellikle oğluna) diliyorum:)))  04.12.2007 12:43
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 157
Toplam yorum
: 955
Toplam mesaj
: 5
Ort. okunma sayısı
: 1866
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster