Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '11

 
Kategori
Siyaset
 

Bahçeli’nin taktiği

Bahçeli’nin taktiği
 

Bahçeli, iç barışın vazgeçilmez unusuru...


MHP lideri Bahçeli şaşırtıyor. 

Son haftalarda, geleneksel bir muhalefet partisi başkanından beklenmeyen tavır ve davranışlar içinde… İktidarın her yaptığına kafadan eleştiri getirmiyor, öyle… Hatta sık sık iktidar partisi liderini koruyan, savunan açıklamalar yapıyor. 

Kimileri “AKP ve Erdoğan’ı savunmak sana mı kaldı” dese de Bahçeli, sırası geldikçe aynı tavrı sürdürüyor. 

Son olarak, Erzurum’da, Yunan Başbakan’ı Papandreu’nun çıkışı üzerine Erdoğan’ın verdiği cevabı uygun bulduğunu açıkladı. 

Anladığım kadarıyla bu davranışı günübirlik olarak ortaya koymuyor… Bunun yeni bir “muhalefet taktiği” olduğunu düşünüyorum. Seçimlere kısa bir süre kalmışken çok tartışılıp, üzerinde kafa yorulan bir strateji uygulandığı görüşündeyim. 

Bu yeni muhalefet taktiğiyle Bahçeli ve MHP kendini siyasette yeniden konumlandırmış oluyor. Bu konumlanmayla gündemin peşinden giden değil, gündem oluşturabilen bir inisiyatif alıyor. Bu tavır ve hareket ilgi çekici olduğundan günlerce konuşuluyor. MHP ve Bahçeli hakkında genellikle müspet olarak yazılar ve yorumlar çıkıyor. 

Elbette Bahçeli bu tutumuyla en fazla vatandaşa çağrı gönderiyor… Ülkede ve siyasette kavga istemediklerini, yıkıcı bir muhalefet olmadıklarını, hükümetin doğru icraatlarını desteklediklerini ispat ediyor. 

Bu çağrı hedefine ulaşıyor. 3 ay önce yapılan araştırmalarda %10’larda gözüken MHP oyları en taraflı anketlerde bile 14’ten aşağıya düşmüyor. Tarafsız araştırmalar MHP’nin %18’lerde olduğunu gösteriyor. 

x x x 

Bahçeli’nin bu taktiği başka bir işe daha yarıyor… MHP’yi bölüp parçalamak, küçültmek isteyen Erdoğan ve AKP’yi de yumuşatıyor. Onların da manevra alanını daraltıyor. Öyle ya, zaman zaman kendilerini savunan, kendilerinden yana çıkan bir siyasî yapı hakkında ne söylesinler? Onu nasıl kötülesinler? Onun içindeki mütedeyyin kişileri nasıl ayartsınlar? 

Bahçeli taktiğinin bir başka yararı; medyada MHP ve liderini kavgacı-uzlaşmaz göstermek isteyen yeminli MHP düşmanlarından ellerindeki kozu da almak oluyor. Manşetlerde, köşelerde MHP ve Bahçeli’yi yıkıcı, kavgacı, uzlaşmaz göstermek isteyenler şaşkınlık içinde kalıyor. Yazacak bir şey bulamıyorlar. 

Yine söz konusu tavır, “eski ülkücüler” ve “küskün MHP’liler”in de Bahçeli ve MHP hakkında olumsuz konuşmalarının önüne geçiyor. Bu tavır, küskünlerin yuvaya dönmesi önündeki engelleri kaldırıyor. 

Hülasa, Bahçeli’nin bu taktiği birleştirici ve toparlayıcı bir etki yapıyor. MHP’yi geniş kitleler nazarında sevimli hale getiriyor. MHP, sadece “Millî devlet”in sigortası olarak değil, aynı zamanda iç barışın da vazgeçilemez unusuru olarak algılanıyor. 

Son tahlilde, Bahçeli’nin taktiği, MHP’nin yükselişi olarak yankı buluyor. 

Bu taktikle devam etmesi halinde, Haziran seçimlerinde MHP’nin %25’lere ulaşması hatta bunu bile aşması mümkün. 

x x x 

ÜSTATLARDAN 

BİR ÇOCUK VARDI 

Ümitti, emeldi o 

Her şeyden güzeldi o 

Dünyaya bedeldi o 

Ve dünya ona dardı! 

Halide Nusret Zorlutuna 

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..