Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '07

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Bahçemiz - 10

Bahçemiz - 10
 

Onların dünyasında yaşadığım bir anımla başlamak istiyorum. Kış mevsiminin bitimiyle 6 adet ağaç dikmek için bir ev bürosundan teklif aldım. Üç badem ağacı, bir Meşe, iki de Amerikan Birke'si.

Ağaçların dikileceği yerler ise şehrin üç ayrı semtindeydi. Ağaç Okulundan "fidanlık" ağaçlarımızı yükleyip dikim için yola çıktık. İlk durağımız badem ağaçlarının dikileceği yerdi. Ağaçlarımızı arabadan indirirken bir ağacın yükleme esnasında; en altta olduğunu farkına vardık. Bu durum karşısında iki tanesini indirerek sonuncu bademi daha sonra indirmeye karar verdik "boşaltma esnasında kabuk bölümleri zarar vermesin diye" . İşçilerim ağaçları dikime başladığı sırada biz de diğer ağaçların dağıtımına devam ettik. Arabamız yavaş yavaş boşalmış en altta kalan badem ağacı da tek başına kalmıştı. Tekrar ilk yerimize dönerek onun da dikimini yaptık. Aradan 6 hafta geçmişdi, dikmiş olduğumuz ağaçlar tomurcaklanmış yaprak açmışlardı. Badem ağaçları çiçeklerle bahara hoş geldin diyorlardı. Yalnız bir tanesi haric. O son dikmiş olduğumuz ağaç, onda her hangi bir belirti yoktu. Yapmış olduğum inceleme de gayet sıhhatli olduğunu tespit ettim. Peki neden diğerleri gibi çiçek açmıyordu.

Doğru ağaç okuluna giderek durumu anlattım. Bana ağacı getirmemi derhal bir yenisini vereceklerini söylediler. Oradan bir yenisi ile değiştirmek üzere ayrılırken yanıma yaşlı bir bahçıvan geldi. Bana o günün nasıl geçtiğini, anlatmamı istedi bende aynen yukardaki gibi anlattım. Güldü hiç zahmet edip de ağacı buraya getirme dedi.

Şimdi git ağacı yerinden zedelemeden sök. Diktiğin çukurun yanına koy yarım gün bekle, ondan sonra tekrar dik. Eğer ağacın içlerin de en güzel ağaç olmazsa ben bizzat gelip sana iki badem ağacı dikerim dedi. Bende o yaşlı bahçıvanın dediğini aynen yaptım. Bu gün bahari karşılıyan en güzel çiçekler açan bir badem ağacına sahibiz. Tabii nedenini merak ederek o bahçıvana gidip sordum o da bana ...... dedi. Düşünün bakalım bana acaba ne demişti.

Sanal bahçemizde ki fidanlarımızdan bu gün bir kaçını daha gözliyelim.

CHAENOMELES/YABANI AYVA

Çiçek acma zamanı Nisan - Haziran aylarıdır.. Kırmızının tonlarını taşır. Çiçekleri kuvvetli bir kokuya sahiptir. Toprağının PH derecesi yüksek olması fidan için elverişlidir. 30- 60 cm kadar büyür Japonica, logeneria, süperba cinsleri bulunmakta olup açık pembe renk de olanları da mevcuttur. Çiçek dökümünden sonra yabani ayva denilen meyvayı kış sezonuna kadar taşır.
Bu meyveler kuşlar için bir gıda teşkil eder. Meyvalar yenmez. Kök yapısı çok kuvvetli olup bir otomobili durdurabilecek kuvvete sahiptir.

BUDDLEA/ YAZ VEYA KELEBEK LEYLAGI.

Kokusu ve çiçeklerinde ki nektar sayesinde mıknatıs gibi Kelebek ve diğer uçucuları kendine çeker. Bir fidanın üzerinde 100 'ün üzerinde Kelebeğin görüldügü olmuştur. Lila'nin her türlü rengini taşıdığı gibi. Beyaz ve Sarıya kaçan renkleri de bulunmaktadır. 15 ayrı çeşidi vardır. Her türlü toprakta yaşadığı gibi, Sıcak ve Güneş altında rahatlıkla yaşar. Çiçekleri Haziran başından Agastos sonuna kadar fidanımızı süsler. Bakımı yok sayılacak kadar azdır. Sonbahar da 4/1 kadar budanması gerekir. 3 metreye kadar ulaşır. Dikkat edilecek konulardan bir hususta, çiçeklerinde ki ağır koku bazı kişilerde baş ağrısı yaptığı görülmüştür. Çocuklarımıza koklatılmaması tavsiye edilir çiçekler arasında ki uçucular nedeni ile "Arı sokması", Bahçenizin her hangi bir kösesinde bu fidana sahip olduğunuz taktirde Kelebek'lerin dansını görebilirsiniz. Gül bülbüle, kelebek de bu Leylağa aşıktır.
Fidan ölcüleri :kökler den başlayıp en uç noktasına kadar olan ölcü veya fidanın sağ ucundan sol ucuna kadar olan mesafe. Bitkilerde yükseklik ölcüleri bu şekilde tesbit edilir.

EQUİSETUM ARVENSE

Kurutularak çok iyi bir kaynatımdan sonra içinde ki asid kaybolur. Böbrek, iç kanamalara, cilt, varis, romatizma ağrılarına; vücutta ki su eksikliğine. Ekzama olan yerlerimize pansuman yapılmasına iyi gelir. Unutulmaması gereken en önemli konu : Bitkisel tedavi her ne olursa olsun Doktorunuza sorulmadan yapılmamalıdır. Bu nane limonu kaynatmak gibi. Nedenini soracak olursanız: Bir hastalığın başlangıcı olan faktörleri bir anlık geciktirme yönüne gidebilirsiniz.

ACKERSSCHACHTEL HALM

400 milyon sene evvel dünyamızda ağaç büyüklüğün de olup, Ormanlari teşkil ettiği sanılmaktadır. Bu gün ise Mayıs - Temmuz arasında meralarda orman civarlarında, toprak yolların kenarında olup başlangıçta 20 cm.den 60 cm kadar büyüyen bir ot tipidir. Dallarında taşıdığı asit sayesinde her türlü metallerimizi parlatabiliriz. Eldiven takmayı unutmayın.

Saygılarla.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..