Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '07

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Bahcemiz - 6

Bahcemiz - 6
 

1'inci resmimiz de gördüğümüz gibi. Fidanımızın kök hacminden biraz büyük çukur açmamız lazımdır. Dikkat edeceğim konu çukurumuzun derinliğidir. Bunuda bir tahta ile ölçebiliriz eğer fidanımızı derin ektiğimiz taktirde onun boğulmasına sebeb oluruz bu çok önemlidir.Toprağın değerine göre, çukurumuza biraz kemik tozu, çam cinslerin de de acı tuz koyabiliriz. Bu konuyu daha sonra işliyeceğiz.

3'üncü resmimizde gördügümüz
şekilde tel veya bezle sarılı bölümü açmamız lazımdır sakın tamamen çıkarılmasın yoksa onu saran toprağımız dağılır ince köklerimiz zarar görür.Dikkat edeceğimiz bir konu da çukurumuza indirirken kabuğun zarar görmemesidir.Her kücük zedelenme onun ömrünün sonuna kadar taşıyacağı izi bırakır .Bazı akıllı insanlarımızın çakı ile kazımaları misalidir.Bu izler insanın kendisine yaptırdığı döğmeye benzer.
Ne zamana kadar dikilebilinir? Toprakla kökler korunmadığı taktirde ancak son baharda dikilmesi tavsiye edilir.Baharda dikim yapıldığı taktirde, fidanımızın 3/4 budanması şarttır.İlerde bunun nedenlerini açıklıyacağım.

5' inci resimde ağacımızın çukurunu suyla doldurmamız lazımdır.Toprak arasında kalan havayı bu şekilde atarız.
Artık su dolu çukurumuza toprağımızı doldurabiliriz.Toprağımızı yavaş yavaş sıkıştırmamız lazımdır.Dikkat ince köklü fidanlar sıkıştırma işleminden hariçtir Rodedendom artları.Onların dikimlerini daha sonra anlatacağım. Son işlem fidanımızı Rüzgara karşı veya daha başka etkenlere karşı sabitlemek zorundayız.5 ve 6 ınci resimlerde görebilirsiniz.Bu işlem dikime başlamadan önce ayarlanmalıdır.Nedeni ise Fidanımız ilerki zamanlarda kendi topraklarında ki kökleri yayılmaya çalışır , sallantıya maruz kaldığı zaman ince köklerin zarara uğramamasını sağlar.

Fidan veya ağaçlarımızın sınırları sağ dalından sol dalına kadar olan bir daire içindedir.Artık yaşam savaşına başlamıştır sakın ona dokunmayın; o doğa da yaşamı bizden çok daha iyi bilmektedir.

Bazı cinsler de kendi çevresinde mantar görürüz lütfen onlara da dokunmayın o mantarlar köklerindeki zararlı maddelerin bekçileridir.Sakın diplerini belleme yoluna gitmeyin ihtiyacı olan kökler 3 veya 5 santim derinliklerdedir.Eğer bahçenizde 1 metrekarede 20 veya 30 kadar solucana sahipseniz havalandırmaya hiç ihtiyacınız yoktur onlar sizin için çalışacaklardır.İlerde bu konuları daha detayli anlatacağım.

Eğer su konusunda sıkıntınız varsa ağacınızı dikmeden evvel kalın delikli bir boru yerleştirirseniz kurak geçen zamanlarda köklere daha da çabuk ulaşırsınız.
Ne dersiniz bir kere de yukarda ki gibi bir fidan dikmeyi deneyelim mi !..

Saygılarla.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..