Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '07

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Bahcemiz- 1

Bahcemiz- 1
 

Sizlerle burada sanal bir bahçe kuralım. Bahçemizde yetişen ayrık otlarından tutalım da rengarenk açan çiçeklerimizi. O çiçekler arasında uçuşan böçeklerimizi. Daha doğrusu o yaşamı beraber yaşıyalım. Bu bahçe sanal da olsa hepimizin olsun. Bu gün sizlere hepimizin tanıdığı bir otla başlamak istiyorum. Bu arada onlarin esas adları ile de yazıcağım. Bu bahçemde 35 senelik çalışmalarım arasında ki anılarımı bilgilerimi anlatmaya çalışacağım:)

URTİCADIOİCA / ISIRGAN OTU

Yakan ot diyede aldlandırılır. Çoğumuzun yanından kaçtığı, bahçelerimiz de uzaklaştirdiğimiz faydalı bir ottur. Bahçemizin bir köşesinde ufak bir grup halinde yetiştirmemizin çok faydasını görebiliriz. Yapraklarının üzerinde taşıdığı tıpkı cam gibi hasas ince kılları kırılarak deri altına girer. Kendini savunmak için tıpkı enjeksiyon dan fırlayan sıvı gibi bu ince kılları da atabilir. Toplamaya kalktığımız zaman gün doğumu ile akşam vaktini seçmeliyiz. Canımızı yakan Toxalbümine ve Histamine adlı sıvıyı taşır. Bu da deri altı yanma ve kaşınmaya yol açar. Bu durumlarda devamlı olarak civarın da yetişen. Ampfer veya Impatens adlı otların yapraklarını ezerek yanan yerimize sürdügümüz taktirde açımız yok olur.

Isırgan otu Mayıs ayında aşağı doğru sarkan çiçek açar. Dışilerin de. Tib da en çok faydanılan bir ottur.

Bunlar: Vücutta hormon değişikliği, bahar yorgunlukları, kara çiğer, Safra, Romatizma ağrılarına, Prostat, güneş yanıklarına. Sampuan olarak bir de saç beslenmesinde (Bu iki yönü tam olarak ispatlanmış değildir.) faydalanir. Bataklık bölgelerinde yaşıyan artların da bu özelliklerin çoğundan faydanılamaz. Bahçemize gelecek olursak ondan sebze ve çiçeklerimiz içinde faydalanabiliriz. Topladığımız ısırganları plastik bir şişeye yağmur suyu ile koyduğumuz zaman 3- veya 4 haftalık bir beklemede sıvı natür bir gübreye sahip oluruz. Çok çirkin bir kokuya sahiptir. Bu zamanı kaya tozu karıştırarak kısaltabiliriz de. Dikkat edilecek olan metal kabin kullanılmamasıdır. Eğer bu sıvı 1/10 ayarında sulandırılarak sebze ve çiçeklerimize verebiliriz. Aynı zamanda bakteri böçeklenme mantara karşıda korur. Bazı yörelerde erkekleri toplanarak yemek yapılır.

Acıyı dindirmek için. Ampfer ve Impaten çok çeşidi vardır hepsi aynı işi görür çiçekleri değil. "Yaprakları".

AMPFER. IMPATEN.

Saygılarla.

 
Toplam blog
: 271
: 1289
Kayıt tarihi
: 20.02.07
 
 

Bütün canlıları seven, kendi penceresinden yaşamı anlamaya çalışan, onlardan bir şeyler öğrenmek ist..