Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '06

 
Kategori
Müzik
 

Bahia Blanca

Bahia Blanca
 

Bahia Blanca kelimeleri sizin için ne anlam ifade ediyor bilemiyorum ama şu anda bu yazıyı kaleme alırken dinlediğim şarkının adı Bahia Blanca ve müthiş bir tango ezgisi. İnsanı alıyor, götürüyor Atlantik'in güney kıyılarına. "Hüzün, mutluluk ve aşk bu kadar mı iç içe geçer bir şarkıda" diye sormadan duramıyor insan kendi kendine.

Bahia Blanca'nın İspanyolca sözlük karşılığı "Beyaz Kumsal"a tekabül ediyor. Ve benim, aklıma hemen geliveren yer ise Küba'nın mercan adalarından birisi olan Cayo Largo'nun müthiş ve aynı adla anılan kumsalı ve yöresi "Bahia Blanca" olmuştu. Ancak daha sonraları; şarkının bestecisi Carlos di Sarli'nin hayatını okuduğumda bu Bahia Blanca'nın Küba'da değil de Arjantin'de, Rio Negro'nun batısında kalan ve Güney Atlantik'te kıyısı bulunan Bahia Blanca, olduğu kanaatine vardım.

Carlos di Sarli; 1903-1960 yılları arasında yaşamış, İtalyan, muhtemelen de Sicilya göçmeni bir aileye mensup, Arjantin'li, piyanist, besteci ve şeftir. Ana enstrumanı piyanodur ve bestelerinde piyanonun apayrı bir yeri vardır. Eserlerinin müzikal denklemini piyanonun üzerine kurarken, latin müziğinin en karakteristik enstrumanı olan bandoneon ve keman diğer ana ögeler olarak karşımıza çıkar. Ancak hiçbir enstrumanın harmonik yapı içerisinde ön plana çıkmasına izin vermez.

Milonguero Viejo, Verdemar, Nido Gaucho, Otra vez Carnaval ve tabi ki Bahia Blanca gibi müthiş bestelerin her biri tango tutkunları için birer hayat iksiri niteliğindedir adeta. Milongalarda yıllardan beridir ibadet edercesine çalınan, dinlenen, dans edilen Sarli şarkıları ilk günlerdeki popülaritelerinden hiç bir şey kaybetmemiştir.

Carlos di Sarli'nin gözleri görmüyordu. Hatta, bir dönemin bağnazlığı içerisinde görme özürlü olması uğursuzluk olarak addedilmiş ve dinlenmemişti.

Tango ve müzik tarihine adını "El Senor del Tango" yani "Tangonun Lordu" olarak yazdıran ünlü piyanist ve şef-besteci, eserlerinde, insanların tango dansının büyülü atmosferine girebilecekleri iklimi yaratmada hiç ama hiç zorlanmadı. Yaşadığı şehir olan Bahia Blanca, ona en tılsımlı ilhamları veren yer oldu. Ve bu şehri, duygu iklimlerinde ölümsüzleştirdi.

Beyaz kumsallarda, çıplak ayakla, Sarli ezgilerinin ruh ikliminde, kapalı tutuşta yapılan sekizleri, chachaları hani tango tutkunu tahayyül etmemiştir ki?

Aşkolsun, ne diyelim, aşkolsun.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..