Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Bahtiyar Vahabzade’nin ardından - I

Bahtiyar Vahabzade’nin ardından - I
 

Azerbaycan’ın “Özgürlük Kahramanı” ve “Halk ŞairiBahtiyar Vahabzade, 13.Şubat 2009 günü aramızdan ayrıldı.

Azerbaycan edebiyatının, 20’inci yüzyıl Bütövlük[1] akımının önde gelen temsilcilerinden olan Bahtiyar Vahabzade, sadece Azarbaycan Cumhuriyeti’nde değil, aynı zamanda birçok ülkede; “... Düşünür, şair, sosyal, cesur ve gayretli, gelenekçi, sade ve samimi özellikleriyle tanınmıştır.” (Bkz. http://www.vahabzade.net).

Bahtiyar Vahabzade, 1925 yılında, Kur vadisene bakan Kafkas eteklerindeki Şeki ilinde (Antik Nuha kenti) dünyaya geldi. 1984’te ailesiyle Bakü’ye göç etti. Bakü Devlet Üniversitesi’nin Filoloji bölümünü bitirdiği 1947 yılında lisansüstü eğitime kabul edildi. 1951’de Azerbaycan şair ve ediblerinden Samed Vurgun’un (1906-1956) edebi kişiliğini ele alan "<ı>S.Vurğ<ı>unun lirikası" adlı tez çalışması ile yükseklisansını tamamladı. “<ı>S.Vurğunun Hayatı ve Yaratıcılığı” adlı çalışması ile de 1964 yılında “Doktor” ünvanını aldı. 1980’de Azerbaycan İlimler Akademisi’nin muhabir üyeliğine seçildi, 1990’da Üniversiteden emekli oldu.

Güzel san’atlara (<ı>bediî yaradıcılığa), İkinci Dünya Savaşı yıllarında başlamıştı... 1945’te Edebiyat Cemiyeti (<ı>Yazıçılar İttifaqı) üyeliğine kabul edilmiş olan Bahtiyar Vahabzade ardında; 70’ten fazla şiir kitabı, 2 monografi, 11 sosyal bilimler konusunda kitap ve yüzlerce makale bırakmıştır. "Vicdan", "İkinci Ses", "Yağışdan Sonra", "Yollara İz Düşür", "Feryad", “Nereye Gidiyor Bu Dünya?”, "Özümüzü Kesen Kılıç", "Cezasız Günah", "Darağacı" piyesleri, Bakü Devlet Akademisi Dram Tiyatroları’nda sahneye konmuştur.

Bahtiyar Vahabzade, 1974’te “Güzelsanatlar Emektarı” ünvanına, 1975’te “Cumhuriyet Ödülü”ne ve 1984’de “SSCB Devlet Ödülü”ne lâyık görülmüş, 1985’te de kendisine, “Halk Şairi” ünvanı verilmiştir. 1995 yılında ise Azerbaycan Milli Mücadelesi uğrunda verdiği mücadelelerden ve hizmetlerden dolayı “İstiklal Nişanı” ile taltif edilmiştir.

Edebiyat, ilim ve sosyal yaratıcılığını sosyal-siyasi faaliyetlerle de ilişkilendiren Bahtiyar Vahabzade, 1980-2000 yılları arasında 5 defa, Azerbaycan Yüce Meclisi’ne milletvekili seçilmiştir.

Son zamanlarına kadar, halkın problemleri ile ilgili meselelerde ve özellikle Karabağ işgali meselesinde adeta “Ağsaqqal[2]” gibi ciddi faaliyetlerde bulunduğu belirtilen Azerbaycan’ın “Özgürlük Kahramanı” ve “Halk Şairi” Bahtiyar Vahabzade, 13.Şubat 2009 günü aramızdan ayrıldı.

Büyük Türk Şairleri arasındaki mümtaz yerini almış olan Şairimiz Merhum Bahtiyar Vahabzade’yi rahmetle ve şükranla anıyoruz...

Vahabzade Öldü mü?

Anam Öldü mü?” Şiirine Nazire

Ne çabuk çektin elini dünyadan,
Bütün Türkler, henüz sana doymadan.
Topraklar bağrına bassa da cismin,
Yaşayacaksın hep, unutulmadan.

Bekir Ali



[1] Bütövlük akımı, temel olarak, insan ve tabiat bütünlüğünü esas alan lirik ve epik anlatımları ifade etmektedir. Eliağa Kürçaylı (1928 - 1978), özellikle 1978 yılında yayınlanan “Bütövlük” adlı eseri nedeniyle 1980 yılında “SSCB Devlet Başarı Ödülü” ile ödüllendirilmiştir.
[2] Aksakal; Kafkasya kardeş Türk topluluklarında, halk tarafından yaşlı ve bilge kişilere verilen unvan.

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..