Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '11

 
Kategori
Teknoloji
 

Bakanlık ARGE'ye iyi gelecek

Yeni hükümet açıklandı. Bizi en çok ilgilendiren tarafı bu hükümetin içinde kurulmuş olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Başında 60. Hükümet döneminde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevini yürütmüş olan Nihat Ergün var. Her ne kadar ülkenin gündemi Nihat Doğan olsa da biz ülkenin gerçek gündemine girmesi gereken şeyleri sizlerle paylaşmak istedik. Bu arada Türk Telekom ve Turkcell’e de konuyla ilgili yorumlarını sorduk ama cevap vermemeyi seçtiler.

Yeni bakanlık Avea ve Vodafone tarafından oldukça pozitif karşılanıyor. Vodafone bilim teknoloji ve sanayinin ayrılmaz bir sacayağı olarak tek bir çatı altında birleşmesini çok doğru bir hareket olarak tanımlıyor. Avea aynı bakış açısıyla küresel teknolojik eğilimler, bilimsel araştırmalar ve sektörel ihtiyaçların birlikte değerlendirilerek politikaların belirlenmesi ve Ar-Ge desteklerinin de bu doğrultuda yönetilmesinin; Türkiye’nin teknoloji politikasına büyük bir farklılaşma ve yenilik getireceği aşikar olduğunu söylüyor.

Vodafone, 80 kişiden 250’ye ulaşan kadrosuyla Oksijen isimli ARGE firmasının bu yeni gelişmeyle daha etkin bir biçimde çalışacağını öngörüyor. Aynı şekilde Avea, bakanlığın da çok önem verdiği girişimcilerin desteklenmesine yönelik çalışmaları da, Ar-Ge faaliyetlerimizi tamamlayan bir unsur olarak ele aldığından dolayı bunu bir fırsat olarak değerlendirmeyi planlıyor. Bu doğrultuda, Ar-Ge merkezlerinin yanı sıra, bir kuluçka merkezi yatırımı gerçekleştirdiğini belirtiyor. Her iki şirket de bunun büyüklü küçüklü gelişime açık şirketler için önemli bir motivasyon unsuru olacağında hemfikir.

Nihat Ergün isminin doğruluğu konusunda hiç kimsenin en ufak bir çekincesi yok. Hem geçmiş dönemde sanayiye yön vermesi hem de ARGE’ye olan yakınlığı, TÜBİTAK ile şirketler arasındaki ilişkilerin kuvvetlendirilmesi açısından çok önemli bir rol oynayacak. Her iki şirket de üstüne basarak bunun teknoloji ve ARGE dünyamıza bir “katkı” olduğunun altını çiziyor.

Avea bu değişimle birlikte koordinasyonda ciddi bir yükselmenin yaşanacağını belirtiyor. Ayrıca bilim ve teknolojinin sanayi ile birlikte ele alınmasıyla, sanayinin gelişimi için sağlanan Ar-Ge desteklerinin sürekli kılınması yönünde büyük bir adım atıldığını düşünüyor. Özellikle de telekomünikasyon sektöründe Ulaştırma Bakanlığı’nın ülkemizde yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik vizyonu ve bu doğrultuda yaptığı düzenlemeler, iletişim teknolojilerinde atılım yapılmasını sağlayacak. Avea’nın görüşüne göre bu vizyonun yeni bakanlıkça sağlanan desteklerle güçlendirilmesi, Türkiye’yi bölgemizdeki en büyük teknoloji üssü olmaya bir adım daha yaklaştıracak. Böylece bilim ve teknolojiye yapılan yatırımların, Türkiye’nin sanayi üretimindeki potansiyelini geliştirmek üzere yönlendirilmesinin ve Ar-Ge ve yenilikçilik desteklerinin bu doğrultuda koordinasyonunun sağlanmasının, ülkenin bilimsel/teknolojik potansiyelinin gelişimine önemli bir ivme kazandıracağını aşikar.

Aynı şekilde Vodafone önümüzdeki dönem yaşanacak gelişmeleri şöyle değerlendiriyor: “Öncelikle ülkemizde yüksek teknolojiye ayrılan kaynakların artırılması konusunda bazı çalışmalar yapılması, ülkemizin uluslararası arenada rekabet gücünün yükselmesi açısından büyük bir önem arz ediyor. Bu konu zaten geçmiş hükümetin de gündem maddelerinden biriydi, yeni bakanlığın bu konuda sürekli ve geniş ölçekli bir AR-GE faaliyeti yürütülebilmesi için stratejik bir hedef doğrultusunda odaklanılacak teknolojiler çevresinde görev alacak yeterli insan kaynağının yetiştirilmesi için çalışmalar başlatılabilir. Bunun dışında 2008 yılında yürürlüğe giren AR-GE teşvik yasası, geçmiş dönemle kıyaslandığında AR-GE firmalarına önemli avantajlar sağladı. Bu yasanın küçük ölçekli firmaları da kapsayan, teşvik alma konusunu daha kolay hale getirecek şekilde yeniden düzenlenmesi gibi konular mutlaka bakanlığın gündem maddeleri arasında olacaktır diye düşünüyoruz.”

ARGE faaliyetlerinin ülke geleceğine çok önemli katkılar sağlayacağı aşikar. Vodafone ve Avea’nın kendine güvenle bu konuda verdiği görüşlere bakılacak olursa çok iyi gelişmeler olacak. Ülkenin ARGE lokomotifi olan bu kurumların yeni sistemle yapacağı ARGE atılımlarını buradan sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

 
Toplam blog
: 69
: 9106
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Yaklaşık 10 sene Milliyet gazetesi ve yayın grubunda çalıştıktan sonra basın ve sosyal medya danış..