Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bakırköy Zuhurat Baba ismi nereden geliyor?

Bakırköy Zuhurat Baba ismi nereden geliyor?
 

Zuhur Eden Su / Zuhurat Baba


Bakırköylü Tarık Akan bu dünyadan ayrılalı aylar oldu. Ben de bir çok kez Bakırköy sokaklarında kendisini gördüm ve selamlaşmıştım. Rutkay Aziz  televizyonda anlattı. Tarık Akanla Bakırköy Lisesi'nin tuvaletinde sigara içerken tanışmışlar. Rutkay Aziz okulun basket takımının kaptanıymış. Basket oynar mısın kardeş demiş o da anlamam demiş. Ben de anlamıyorum, gel derslerden kaytarırız demiş ve o zaman başlamış dostlukları.
 
Zuhur Eden Baba Zuhurat Baba
 
Gök kubbede hoş bir sada bırakmak ne güzel, yüz binlerce insan uğurladı onu. Her faniye böyle bir cenaze töreni nasip olmaz!
 
Tarık Akan Zuhurat Baba Mezarlığı'na defnedildi. Zuhurat Baba ismi nereden gelmektedir? 
 
Bilmeyenlere anlatayım İstanbul kuşatmasında Bizanslılar kuyuları zehirler, asker susuz düşer, su sıkıntısı çekilmektedir, tam bu sırada elinde su tasları ile ak sakallı bir pir-i fani ortaya çıkar ve burayı kazın burada su var diyerek kuyucuları yönlendirir ve gösterdiği yerde su bulunur. Yani bu anlatıma göre Zuhurat Baba, saka olmalıdır. Oysa böyle mistik bir kişliğin saka olmaktan ziyade askeri kuyucu yani su bulucu olma ihtimali daha yüksektir. Baba kelimesiyle aslıkna bu mistik kahramanın "Alevi-Bektaşi" dervişi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 
 
Zuhurat Baba, aniden gözüken, zuhur eden yani gözüken baba demektir. Zahir, zuhur bunlar aynı kökten gelen kelimelerdir. Bakırköy'deki Zuhurat Baba Tekkesi Cuma günleri ziyaretçi akınına uğramaktadır. Başka günlerde giderseniz Zuhurat Baba türbesi kapalıdır. Mahalle yeşillikler içinde huzur dolu bir yerdir.
 
Toplam blog
: 23
: 355
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

Blogger Bolat, 10 yılı aşkın bir süredir blog yazarlığı yapıyor. İstanbul'da yaşayan Blogger Bola..