Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bakış açıları

NLP temel eğitimi, bakış açılarını belirlemekle başlar. Bir olaya zihinsel olarak üç şekilde bakabiliriz:
1. Kendi gözlerimizle (olay içinde yaşayarak)
2. Olay içinde, bir başkasının gözüyle (genellikle karşımızdakinin gözüyle)
3. Olayın dışından birinin gözüyle veya kuşbakışı, tanık konumunda
Biz günlük yaşantımızda bu bakış açılarını, belli durumlarda otomatik olarak seçer kullanırız. Eğer bu bakış açılarının farkında olursak, içinde bulunduğumuz, ancak değiştirmek istediğimiz bir durumdan, çabucak çıkacak bir duruma gelmenin yollarını bulabiliriz. Ancak bunu yapabilmek için, bu bakış açılarını, halihazırda nasıl kullandığımızı saptamamız gerekir. Eğer bu konuda bir çalışma yapılmamışsa, biz bu bakış açılarımızı otomatik olarak aşağıdaki şekilde kullanırız.
1. Haklı olduğumuz durumlar
Bu hep birinci bakış açısında bulunduğumuz durumdur. Olayı bizzat yaşıyor ve kendi gözlerimizle görüyoruzdur.
2. Haksız olduğumuzu anladığımız durumlar
İkinci bakış açısını otomatik olarak kullandığımız durumlardır. Kendimizi bir de karşımızdakinin gözüyle görmüşüzdür.
3. Hakem olduğumuz yada olayın dışında olduğumuz durumlar,
Zihinsel perspektifin en geniş olduğu bakış açısıdır.Buna bilimsel bakış açısı da denilebilir klasik anlamda. Böyle bir geniş bakış açısına ancak olaya dışarıdan bakarak ulaşılabilir. 

Eğer biz bu bakış açılarından herhangi birini istediğimiz durumda seçip, kullanabilme olanağına sahip olabilseydik , yaşamımız nasıl olurdu acaba, bir düşünün. Gerçek hayatta, her durumda, bu seçimi yapabilmemiz kolay değildir.
Örneğin siz, zaman yönünden sıkışmış bir durumda trafikteyken, yeşil ışık yanmasına rağmen önünüzde bekleyen bir araç duruyorsa, asla ikinci bakış açısını seçmezsiniz. Hele bir de sürücüsü cep telefonuyla konuşuyorsa o anda. Yani, “o arabadaki sürücü şimdi ben olsaydım ve biri bana, şimdiki göstermekte olduğum tepkiyi gösterseydi“ diye düşünmeyi sevmeyiz! Gördüğümüz gibi, durumlar karşısında, bu bakış açılarını seçmekte tamamıyla özgür değiliz! Duygularımız bize seçim hakkı vermek istemez.
Bunun farkında olmak, durumlar karşısında “gerekli” tüm bakış açılarını kullanabilmek , olayı daha geniş açıdan görmek, özgürleşmek yolunda, kişisel gelişim yolunda, çok önemli bir adımdır. Gönlünüzce bir gün olsun bugün! 

izzetbalci@ziprotek.com 

 
Toplam blog
: 75
: 1163
Kayıt tarihi
: 06.06.11
 
 

Zihinsel Programlama Teknikleri(NLP, Hipnoz, Meditasyon..vs.) alanında, uzun yıllardır araştırma ..