Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bakış açınız hayatınızdır

Bakış açınız hayatınızdır
 

Günlük hayatta hepimiz farklı problemler yaşıyoruz. Bu problemler kimi zaman sadece o gün için karşılaştığımız bazı şeyler olsa da kimi zaman rutin bir şekilde uğraş verdiğimiz bir duruma dönüşebiliyor.

Tabii biz bu durumları zihnimize olumsuz olarak kodluyoruz ve hafızamıza hatta fark etmeden  bilinç altımıza atıyoruz. Bu da bizi bazen bilinçli olarak bazen de bilinçsiz olarak (bilinç altına attığımız için sıkıntımızın sebebini bilemiyoruz) kötü etkiliyor. Hatta bu kötü etkiler davranışlarımıza dönüşüyor. Davranışlarımız da çevremizin bize olan tutumunu kötü yönde etkiliyor ve değiştiriyor. Bu durum hepimiz için kaçınılmaz son halini alıyor. Halbuki bunu değiştirmek çok kolay. Bu iş tamamen yine zihnimizde ve düşünme yapımızı değiştirmekte bitiyor.

Nasıl mı?

Ailenizle anlaşamıyor olduğunuzu varsayalım. Bu konuda ailenizi suçlayarak, onlara kin besleyerek veya onlarla ilişkinizi bozarak bu sıkıntıdan uzaklaşamazsınız. Aksine bu sıkıntı çığ gibi büyür ve siz sadece kendinize zarar verdiğinizle kalırsınız, onların davranışları ise asla değişmez. Burada yapılması gereken  biraz sağduyu göstermek ve bakış açınızı değiştirmektir. İlk önce neden bunu yaptıklarını sorgulayıp verdiğiniz cevaplar doğrultusunda zihninizi yeniden şekillendirmelisiniz; bu sizin bakış açımızı değiştirecektir.

*Babamın iş hayatında bazı problemler var.

*Aile büyüklerimden anneannem hasta o sebeple annemin morali bozuk.

*Annemle babam anlaşamıyorlar bu sebeple gerginler.

*Annem kardeşimi idare etmekte şu sıralar zorlanıyor ve bunun sıkıntısını yaşıyor.

*Annem ev işlerine yetişemiyor ya da iş hayatında bazı problemleri var.

*Annem veya babam  aileleri tarafından bu şekilde yetiştirilmişler.

*Annemin veya babamın kronik bir hastalığı var bu onları yıpratıyor.

*Annemin veya babamın günü bugün kötü geçmiş.

...

Daha bunun gibi pek çok örnek verebiliriz. Hatta yeni düşünceleriniz size tutarlı gelmese de siz zihninizde yarattığınız sağduyu cümlelerinize devam edin. Bu durum sizde bir süre sonra alışkanlık haline gelecektir. Olaya böyle yaklaştığınızda bu bakış açısını benimser ona göre davranırsınız. Davranışlarınız ise karşı tarafa yansıdığında olumlu etkiler bırakacağı için probleminiz kısa sürede çözüme kavuşacaktır. Yeter ki farklı bir çerçeveden bakmayı bilin. Bu yöntemi hayatımızın her alanında, problemi yaratan her kişi ve olay için uygulayabilirsiniz. Ben yukarıda sadece küçük bir örnekle açıklamaya çalıştım.

Unutmayın, düşünce yapınız hayatınızı şekillendirir.

 
Toplam blog
: 18
: 993
Kayıt tarihi
: 10.05.14
 
 

sosyolog  & psikoloji master ..