Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
863
 

Bakla (Babamın tarifi bir başkadır.)

Bakla (Babamın tarifi bir başkadır.)
 

Resim evcininden alınmıştır


Canım ne zamandır bakla istiyor ama şöyle bol dereotlu ve yoğurtlu tarafından. Özelliklede geçen hafta restaurant'ta yediğim bakladan sonra, daha bir canım ister oldu. Çünkü aradığım lezzeti tadı bulamamıştım o yediğim baklada. 

Baharın müjdecisidir o nazlı sebze, ömrü 1-2 aydır en fazla ha bitti ha bitecek. O zaman şöyle ağız tadı ile bir bakla yemek gerekiyor raflardan kalkmadan önce değil mi. 

Pek çok kişi sevmez nedense baklayı. Halbuki vitamin ve protein açısından oldukça lezzetlidir. Üstelik hazmı kolaylaştırır, idrar yollarını temizler. Kum'u olanlar unutmayın ki kum düşürmenizde bakla zevk ile size yardımcı olur.
Bu kadar sözden sonra artık bir bakla tarifi yapmak şart oldu değil mi... Ama benim tarifim öyle sıradan bir tarif değil. Sevgili babamın bana öğrettiği tarifi anlatacağım size. Bakla sevmeyen kişilerin bile denediğinde beğeneceği kadar iddialı bir tarif bu benim tarifim.:-) 

Çünkü bu benim babamın tarifi.. 

Malzemeleri: 

1 Kg. Taze bakla ( Baklaların fazla büyüğünü almayın),
1 Büyük baş beyaz soğan,
1/2 Demet dereotu,
2 Yemek kaşığı un,
1 Çay bardağı zeytinyağı,
1 Tatlı kaşığı şeker,
1 Çay bardağı sıcak su
biraz tuz.
Üzeri için:
Yoğurt,
1/2 demet dereotu,
2-3 diş sarımsak. 

Yapılışı: 

Baklaların uçları kesilerek ayıklanır çok büyük olmadığı taktirde ortadan bölmeyin uzun kalsınlar bir leğene yıkama için koymadan önce leğendeki sudan 1 kaşık unu eritin ondan sonra baklaları koyun ve içinde 10 dk. kadar bekletin.
Fazla derin olamayan ama geniş bir tencereyi ateşe koyun. İçine bir çay bardağı zeytinyağını dökerek ısıtın hafif. Aman ha yakmayın ben çünkü hep yakıyorum sonra yeniden baştan başlıyorum... Isınan yağın içine, ay şeklinde doğradığınız soğanları ilave edip karıştırarak öldürüyoruz ama kesinlikle pembeleşmeyecek. Yıkama suyuna koyduğumuz undan kalanı soğanların üzerine koyup topaklanmasına izin vermeyecek şekilde karıştırıyoruz. Unu az kavuracaksınız. Sudan çıkardığımız baklaları tencereye ilave edip üzerine suyunu koyup sosla karışmasını sağlıyoruz. Yarım demet dereotunu ince doğrayıp üzerine döküyor ve ağzını kapatıyoruz. Ağzını kapattıktan sonra tencereyi yukarı kaldırıp şöyle bir ileri geri sallayın ki baklalar bir güzel sıraya girsin...Yaklaşık 15-20 dakika sonra baklamız pişmiş olur. Altını kapatmadan yarım demet dereotundan kalanları üzerine döküp altını kapatıyoruz tencerenin. Tencerenin ağzını açmadan soğumaya bırakın. Ağzı açık soğutursanız baklanız kararır unutmayın. 

Artık en güzel yerine geldik sunuma. İsteğe göre sarımsakları ezip yoğurda katın dere otlarından bir kaç dal bırakıp gerisini en fazla 1cm. uzunluğunda doğrayın. Çok ufak doğramayın yazıktır dereotuna. Dereotunun bir kısmını yoğurda katıp karıştırın. Bu karışımı kayık bir tabağa çıkarttığımız baklanın üzerine dökün üzerine kalan dereotunu da bir güzel süz yapın ve bir kaç dal dereotu ile bunu şenlendirin , servise hazırdır artık baklamız. Afiyet olsun. 

Sonu gelen baklayı yemeden uğurlamayalım derim.. 

Ben dün akşam pişirdim bu akşam afiyetle yiyeceğim. 

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Baklayı nedense ben de hiç sevmem, bol yoğurtlu sarımsaklı olsa, sarımsağın yüzü suyu hürmetine yerime ama zorla:)

Ali Gülcü 
 22.05.2008 19:03
Cevap :
Siz babamın tarifini deneyin o zaman göreceğim sarımsağın yoğurdun hürmetinemi yiyorsun yoksa yaaa bu bakla ne güzel şeymi diyemi:-))  23.05.2008 10:08
 

Evet aslında bakla ile zıt kutupları yaşarız hep:)))))) Ama faydasıda az değil her sebze gibi vitamin kaynağı ve yazın yenecekler listesinde benim için... Teşekkürler güzel tarife...

cemil... 
 22.05.2008 17:30
Cevap :
Vallahi Cemil arkadaş çoğu evde bu böyledir. Ama buna bir alıştınmı da hep arıyorsun bu lezzeti. Bnece kandır hanımını dene bu tarifi derim pişman olmıyacaksın. Unutma bu babaların tarifi..  22.05.2008 18:09
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 96
Toplam yorum
: 562
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2208
Kayıt tarihi
: 13.06.06
 
 

Hayata güleryüzle bakmaktır felsefem ama polyannacı değil. 1961 Sivas doğumluyum, evliyim 2 kızım..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster