Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
1980
 

Bakla dondurması

Bakla dondurması
 

İnebolu’ da bayram sofraları zengin olurdu, aynı sofrada birkaç çeşit tatlı görebilirdik: Baklava, sütlaç, bakla dondurması, nişasta... Bayram sofralarının tatlısıdır bakla dondurması. Bildiğimiz dondurmayla bir benzerliği yoktur.

Kurutulmuş iç baklalar suda ıslatılıp gece bekletilir. Ertesi gün kabukları tek tek soyulduktan sonra tamamen ezilene kadar karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başladığında şeker eklenir. İyice pişip, ezildiğinden emin olunca bir süzekten geçirilir ve tabaklara, kaselere dökülür. Süzekten geçirilmeden de tabaklara dökülmüşse yerken ağzımıza parça halde baklalar gelir. Bunun da bir başka lezzeti olur.

Eskiden köyde oldukları yıllarda, teyzem bakla dondurması yapardı. Hem orada yerdik, hem de ayrılırken daha sonra yememiz kenarlıklı sahanlarda bakla dondurması verirdi. O kenarları desenli kesilmiş kalaylı bakır sahanlar kalmadı.

Eskiden her bayram sofrasında bakla dondurması olurdu. Yapılması oldukça zahmetli olduğu için, şimdi bazı sofralarda görüyoruz. Mehmet, büyükamcamın torunu. Dedesi Şükrü Amcayı çok severdik, torunu Mehmet’i de çok severiz. Mehmet de artık torun sahibi... Mehmetler her ilk bayram günü bize gelirler, biz de üçüncü bayram günü gideriz. Mehmetler de mutlaka bakla dondurması olur. Artık düdüklü tencere, mikser gibi gereçlerle kolaylaştığını söylerler. Oraya gelmeden Cemal Abilerde yemeğimizi yemiş olduğumuz için orada da bakla dondurması yeriz. Her zaman çok güzel yapmış olurlar.

Bakla dondurması fazla bekletmeye gelmez, üzeri çatlamaya başlar ve eski güzel tadı kalmaz. O nedenle bayramdan önce çok erken yapma şansı olmaz, son birkaç gün içinde yapılmalıdır.

Bakla dondurması bizim oraların yöresel kültürünün bir parçası. Unutmamamız ve unutturmamamız gerekiyor.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bakla dondurması İnebolumuzun köylerine has bir bayram tatlısı.İnebolu diliyle adı dondumadır çok lezzetli damak tadı bırakan ve ilginç bir tatlı türüdür.Ama 6 yıla yakın zamandır gittiğim köylerde bayramlarda bu tatlıya denk gelmedim.Mutlaka yapanlar vardır.Dilerimki bu tat unutulmaz ve yaşatılır. Aydın Bey size bir kez daha teşekkür ederim.Hep yazdıklarınız ve harika resimlerinizle bize gurbette olduğumuzu ve geçmiş günlerimizi unuttturmuyorsunuz.

binnaz delen atılkan 
 26.04.2007 17:13
 

Aydın bey, Mezunlar Derneği-Vişnelik tesislerinde sık sık menüde fava oluyordu. Bugünlerde yolunuz düşerse bir deneyin. Tarifi aşağı yukarı önceki yazımda var.O da sizin dondurma gibi kalıpta bekletilip dilim dilim kesilip servis ediliyor. Afiyet olsun.

Mehlika Şeyda 
 04.02.2007 23:53
 

Ben bu yazıyı sanki bir başka yerde daha okumuştum ..! Acaba şiirde yazıyormusunuz?..İsminiz tanıdık geldi..durun sizi arayacağım...)))Bu dondurmayı denemek boynumun borcu olsun...!

Gülden Işık 
 04.02.2007 23:45
Cevap :
Merhaba, hiç şiir yayınlamadım, o nedenle okumuş olamazsınız. Bakla dondurmasını bizim oralarda herkes bilir, başkası da yazmış olabilir. Hoşçakalın.  05.02.2007 0:22
 

Bu enteresan tatlı tarifiniz bana Fava'yı hatırlattı. Kuru bakla içini haşlarken bir miktar kuru soğan, tuz ve şeker eklerseniz, sonra da ezip üstünü dereotu ve zeytinyağıyla bezerseniz, çok hoş bir içki mezesi elde ediyorsunuz. Muhtemelen bu tarifi de biliyorsunuz, yeri gelmişken hatırlamak keyif verdi. Teşekkürler...

Mehlika Şeyda 
 04.02.2007 16:14
Cevap :
Merhaba, ben favayı hiç bilmem. Bu yazıyı okuyunca kardeşim anlattı bakladan fava yaptıklarını, ancak tatlısına alışkın olduğu için yiyemediğini. Fava tarifini de sizden bekleyelim. Saygılar.  04.02.2007 21:02
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1735
Toplam yorum
: 2342
Toplam mesaj
: 230
Ort. okunma sayısı
: 2396
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster