Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Bakla dondurması

Bakla dondurması
 

İnebolu’ da bayram sofraları zengin olurdu, aynı sofrada birkaç çeşit tatlı görebilirdik: Baklava, sütlaç, bakla dondurması, nişasta... Bayram sofralarının tatlısıdır bakla dondurması. Bildiğimiz dondurmayla bir benzerliği yoktur.

Kurutulmuş iç baklalar suda ıslatılıp gece bekletilir. Ertesi gün kabukları tek tek soyulduktan sonra tamamen ezilene kadar karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başladığında şeker eklenir. İyice pişip, ezildiğinden emin olunca bir süzekten geçirilir ve tabaklara, kaselere dökülür. Süzekten geçirilmeden de tabaklara dökülmüşse yerken ağzımıza parça halde baklalar gelir. Bunun da bir başka lezzeti olur.

Eskiden köyde oldukları yıllarda, teyzem bakla dondurması yapardı. Hem orada yerdik, hem de ayrılırken daha sonra yememiz kenarlıklı sahanlarda bakla dondurması verirdi. O kenarları desenli kesilmiş kalaylı bakır sahanlar kalmadı.

Eskiden her bayram sofrasında bakla dondurması olurdu. Yapılması oldukça zahmetli olduğu için, şimdi bazı sofralarda görüyoruz. Mehmet, büyükamcamın torunu. Dedesi Şükrü Amcayı çok severdik, torunu Mehmet’i de çok severiz. Mehmet de artık torun sahibi... Mehmetler her ilk bayram günü bize gelirler, biz de üçüncü bayram günü gideriz. Mehmetler de mutlaka bakla dondurması olur. Artık düdüklü tencere, mikser gibi gereçlerle kolaylaştığını söylerler. Oraya gelmeden Cemal Abilerde yemeğimizi yemiş olduğumuz için orada da bakla dondurması yeriz. Her zaman çok güzel yapmış olurlar.

Bakla dondurması fazla bekletmeye gelmez, üzeri çatlamaya başlar ve eski güzel tadı kalmaz. O nedenle bayramdan önce çok erken yapma şansı olmaz, son birkaç gün içinde yapılmalıdır.

Bakla dondurması bizim oraların yöresel kültürünün bir parçası. Unutmamamız ve unutturmamamız gerekiyor.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..