Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '13

 
Kategori
Siyaset
 

Bakü"de Kanlı Ocak: Azerbaycan Ulusunun özgürlük simgesi

Bakü"de Kanlı Ocak: Azerbaycan Ulusunun özgürlük simgesi
 

Bakü - Şehitlerimizin uyuduğu mezarlık


Asırlardır Azerbaycan Türkünün kanına susamış hain Ermeni çetelerinin ve onlara destekçi olan Rus şovenizminin ölüm makinesinin en büyük katliamlarından biri - 1990 senesinin 20 Ocak katliamı Türk'ün kan hafızasına kazılmış derin bir yara oldu. Peki, Ermenileri korumak bahanesiyle tanklarla Bakü sokaklarında 143 kişiyi kaddarcasına öldüren Sovyet ordusunun amacı neydi?

Ermenistan'ın Azerbaycan Cumhuriyeti'nin tarihi toprağı olan Dağlık Karabağ'a göz diktiği ve arazi iddiasında bulunduğu bir dönemde Gorbaçov yönetimindeki Politbüro Türk ve müslüman Azerbaycan Türk'ünü korkutmak girişiminde bulundu. Nİtekim, KGB ajanlarının Sumgayıt kent merkezinde düzenlediyi provokasyon, Ermenistan'ın Azerbaycan'a olan tecavüzüne itiraz etmek için sokaklarda ptotestolar düzenleyen azeriler ve komşu İran sınırında güneydeki kardeşlerini görmek için sınırları kaldıran insanlar durumu gittikce tehlikeli bir noktaya getirmişti. Bu gidişat Sovyet yönetimi tarafından hoş karşılanmadı ve Azerbaycan halkına ders vermek için girişimde bulundular. Ploitbüro üyesi Yevgeniy Primakov başkanlığında bir delegasyon Moskova"dan Bakü ve Nahçıvan gezisinden sonra bir rapor sundu. Mihail Gorbaçov ve dönemin savunma bakanı general Yazov"un emri ile Ocak ayının 19'unda Sovyet ordusu Bakü şehrine girmeye başladı. Gorbaçov'un kararı yürürlüğe girmeden önce 15 kişi katledilmişti. Sovyetler Birliği'nin başka bölgelerinden yaklaşık 60 bin asker toplanarak Bakü şehrine getirmişlerdir. Bir gün içinde 137 kişi katledildi, 700 insan yaralandı ve yaklaşık 100 kişiden de şu ana kadar herhangi bir haber alınamadı.

Kanlı Ocak olaylarından önce Kremlin'de - Politbüro'nun tarihi boyu tek bir türk üyesi olmuş Haydar Aliyev Gorbaçov ve yandaşlarının baskısı ile görevinden istifa etti. Bu istifa da ermenilerin Mokova ile ortak planının bir aşaması oldu. Soveyt basınının en okunaklı gazetesi "Komsomolskaya Pravda" katliam günleri "Türkler sınırda sinirli geziyor" makalesinde Bakü"de katlaimların sürdüyü günler ermenilerin Nahçıvan'a yönelik askeri operasyonlar başlatmasının Türkiye ordusu tarafından dikkatla izlenildiğini yazıyordu. Zaten, 1923 Kars anlaşması gereği Türkiye'nin şu bölgede müdahile hakkının bulunduğunu Rus ve Ermeniler de biliyordu. Kadim Türk toprağı Nahçıvan'ı koruyan kahraman insanlar kardeş Türk halkına da umutla bakıyordu. Öte yandan Moskova"da hayati tehlikesi bulunan Haydar Aliyev Bakü katliamını esefle kınadı ve trajedini cinayet olarak nitelendirdi.

Kanlı 20 Ocak şehitlerinin cenaze töreni unutulmayacak bir olay gibi tarihe geçmiş oldu. Bakü"de insan seli karanfillerin kan renkli düzümü eşliğinde Türk olmaktan başka hiç bir suçu olmayan masumları kara toprağa verdi. Toprağa düşen mazlumların kanı Azerbaycan ulusunun özgürlük simgesi oldu. 

 
Toplam blog
: 5
: 810
Kayıt tarihi
: 14.03.11
 
 

Ankara"da gazetecilik yapıyorum. Mesleğim gazeteci. ..