Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
Okunma Sayısı
362
 

Bal kabağı mucizesi

Bal kabağı mucizesi
 

Oymalı, sert kabuklarının altındaki sıcacık kavuniçi rengiyle pazarlarda bazen dilimlenmiş olarak karşımıza çıkan, doğanın sunduğu bir şifa deposu… Sizin de bu şifa kaynağından sihirli dokunuşlarla farklı lezzetler yaratarak faydalanmanız mümkün. Üstelik tam da zamanı! Kış mevsiminin karakteristik lezzeti bal kabağının, bağışıklığı güçlendirmeden bağırsak hareketlerini hızlandırmaya, tok tutmadan cildi güzelleştirmeye dek birçok faydası var. 

“Çoğumuz onu sebze olarak değerlendirirken aslında o; vitamin A, vitamin B, vitamin E, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan oldukça zengin bir meyve” diyor. Kışın hem yetişkinlerin hem de çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinlerden biri olan bal kabağını peki ama nasıl tüketebiliriz? 

Alerjiye Karşı Savunma Kalkanı 

Bal kabağı, alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı oluyor. Astım, alerji gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller önem kazanıyor. Antioksidan kapasitesi en yüksek vitaminlerden biri olan beta karotenlerin ise en yüksek oranda bulunduğu besinlerden bir tanesi bal kabağı. Yarım su bardağı kadar bal kabağında günlük ihtiyacın 2 katı kadar vitamin A bulunuyor.

Cildin Yenilenmesini Sağlıyor 

Özellikle kadınlar soğuk kış günlerinde ciltlerinin kuruyup çatlamasından şikayetçi. Oysa cildin ışıltısını ve tazeliğini sağlayan malzemeler kozmetik mağazalarında değil tam da yanı başınızda ve mutfağınızda! Soğuk kış günlerinde kurumaya başlayan cildin yenilenmesini bal kabağının içeriğinde bulunan antioksidan mineraller ve A vitamini destekliyor. Peeling olarak dahi birçok maskenin içeriğinde bulunan bal kabağı özellikle çorba olarak tüketildiğinde cildin nem kazanmasına destek oluyor.

Bağırsak Harekelerini Hızlandırıyor 

Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor. Özellikle bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu dönemde 6-8. aydan itibaren püre ya da çorba olarak tüketilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor 

Bal kabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor.

Göz Sağlığını Koruyor 

Bal kabağının içeriğinde bulunan ksantin adlı bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardımcı olurken bu durum ileri yaşlarda görülebilecek gözde doku harabiyeti ve katarakt probleminin önüne geçiyor. İçeriğinde bulunan A vitamini ayrıca gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak görüş kabiliyeti kazandırıyor.

• Kilo Vermenize Destek Oluyor 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu “100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlıyor, gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecinde destek oluyor” diyor.

Bal Kabağındaki Püf Noktası 

• Vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemesi ve daha faydalı olabilmesi açısından kabuğunu tüketeceğiniz zaman soyun ve doğrayın. Bu şekilde besinsel değerlerinin kaybı önleniyor. 
• Tüketilmeden önce de çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz bırakılmayın. Fırında veya buharda kısa sürelerde pişirin. Bu şekilde vitamin ve mineral kayıpları en az seviyeye indirilebiliyor. 
• Tatlısını yaparken, sağlığa zararı kesin olarak kanıtlanmış rafine şekerden kaçının. Onun yerine pekmez ya da bal kullanarak tatlandırabilirsiniz. 
• Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı.

Kaynak:
Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu

İzmir 28.12.2016

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bu kadar yararlı olduğunu bilemezdim. Tadını sevdiğim için bahçemde yetiştiriyorum. Ben balkabağını hiç tatlandırmadan kendi tadıyla da seviyorum. Şahane bir nimet.

Muharrem Soyek 
 01.01.2017 13:47
Cevap :
Merhaba, Bende pek severim. Adı üzerinde bal kabağı. Saygı ve selamlar...  02.01.2017 13:36
 

Tatlı olmasaydı düşünürdüm; çünkü ben meyve dahil tatlı yemiyorum.

Kerim Korkut 
 29.12.2016 22:14
Cevap :
Merhaba, Ben sigarayı bıraktım ama tatlıyı denemedim. Kimbilir belki bir gün? Saygı ve selamlar...  30.12.2016 14:50
 

Merhaba Osman Bey. Ben kendi bahçemde organik olarak yetiştirdiğim kabakları kullanıyorum. Selamlar...

Mesut KARİP 
 29.12.2016 13:36
Cevap :
Merhaba, Sizin çatı bahçesine imreniyorum. Saygı ve selamlar...  29.12.2016 15:13
 

Teşekkürler sevgili hemşehrim:) Saygılarımı sunuyorum...

Halil Güven (Sökeli) 
 29.12.2016 3:20
Cevap :
Merhaba Saygı bizden hemşerim. Selamlar...  29.12.2016 15:15
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1508
Toplam yorum
: 5843
Toplam mesaj
: 265
Ort. okunma sayısı
: 1670
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster