Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bal kabağı

Bal kabağı
 

Merhabalar
Soğuk kış günlerinde tatlı iyidir. İnsana enerji versin, kandolaşımını hızlandırsın, sıcak tutsun diye. Askerdede tahin, pekmez yemezlermi, üşüdükçe!
Bugün sebze türünden bir tatlı var mutfağımızda, kabak var. Sulu ve lifli bir sebze olduğu için' kabak tadı verdin' anlamıda oradan geliyor olsa gerek. İçersinde potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel mineraller bulunduran kabak , bağırsak tembelliğine iyi gelmektedir. Aynı zamanda bedenimizi temizler ve sinirleri yatıştırır.
Kabakgiler familyasından bir sebzedir.Bu ailenin diğer üyeleri;

Kavun
Karpuz
Salata
Acur sayılabilir.

Çeşitlerine gelince;
Bal kabağı
Helvacı kabağı
Sakız kabağı
Ben size bugün benim mutfağımdan balkabağını anlatacağım.Aslında herkesin kendine göre belirli pişirme şekilleri vardır.Birde benimkinden olsun diyerek, pişirelim kabağımızı.Normalde ben ölçüyle pişirmem.Ama size tarif için gerekli.Biraz zorlanacağım.Pişirmesi basit bir tatlı.Ama kabağın cinsi önemli.Bazıları hiç su salmaz, kup kuru olur.Ben üzerinde hafif kıvamlı bir şerbeti olsun isterim.Tabi tatlı sevme durumuna göre herkes şekerini arttırıp azaltma hakkına sahiptir.Gelelim malzemelere:
1 kg bal kabağı
500 gr şeker(isteğe göre çoğaltılıp azaltılabilir)
çekilmiş ceviz veya kaymak
Kabağı soydunuz, dilimlediniz soyarken anlarsınız kuru ise akşamdan , sulu ise pişirmeden hemen önce şekerini ekleyip, ocakta pişirmeye koyun.Kapağını örtün.Şeker eriyip kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kaynatın ve kapagını açın.Buharla beraber üstteki kabaklarda yumuşamış olmalı.Kapak açıldıktan sonra, kaynatmaya devam edin taki pişene kadar.
Piştiğinden emin olduktan sonra, alın ve tepsiye dökün.Ama tamamen suyunu çekmemiş olsun.Fırında pişmesi için suyu olsun.
Kabağı ısıtılmış fırında biraz kızartın.Öyle bir kıvam olmalı ki, ne sulu, ne yapışan, ağıza gelince eriyen bir kıvam olmalı.Üzerine ister ceviz, ister kaymak dökülerek yene bilir.
Herkese afiyet olsun.Teşekkürler.Sevgiler

 
Toplam blog
: 42
: 2143
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..