Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '12

 
Kategori
Haber
 

Baldan sonra peynir ve et üreticileri de teşhir edildi

Baldan sonra peynir ve et üreticileri de teşhir edildi
 

Dün haberlerde vardı. Baldan sonra tüketiciyi yanıltan peynir ve et üreticileri de kamuoyuna teşhir edilmiş. Güzel bir uygulama ancak çok geç kalınmış bir durum.

Bugüne kadar toplumun sağlığı ile o kadar çok oynadılar ki devletten kimse de çıkıp bu konuya el atmadı.
 
Pazarlarda 1 TL'ye sucuk, salam sattılar, kimse etin kilosu 14-15 lirayken nasıl oluyor da bunlar 1 TL'ye satılıyor demedi?
 
Balda da aynı durum var. Glikoz ve Mısır şuruplarına, sulu şekerlere az biraz bal karıştırıp satmaya başladılar. Hem de bunu TV'de günlerce aylarca reklam yaparak. Bir değil, iki değil, üç değil, dört değil,.... diyerek.
 
Gıda gittikçe organikten uzaklaşmaya başladı. 
 
Dün yine bir başka haberde ilaç kalıntısı bulunan 2 ton biberin imha edildiği yazılmıştı. Allahtan yurt dışına ihraç ediyoruz da adamlar ürünlere giriş kalite kontrol uyguluyorlar da bozuk gıdaları teşhis ediyorlar. Peki biz ne yapıyoruz, hiç.
 
Kendi halkımızın sağlığını neden gözetmiyoruz? Hani üretici ile tüketici arasında sağlıklı bir köprü kurulacaktı, ne oldu?
 
Hem üretici mağdur hem de tüketici mağdur oluyor. Aradakiler istedikleri gibi fiyatlarla da oynuyorlar.
 
Bence ülke çapında gıda konusunda denetimlerin sıklaştırılması lazım. Gıdalar pazara gelmeden önce sertifikalandırılmalı. Testlerden geçirilmeli. Halkın sağlığı korunmalı.
 
Bu şekilde bir düzen kurulursa hem halkın sağlığı korunacak hem de denetim piyasası oluşunca yeni yeni istihdam alanları açılacak. Gıda piyasasına denetim gelecek. Köylülerimizin ürünleri değerlenecek. Köy ile kent arasında sağlıklı bir köprü oluşturmak gerekiyor. Eskisi gibi ürünlerin kokusu, aroması, tadı yerinde olmalı. Gıda ürünleri ile kimsenin oynamasına izin verilmemeli.
 
--**--
 
Baldan sonra peynir ve et üreticilerine teşhir
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baldan sonra tüketiciyi yanıltan et ürünleri ile peynir üreticisi firmaları da teşhir etti.
 
Bakanlığın internet sitesinde, laboratuvar sonuçlarının olumsuz çıkması üzerine gıdada taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen peynir üreticisi 3 firma ile et ürünleri üreticisi 3 firma ilan edildi.
 
Söz konusu firmaların ürünlerine dönük laboratuvar incelemelerinde, yağlı tulum peynirlerinin içinde bitkisel yağ, pişmiş dana kavurmanın içinde at eti (tek tırnaklı eti), yüzde 100 dana eti sucuğun içinde kanatlı eti ve soyulmuş sosisin içinde yabancı doku ve iç organ tespit edildi.
 
Buna göre, laboratuvar sonucuyla “taklit ve tağşiş” yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firma adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numaraları şöyle:
 
PEYNİR ÜRETİCİLERİ
 
-“Hasan Dede” marka yağlı tulum peyniri üreten Akgökseller Gıda ve Süt Mam. Tar. Ürn. Canlı Hay. Oto. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti. Konya (nişasta ve bitkisel yağ tespiti) (parti seri no:01.12.2012)
 
-“Yalçıntepe” marka tam yağlı tulum peyniri üreten Birsen Güven Gıda San. ve Tic. A.Ş Kayseri, (bitkisel yağ tespiti) (parti seri no:11.04.2012)
 
-“Güldemce” marka yağlı tulum peyniri üreten Güldemce Gıda İnş. Otomotiv San. Tic. Ltd. Konya, (bitkisel yağ tespiti) (parti seri no:01.01.2013)
 
ET ÜRETİCİLERİ
 
-“Yemek” marka pişmiş dana eti üreten Efraim Usta Lokantası Nazım Çakmak Çınarlı Mh. N. Erim Cd. Kayacı Sk. No:2 İzmit/Kocaeli, (tek tırnaklı eti)
 
-“Apikoğlu” marka acılı kangal sucuk yüzde 100 dana eti üreten Etsan Gıda Sanayi A.Ş Tepeören-Tuzla/İstanbul, (kanatlı eti tespiti) (parti seri no:4701)
 
-“Uludağ” marka soyulmuş sosis üreten Karizma Beşler Et Tesisleri Kemerburgaz Cad. No 76 Kağıthane /İstanbul (yabancı doku, iç organ tespiti) (parti seri no: SN 08–P1)
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..