Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '09

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

bali endonezya

bali endonezya
 

Balayı denince ilk tercih edilen tropik adalardan biri "Bali". Havaalanına ayak basar basmaz hoş ve zarif bir adaya geldiğiniz izlenimi alıryorsunuz. İlk göze çarpan, etek (Sarong) giyen erkekler. Tanrıların adası diye bilinen Bali’de her yerde tütsüler, egzotik çiçekler, pirinç tarlaları, tropikal ormanlar, beyaz kumlu kumsallar var. Burada verilen her hizmet adeta bir rituel, bir ayin eşliğinde sunuluyor. Örneğin otel girişlerinde; büyük gong vuruşu ile karşılanıyorsunuz. Otantik müzik eşliğinde yerli kızlar tarafından boynunuza orkideler takılıyor, odanızı beklerken tropik meyvelerden yapılan içecekler ikram ediliyor. Otellerin en egzotik bölümleri ise SPA’lar. Meşhur Bali masajını okyanusa nazır, açık havada, tüllerle çevrili palmiyeler arasında yaptırabiliyorsunuz. Denemeye değer.

Gece eğlenceleri Bali adasının vazgeçilmezi. Her zevk ve her kesim icin eğlence mevcut. Rehberimiz Süleyman, -ki bana kısaca “Sülü” diyebilirsiniz dedi-, ilk gece bize, müslümanlar için de son derece renkli gece hayatı olduğunu gösterdi. Bu tür eğlence yerlerinde içki hariç her bar ve restaurant’ta gördüğümüz muzik, dans, eğlence, hatta ufak tefek sapkınlıklar mevcut.
Ancak bu tür barlar haricinde oldukça uç noktalarda mekanlar da var. Havaalanında koca koca levhalar görmüştük; Uyuşturucu kaçırmanın cezası ölümdür!. Ancak, tepside 1001 çesit uyuşturucu servis edilen barlar, gay, lezbiyen barlar v.s. ne ararsanız hepsi burada. Karaoke barlar revaçta ve çok eğlenceli. Sesi beğenilmeyenin suratına içki ve yumurta atmak serbest. Barlarda ki en popüler oyun şişe çevirmece. Şişe çevrilip, ucu kime isabet ederse üstündeki giysilerden bir tanesini atıyor. Taa ki biri anadan üryan kalana dek. Kaybedeni dışarı atıyorlar. Sokaklar, otellerine kadar önünü kapatarak koşan kız ve erkeklerle dolu. (Türkiye’de olsa çifte kollama gerekebilirdi..)Ortam neşeli yani..

Bali'de gün batımı bir seremoni. Romantizme hizmet eden her şey mevcut burada. Hem Allah hem kul gerekeni yapmış. Bembeyaz inci kumsallar gece restaurantlara dönüşüyor. Binbir çeşit deniz mahsüllerini, gün batımından başlayıp ayışığında devam ederek, yerli çalgıcıların müziği eşliğinde alıyor, yerel danslara eşlik ederek nefis bir gece geçirebiliyorsunuz. Üstelik ekonomik fiyatlarla.

Mekan tavsiyeleri: Kudeta, Livingroom. Eğlence ve show içeren restaurant’lar; Blue Ocean, Huhu bar. Kuta bölgesinde ise Skybar, Ocean beach. Beachler; Balangan ve Dreamland.

Enteresan bir tespitim daha var Bali’de: Elde katalog veya “canlı servis”, işini icra etmeye çalışanlara her yerde rastlıyorsunuz. Soruyor; Yanındaki kadın kim? Sevgili dersen uzaklaşıyor. Yok karım dersen ısrara devam. Söylemeden geçemeyeceğim; Nedense kadınları çifter çifter pazarlıyorlar. Palamut misali. Çifti 1 milyon Rupi.(100 usd) Mr.Pzvnk'e sordum acep nedendir? E yuuuh.. Sır bende..

Bali de Wuku ve Saka adında iki ayrı mevsim (takvim) var. Wuku festival zamanı. Saka takviminde ise yılın son günü hiç kimse çalışmıyor, ses çıkarmıyor, ışıklar kapatılıyor, turistler bile bu konuda uyarılıyor. E balayına geldik... Yok. Kat-i sessizlik!. Nedeni ise kötü ruhların adadan geçerken kimsenin yaşamadığını zannedip 1 yıl daha uğramamalarını sağlamak.

Erkeklerin bir çoğunun serçe parmağı uzun. Nedeni akdenizliler gibi burun karıştırmak değil, Kuzey Amerikalılar gibi kokain çekmek hiç değil. Sebebi uzun yaşamak. “Ne alaka” falan değil işte. İnanışa göre eğer serçe parmağınızın boyu, yüzük parmağınızın en üst boğumunu geçerse, uzun yaşarmışsınız. Bu durumda allah uzun serçe parmak vermediyse kul da tırnak uzatıyor. Kimi kandıracaksa.

Ülkenin %90’ı müslüman, ancak 235 milyonluk ülkedeki camii sayısı istanbul’da ki cami sayısının beşte biri. Binlerce Endenozya adasından biri olan komşu müslüman ada JAVA'dan gelen islami militanlar BALi'nin uçuk ve kozmopolit eğlence biçiminden hoşlanmamışlar. 2002 ve 2005 de bu barlara bombalar koyarak yüzlerce masumun ölmesine sebep olmuşlar. 2002’deki bombalanan yere anıt dikilmiş. 2005’de barlar bir daha bombalanınca bırakmışlar anıt dikmeyi. Java’lılar da bombalamayı.
Birgün şehir turu yapalım dedik. En güneyden en kuzeydeki göle kadar uzandık. Tapınaklar, pirinç tarlaları, evler, yerliler... Ana tapınak olarak değerlendiren Pura Besakih Tapınağı; 11. yüzyılda inşa edilmiş en önemli tapınaklardan biri. İçini gezmek yasak, ancak siyah beyaz ve kırmızı renklerinin hakim olduğu dış görünüşü görülmeye değer. Gezinin en ilginç yerlerinden biri maymun ormanı. Ufacık bir orman, içinde yüzlerce maymun, kapıda muz satıcıları. Aldık 2 salkım muz. Veriyoruz maymunlara. Yemiyorlar. Bıkmış hayvanlar. Kıl oldum. O kadar da para verdik. Bir de soyup önlerine atıyoruz muzları zahmet olmasın diye... Hiç umurlarında değil. Bakmıyorlar bile. Gitti paralar. Tepem atıyor, kafalarına kafalarına atıyorum muzları. Allahtan müthiş bir maymun kavgası gördük de paramız boşa gitmedi. Meğer hakimiyet bölgesini genişletmek isteyen erkek maymun, o bölgenin hakimi ile savaşmak yerine o mahallenin dişilerine sarkarmış. Hatta hiç bir mukavemet görmeden de sırasıyla beraber olurmuş. (kibarlığıma bakın...Böyle mi anlatırım ben normalde bunu). Eğer ki çaktırmadan hepsi ile beraber olur ise.. hakimiyet onun olurmuş. Ne kavga ne dövüş. Ammaaa “iş! üstünde yakalanırsa”..var yaaaaa. Yandı. İşte tam biz oradayken bu aç gözlü, maymun iştahlı hayvan bu durumda yakalandı. Kıyamet koptu. Vay sen benim mahallenin kızını nasıl..... Nasıl dövüyorlar Mr.Kazanova'yı o bölgenin diğer erkekleri. Içim acıdı. Maymuni “recm” sanki. Bizde kavgayı ayırma bahanesi ile elimizde kalan muzları kullanma şansına sahip olduk. Kime karşı mı? herkese, hepsine...

Saadete gelelim; Endonezya, Güneydoğu Asya'da yer alan dünya'nın en kalabalık Müslüman ülkesi. Nüfusun %90’ı Müslüman, geri kalanı Hindu ve Hıristiyan'dır. Ama Bali için Hinduizmin en görkemli kalelerinden biri diyebiliriz. Resmi dil Bahaya Endonezya'ca ve Malayca, Yüzölçümü 1,919,440 km² Para birimi Rupiah. Nüfus: 245 Milyon. Endonezya ismini, Hindistan’ın latince ismi; Indus ve yunancada ada kelimesinin, nesos, birleşiminden almıştır Endonezya topraklarının tamamı yaklasık 450 yıl Portekiz ve Hollanda’nın bir sömürgesi olmuştur. 17 Ağustos 1945 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. 17.508 adadan oluşan bu ülke dünyanın en büyük takımada devletidir. Komşuları, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya'dır. Başkenti; Java adasındaki Jakarta şehridir.. Ayrıca Endonezya yanardağları ile meşhur bir ülkedir. Endonezya’da Türk elçiliği: Adres: Jalan Rasuna Said, Kav-1 Kuningan, Jakarta-12950 Telefon: (62-21) 525 62 50 - 526 41 43 Faks:522 60 56

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..