Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
Okunma Sayısı
677
 

Balık baştan kokar

Balık baştan kokar
 

Hamsi tava yapmanın incelikleri:
 
Karadeniz bölgesinin en lezzetli balığı olan hamsinin denizden çıkartılıp sofraya gelene kadar olan süreci büyük ustalık istiyor.
 
Marmara ve Karadeniz'deki balıkçıların en gözde balıklarından biri olan hamsinin denizden çıkartılıp, sofraya gelene kadar olan sürecinde meşakkatli bir ustalık istiyor. Hamsi tutmak için özel olarak hazırlanan ince ağlar, balıkçı teknelerine bağlanarak, hamsinin en yoğun olduğu bölgelerde ava çıkılıyor. Marmara'daki balıkçılar bölgenin Karadeniz kıyılarına kadar giderek hamsi avlamaya çalışıyor. Ağlar el ile çekilirken büyük bir ağırlık oluşuyor. Hamsiler daha sonra kaplara doldurularak üzeri buzlanarak satılmak üzere balıkçı pazarlarına gönderiliyor. Soğuk ve karlı havalardan sonra vücudu yağlanan hamsi, en lezzetli hamsi olarak biliniyor.
 
Hamsi tava yapmanın püf noktaları:
 
Hamsiyi yakalamak kadar tavada pişirmesi de büyük ustalık istiyor. İyi bir hamsi tava yapmak için hamsinin pişirme süreçleri de önemli oluyor. İşte hamsi tava yapmanın püf noktaları
 
- Hamsiler öncelikle iyi bir şekilde karın bölgelerinden el yordamıyla temizleniyor. Temizlenmiş hamsileri bol suda ve tek tek yıkanıyor. Daha sonra bir süzgece alınarak tuzlandıktan sonra suyunun süzülmesi bekleniyor.
 
- Mutfak tezgahının üzerine temiz bir kağıt serip, süzgeçte süzülen balıkların iyice sularını çekmesi için kağıt üzerine alınıyor.
 
- Yine tezgah üzerine serdiğiniz başka bir kağıt üzerine bir bardak kadar mısır unu koyuluyor.
 
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor.
 
- Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor. Bu dizilişte hamsilerin birbirine değerek sıkışması gerekiyor. Daha sonra ocağın altını yeniden yakılarak hamsiler pişiriliyor. Eğer hamsileri dizerken bir yandan da ocağın altı açık kalırsa ilk dizdikleriniz pişecek, son olarak tavaya koyduklarınız ise çiğ kalacaktır. Bu nedenle ocağın altının kapalı olması gerekiyor.
 
- Hamsi tavayı kısık ateşte yapmaya özen göstermek gerekiyor. Hamsilerin altta kalan kısımlarının kızarıp kızarmadığını kontrol etmek için,üst kısımlarının renginin hafifçe değişmesini ve kuyruklarının da hafifçe çıtır olmasını bekleniyor.
 
- Tüm hamsileri aynı anda çevirebilmek için tavanın boyutuna göre düz bir kapak kullanarak,kapağı hamsilerin üzerine kapatarak çevirmek gerekiyor. Tüm hamsileri kapağın üzerine alıp, pişmemiş tarafını tavaya koyunuz. Bu sırada tavadaki yağın boşaltılması ve sonradan yeniden üzerine eklenmesi gerekiyor.
 
- Kısık ateşte hamsilerin pişmeyen yüzeylerini de kızarttıktan sonra, servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapılıyor. Kızaran hamsilerin yağını süzmek için havlu kağıt üzerine alarak fazla yağından arınabiliyor. (Kaynak: Milliyet.com.tr)
 
Nerdeyse 'Kaynak: mısır unu' yazacaktım. Yani yanlış da olmazdı hani. Ne de olsa bu işin vazgeçilmezi mısır unu.
 
Yanında roka, soğan, limon bol yeşillik, hatta çoban salata... Ee tabii yanında da bi'şey içersiniz artık... 
 
Evde balık kokmasın diye balık yemeyen insanlar bilirim. Balık bu, kokacak tabi...
 
Zaten balık baştan kokarmış...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Yunan asilli bir balikcim var ; Bu bizim hazret hamsi dedim yok Ancuvez ! Len bu hamsi bize ozgu iyide ben yunanistandan ithal ediyorum! Bakarmisin hazret Komsuya satiliyor komsu abd ye satiyor yunan ambalajinda bizim hamsi ancuvez oluyor!

Newyorker 
 17.11.2013 19:13
Cevap :
yalan o Abi yalan. ançüez mançüez değil. bildiğin hamsi. utanmasalar Karadeniz'e de bizim derler onlar.  18.11.2013 17:55
 

Nasıl da imrendir diniz Esma Hanım, ama sondan bir önceki cümleniz yok mu!? Esenlikler diliyorum.

Şahin ÖZŞAHİN 
 17.11.2013 16:53
Cevap :
:)) yüreğine sağlık. sevgiler.  17.11.2013 17:14
 

Sayın Yazarım, eline sağlık yemiş gibi oldum; ama yazını bağladığın “balık baştan kokar” ifadesine takıldım bu kez de. Bence balık baştan kokmaz, midesinden kokar. Zaten hamsi tava yapmaya hamsinin karın bölgesi temizliğinden başlamış olman da bunu gösteriyor. 15 Kasım 2013 tarihli “Şar, şarap, yine şar ve yaşadığımız ‘ninova’ gerçeği!” başlıklı yazımı okumanı öneririm. Bu yazının son bölümü yorumumu tamamlayacaktır. Görüşmek üzere, sevgi ve saygılar…

Rıza Üsküdar 
 17.11.2013 13:23
Cevap :
:) yine çok güzeldi ve eğitici. :) görüşmek üzere Sayın Yazarım. sevgilerimle. http://blog.milliyet.com.tr/sar--sarap--yine-sar-ve-yasadigimiz--ninova--gercegi-/Blog/?BlogNo=436513  17.11.2013 17:04
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1928
Toplam yorum
: 7346
Toplam mesaj
: 429
Ort. okunma sayısı
: 634
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster