Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '12

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
806
 

Balık doldurması

Balık doldurması
 

balık doldurması


Senirkent’e özgü yemeklerden birisidir. Özellikle davet ve düğün yemeklerinde verilir. Alabalık içine harçla doldurulan lezzet yönünden çok güzel bir yemektir. Evlenip Senirkent’e kayınvalideme gittiğimde; Hemen başıma hacı örtüsü denilen ipek üzerine işlemeli kare bir örü verdi, üçgen şeklinde bağlanıyor. Bir de ipek bir şalvar. “gelin bunları giy, başına bu örtüyü yaz (ört) geç bakalım mutfağa balık doldurması yapacaksın. Şaşırdım kaldım. Ankara’dan gitmişim adetlerini bilmem, yemeklerini bilmem. İmdadıma yengeleri yetişti. Bana hemen balık doldurmasını anlattı yardımcı oldu. Meğer o gün yeni gelini komşu ve akrabaları görmeye geleceklermiş. Yemek verilecek, yemeklerin bir bölümü önceden yapılmıştı. Neyse yengenin de yardımı ile BALIK DOLDURMASINI yaptık. Davetlilere ikram ettik çok övgü aldım.” Okumuş öğretmen olmuş gelinin çok marifetliymiş, bak hemen şalvarı da giydi” dediler.

YAPILIŞI.

2 baş soğan ince, ince kıyılarak 3 kaşık sıvı yağda öldürülür. İçine 2 kaşık dolma fıstığı, 2 kaşık yıkanmış kuş üzümü ilave edilerek çevrilir. Arzuya göre tuz, 1 çay kaşığı tarçın, 1 yemek kaşığı nane, konulur Biraz çevrildikten sonra yarım bardak sıcak su konularak pişirilir.. Önceden ayıklanıp temizlenip yıkanmış(balıkların pulları ayıklanmış, kılçıkları çıkarılmış olacak) yarım limon sıkılıp, 2 diş ezilmiş sarımsakla karıştırılır ve balıkların iç ve dışına sürülür. Hazırlanan iç, balıkların içine doldurulur ve balıkların karnı dikilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine suda eritilmiş salça, yağla çırpılarak dökülür. İstenirse limon dilimleri veya domates dilimleri konularak, önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Afiyet olsun. Tabi bu yemekten tam not almıştım.

NAHİDE ÇELEBİ

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Benim gibi balık sevmeyen insana, değişik alternatif. İlk fırsatta denemek istiyorum... Sevgiler

Sündüs Akkaya 
 16.07.2012 13:34
Cevap :
CANIM BU YEMEKLE SANA BALIĞI SEVDİRECEĞİM GALİBA.TEŞEKKÜRLER.SEVGİLER. NAHİDE  16.07.2012 15:57
 

Bende sizden tam not almak istiyorum. Ama nasıl dolduracağımı anlayamadım. Her balığa oluyor mu? Benim gibi Karadeniz'li olup balık sevmeyenlere duyurulur...Ellerinize sağlık. Sevgiler

Sündüs Akkaya 
 15.07.2012 19:16
Cevap :
Her tür balıktan yapılabilir.Balıklar temizlenip yıkanır karnı açılır içi boşaltılır yıkanır ve kılçıkları ayıklanır içine tarifteki iç konulur dikilir.Bu yemeyi dne balığı seveceksin.Sevgiler. NAHİDE  16.07.2012 17:17
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1955
Toplam yorum
: 11957
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1035
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster