Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '11

 
Kategori
Balıkçılık
 

Balık eti neden beyazdır

Balık eti neden beyazdır
 

Genel olarak yediğimiz etleri , kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayırabiliriz. Örnek olarak; Sığır,


Genel olarak yediğimiz etleri, kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayırabiliriz. Örnek olarak; sığır, koyun, keçi gibi etleri kırmızı et olarak kabul ederken, tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ile balıkların etlerini beyaz et olarak kabul edebiliriz.


Etlerin kırmızı ve beyaz rengini veren madde proteinlerdir. Bunlar kanda, alyuvarlarda bulunurlar ve kaslara gerekli olan oksijeni sağlarlar. Beyaz ette ise miyoglobin denilen protein miktarı çok az bulunmaktadır.

Bu nedenledir ki, balık eti diğer yürüyen, uçan, sürünen hayvanların etlerinden farklılıklar göstermektedir. Balıkların kasları diğerlerine göre gelişmemiştir. Mesela bir filin vücudunda 50 bin kas bulunmaktadır. Bu nedenledir ki vücutlarında kası fazla olan canlıların etleri de ister istemez kırmızı etleri oluşturmaktadır.

Balıklar ise, yaşadıkları ortam nedeniyle daha az zorlanırlar. Onun için balıklar, çeşitli vücut organlarına ve bağ dokuları gibi dokulara fazla ihtiyaçları yoktur.

Balıklıklar suda düşmanlarından kaçabilmek için çok ani ve süratli hareket etmek zorundadırlar. Bu nedenle kaslarındaki lifler çabuk açılıp kapanabilen tipte liflerden oluşmaktadır. Dolayısıyle bu lifler kısa ve ince yapıda olup kolayca birbirlerinden ayrılabilirler. Onun için balık etini yerken çiğnemesi kolaydır, ağızda dağılıverir. Hatta çiğ olarak dahi rahatça yiyebiliriz.

Balığın kaslarındaki bu çabuk açılıp kapanabilen lifler çok kısa süreli çalıştıkları için fazla enerjiye yani oksijen depolamalarına gerek yoktur. Bu nedenle balığın vücudundaki kan miktarı çok değildir. Az olan mevcut kanda çoğunlukla solungaçların civarında toplanmıştır.


Çok aktif olan, hızlı yüzen vede pelajik bir balık olan Orkinos veya Ton balığının etinin rengi ise, sakin bir dip balığı olan Dilbalığı’na göre daha kırmızımsıdır.

kaynak: nurideniz (balıkçı reisi) 

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..