Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '08

 
Kategori
Su Sporları
 

Balık gibi yüzmek-1

Balık gibi yüzmek-1
 

Balık gibi yüzebilmek için ne yapmalı?


Sevgili yüzme severler, yüzmenin dinamikleri ile ilgili bilimsel bir makale okudum ve çok yararlandım. Bu makaleyi sadeleştirip sizlerle paylaşacağım. Yani biraz derin sularda dolaşacağız. Yüzmeyle gerçekten derinlemesine ilgilenenler için ilginç bir makale serisi olacağını sanıyorum. Buyurun okumaya:

Ağustos 1998’de Britanya Bilim Dergisi’nde ‘Balık gibi yüzmek’ adında bir makale yayımlandı. Makalenin yazarı, Avustralyalı gazeteci Daniel Drollette’ydi ve yazdıkları, 10 yıl sonra bugün hala geçerliliğini koruyor. Yazarın cevabını aradığı soru şuydu:

<ı>‘daha hızlı yüzebilmek için çok fazla yüzme antrenmanı yapıp gücünüzü artırmaktan başka çare yok mudur?‘

Touretski ve Popov gibi büyük yüzücüler başka yöntemler olabileceğini gösterdiler. Çözüm, suyun direncini azaltacak hareketlerdeydi. Bazıları bunu ‘balık gibi yüzmek’ diye adlandırdı, çünkü balıklar suya uygulanan itici gücü artırıp suyun direncini azaltma konusunda en optimum sonucu alacak şekilde hareket edebiliyorlar. Yüzücülerin de suya uyguladıkları itici gücün onları suda en fazla hıza ulaştırması için suyun direncini minimuma nasıl indireceklerini bulmaları gerekiyor.

İlk bakışta ‘balık gibi yüzmek’ sloganı hoş ve ikna edici gibi görünse bile, bu sloganı mota mot dikkate almak doğru olmaz. Çünkü bizler balık değiliz; vücut yapımız balıklara benzemiyor, kol ve bacaklarımızı balık gibi hareket ettiremiyoruz. Ama bu slogan bize suda rahat, verimli ve zarafetle ilerlememiz için yardımcı olabilir.

Hidrodinamik, suda hareket eden cisimler ile ilgili fizik kurallarını ifade ediyor. Cisim kapsamına tekneler de, yunuslar da insanlar da girebilir. Yarış teknelerini incelediğimizde ilk dikkatimizi çeken, ince ve uzun yapılarıdır. Böylece suyun direncini minimuma indirmiş olurlar. Bunu yüzmeye uyarladığımızda, suyun direncini azaltıp daha hızlı yüzebilmek için vücudumuzun suda olabildiğince uzun, dar ve düz olması gerektiği ortaya çıkıyor.

Bir diğer nokta ise kulaç ritmi ile kulaç başına alınan mesafe konusu. Alexander Popov ve Michael Klim gibi dünya rekortmeni yüzücülerin antrenörü Touretski, kas gücünün hızlı yüzmek için yetmeyeceğini, suyun içindeki hareketlerin verimliliğinin daha önemli olduğunu vurguluyor. Klim ve Popov suda balık gibi davranmayı, suyu hissetmeyi ve içinde rahatça akmayı öğrenmişler. Touretski, Sovyet sisteminde yetişmiş bir bilim adamı. Milli takımın performansından sorumlu ekibin bir üyesiydi, aynı zamanda eski şampiyon yüzücü, mühendis, biyomekanik, biyokimya, akışkanlar mekaniği ve spor fizyolojisi konularında uzman.

Touretski’ye göre süper yüzücü olabilmek için iki şey gerekli: genetik miras ve iyi bir teknik. Bir sonraki makalede bunların ne olduğunu irdeleyeceğiz...
 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..