Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
Okunma Sayısı
3738
 

Balık sevenler

Balık sevenler
 

Çanakkale 18.Mart Üniversitesi Su ürünleri Bölüm başkanı Prof. Dr. Ali İşmen balığın tuzlanmış olarak yenmesinin, lezzet ve vitamin bakımından pek geçerli bir seçim olmadığını söylüyor.

Genelde tuz un salamura tekniği olarak bazı gıdalarda kullanıldığını biliyoruz. Salça, turşu, kavurma vb gibi saklama koşullu gıdalarda uzun ömürlü olması için bolca kullanıyoruz.. Ancak gıdaları her ne kadar tuzla bekletsekte onları tüketirken tuzundan mümkün olduğunca arıtmak gerekiyor.

Diğer yandan ise beyin hücrelerinin ve metabolizmanın da tuza ihtiyacı var. Bazı tansiyon hatsallıklarında ve diyetlerde üç beyaz sakınımını da öğütleyen doktorların tavsiyelerini abartıp tuza yaklaşmamak ta yanlıştır bence. Tuz her ne kadar vücutta su tutuyor denilse de, bir müddet sonra tutulan suyun dışarı atılırken bolca üre vb zararlı maddeleri de atacağı bir gerçektir. Kalp hastalarına önerilen ilaçların içeriğinin çoğu idrar söktürücü bir yapıya sahiptir.Bu nedenle her gün mutlaka bir miktar tuz alınmalıdır ve bunu seçerken günlük kullanımda bildiğimiz gibi iyotlu olanlar tercih edilmelidir.

Balık tüketiminde ise birinci tercih o mevsimin balığını yemektir. Aynı sebzeler ve meyvelerde olduğu gibi balığında mevsimi vard. Örneğin

Sularımızda bol bulunan hamsinin mevsimi içinde bulunduğumuz Aralık, ocak, şubat ve mart aylarıdır, bu aylardan sonra pek yararı olmaz. Sıcak hava ve sularda çoğu kurtlanır ve yumurta dönemine girer. Özetle kış balığı dır hamsi. Ama öyle bir besindir ki bunu kış koşullarında saklayıp yazın da tüketiriz. Vazgeçemeyiz Deepfreze den başka bir de salamura şekli vardır, bilhassa Çanakkale, Gelibolu balık konserve şekliyle mutfaklarımıza hizmet ediyor. Karadeniz’de ise tüm ev hanımlarının vazgeçilmesidir konserve. Böyle olunca tuzlama, lakerda gibi büyük balıkların etini çiğ saklama ve tüketme ve tuz kullanımı içinde en makbulu kaya tuzu oluyor. Her ne kadar vitaminlerini kaybettiği söylense de lezzet yerinde oluyor.

Taze bir balığı pişirirken, tuzda bekletmenin (eti de öyle yaparız bazen) besin değeri ve lezzetli olacağı inancının yanlış olduğu belirtiliyor. Ve yağlı balıkları ızgara da yağsız olanları ise kızartarak pişirmeyi tavsiye ediyorlar. Ancak kızartma çaparken şu sevdiğimiz çıtır çıtır tercihi değil de tavında kızartılmasını öğütlüyorlar. Çünkü gerçekten çok kızarmış gıdalar yanma mertebesine yakın olunca yüksek ısı protein sindirimini zorlaştırıyor.

Balığı pişirirken bildiğimiz gibi lezzetini arttırıcı türlü soslar kullanılır. Bunlardan biri de bademli taratordur. Çekilmiş badem ve sarımsak karışımını limonlu suyla bağlın üzerine ya da içine dolma gibi karabiber, kekik, defne gibi sevdiğiniz lezzetlerden katarsanız. Bilhassa sumak ekşisi ile değişik lezzet mutfağınız olur. Balığı sarımsaklı bu sosla deneyin bir de. Lezzetinin farkını göreceksiniz.

Balık yenildikten sonra mutlaka bir tatlı yenmesi tavsiye ediliyor .Ancak bunun sütlü değil, helva vb olması tavsiye ediliyor.. Nedeni ise sindirim kolaylığı.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

"... yazılarınızı takip ediyorum ama bir öğretmen edasıyla yazarak yorumlanacak taraf bırakmadığınız için sessizce katılıyorum..." sözlerin, çok samimi ve içten... aldığım en kıymetli geribildirim. Kim bilir daha kaç kişinin düşüncelerine tercüman oldun; teşekkür ederim. Aslında yazılarım, yorumlara açık olsun, herkes eleştirsin istiyorum; ama beceremediğimi de kabul etmem gerekiyor. Benimki körolasıca bir uslup işte... yoksa araya duvarlar örmek ya da söylenenlere, sonsözmüşçesine nokta koymak değil. Söz veriyorum; daha dikkatli olacağım, ucu açık sorulara ve yorumlara daha çok yer vereceğim. Derin sevgi ve saygılarımla.

Kaliteli Yaşam 
 23.12.2007 11:32
Cevap :
Teşekkür ederim .bir an kkopytalandığımı görünce ben klon işlerini yoksa buralara mı taşıdım dedim.Bazen dalgınlıkla kendi kendime mail bile atıyorum başka bir yerlerden sonra da bu da kim diyorum inanın .Bu yüzden çok hoşuma gidiyor bu nette kaybolup kayboldukça dostluklar kazanmak.Teşekkür ederim değerli cevabınıza ama sizi eleştiri amaçlı değildimki ben .Sadece doğru söze ne denir ve bilmediğim konuları öğrenirkende tabi ki edep gerekir.bu amaçlıydım .yanlış anlamayınız.Siz zaten yorulmak içindeğil yararlı olmak için yazıyorsunuz.Çok duygulandım binlerce teşekkürler efendim.  23.12.2007 15:25
 

Haklısın değerli ütopik. Herşey mevsiminde... Örneğin kışa karpuz saklarlar ama ben yiyemem; kokusu çarpar beni. Bir de... gıdanın kendine has tad ve kokusunu öldürmeyecek katkılardan yanayım. Tabi salamura tekniğine eyvallah... Ama şu Bademli Tarator... denesem mi diyorum... Sevgi ve saygılar.

Kaliteli Yaşam 
 17.12.2007 17:33
Cevap :
Ziyaretinize teşekkür ederim .Deneyin pişman olmazsınız .ben her zaman basma kalıp dışı denemelerden yanayım.Bazen değişiklikler insanı yeniliyor ve yewni şeyler tatmak olsun tanımak olsun yönlendiriyor.Renkler le zevkler tartışılmaz derler de siz kaliteli bir yaşam eri olarak her şeyin en iyisine layiksiniz derim .Saygılar.Bu arada aydınlastıcı yazılarınızı takip ediyorum .ama bir öğretmen edasıyla yazarak yorumlanacak taraf bırakmadığınız için ssessizce katılıyorum .ve sadece yorum yapmış olmamak için de habersizce geçiyorum yazılarınızı okuyup .Saygılar efendim.  23.12.2007 10:50
 

Aklıma kendim geldim; "balık"ım da ben. :)) Bu yazınızı okumasam, "sağlıkla" ilgili yazıları okumak istemiyorum. Elinize sağlık; iyi pişirilmiş, biliyorum. Sevgiler, maviyle.

derinmavi.. 
 08.12.2007 18:54
Cevap :
her işin başı sağlık ama demekki sağlığınız yerinde yorumunuza sevindim .Balık bursu su gurubu .  09.12.2007 1:00
 

Az önce birbuçuk kilo hamsinin kılcıkları ayrıldı bizar tuz,limon ve çörek otu ile harmanlandı. şimdi fırında.:)) yazınıza teşekkürler.

ay.şe 
 08.12.2007 18:05
Cevap :
afiyet olsuyn .Hamsinin tam zamanı .teşekkürler ziyaretinize  09.12.2007 1:02
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 165
Toplam yorum
: 409
Toplam mesaj
: 136
Ort. okunma sayısı
: 841
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

Edebiyet fakültesi  mezunuyum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyerek çeşitli kurslardan da el sanatları ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster