Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '08

 
Kategori
Balıkçılık
 

Balıkçı gemisinin batması

Balıkçı gemisinin batması
 

Balıkçı gemilerimizdeki , olası bir batma durumunda ne yapılması gerektiği ile ilğili bazı bilğileri sizlerle paylaşmayı uygun buldum. Aşagıdaki olay, uzun zaman önce Karadeniz'de yaşanmış gerçek bir olaydan alınmış özet anlatımlardır.

Gemimizde 3 kişiden oluşan bir tim birimimiz vardır. Bunlar egitim almış, çok iyi yüzebilen korkusuz ve cesur kişilerdir. Birinci görevleri anında alarm zilini devreye sokarak tayfaları uyarırlar. İkinci görevleri, tüm personele can simidi ve can yeleklerini vererek gemiden sag salim denize atlamalarını saglarlar. Üçüncü görevleri ise , Yedek yardımcı botları devreye sokarak personelin botlara binmelerine yardımcı olurlar.

Diger taraftan biz reisler ve yöneticilerin görevide, anında Telsiz ile imdat çagrısı vererek yardım istemektir. Bu çagrıdaki püf nokta çok önemlidir. Bulundugunuz yerin koordinatlarını çok dogru olarak telsizden bildirmeniz gerekmektedir. Böylece yardım anında size ulaşabilsin ve tüm personelin hayatı da kurtulmuş olsun.

Hiçbir gemi bir taş gibi anında denizin dibine inmez, başka bir ifade ile anında batmaz, herhangi bir şekilde geminin alt kapaklarından biri açılmış olabilir veya geminin alt kısmı herhangi bir sebepten dolayı delinmiş olabilir. Böylece gemi su almaya başlar. Geminin denize ilk olarak gömülen kısmı, sintina dediğimiz makina dairesi bölümüdür. Yani geminin kıç tarafı diye ifade ettiğimiz arka bölümüdür. Bu bölüm tamamen su ile dolar ve su yavaş yavaş orta ambarlara ve nihayet baş tarafa intikal eder. Geminin en son suya batan kısmı burun kısmı dediğimiz ön bölümdür. Bunun içindirki gemi batarken burun kısmı daima yukarıya dogru kalkıktır. Adeta allaha dua eder gibidir. Bu durum hakikaten çok hüzünlü bir görüntüdür. Bunu anlamak veya hissetmek için olayı bizler gibi yaşamak gerekmektedir.

Diger bir önemli konu, biz reisler ve kaptan, gemiyi enson terkedenleriz, bunu yaparken gemi tamamen batmadan, hemen denize atlayıp , geminin batarken oluşturdugu anafordan kendimizi kurtarmalıyız, aksi halde ne kadar yüzme bilseniz de sonuç bogulma ve kaçınılmazdır. Bu bakımdan denize atlar atlamaz gemiden enaz 50 metre mesafede bulunmanız gerekmektedir.

Bu hadiseyi anlatırken insana kolay gelebilir. Ancak kendinizi bir an , Kışın soguğunda ve fırtınalı bir gece ve Karadeniz'de geminin içerisinde olduğunuzu hissedin, işte o zaman ölüme ne kadar yakın ve doğaya karşı ne kadar zayıf olduğumuzu anlarız. Ölüm her zaman karşına bir fırtına olarak çıkmıştır. Allah biz gemicileri bu tip kazalardan ve fırtınalardan korusun.

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..