Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '11

 
Kategori
İzmir
 

Balıkçı'nın ruhu, Şadan ile şâd oldu...

Balıkçı'nın ruhu, Şadan ile şâd oldu...
 

Şadan Gökovalı, Ayşe Mayda ile


 

 

EGE’de vefanın kurucusu, yayıcınsı, derleyicisi ve toplayıp halkına sunmasında öncülerin öncüsü olan  Konak Belediyesi, bu defa da Halikarnas zincirinin bir parçası olan  Balıkçının manevi oğlu Prof. Dr. Şadan Gökovalı’ya tertiplediği “Ustayı anma” gününde, şiirlerle, sevgilerle, dostluklarla, ilginç söyleşilerle, saygılarla, anılarla birlikte kalabalık bir davetli huzurunda yaşanan gecede vefa teması işlendi. Ve muhteşem bir tablo içinde bir usta, işte böyle anıldı. Bu fikir, oradakilerle de paylaşılmış oldu.

Konak Belediyesi’nce düzenlenen ve  geleneksel hale gelen vefa etkinliği Usta’ya Saygı’nın bu ayki konuğu Mitolog, İletişimci, Rehber, Gazeteci, Tarihçi, Yazar, Akademisyen Prof. Dr. Şadan Gökovalı oldu.

Aynı zamanda Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın manevi oğlu Şadan Gökovalı, Konak Belediyesi’nin düzenlediği Usta’ya Saygı programında sevenleri ve dostlarıyla buluştu.

KİMLER YOKTU Kİ:Türkiye’nin ilk resmi turizm rehberi Gökovalı için düzenlenen vefa etkinliğinde İzmir’in basın ve edebiyat dünyası, sivil toplum kuruluşları, turizm çevresi, Usta’nın öğrencileri ve seçkin konuklar bir araya geldi. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın açılış konuşmasıyla başlayan programa Şadan Gökovalı, eşi Tülay Gökovalı ve kızları Ekin,  Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Ayşe Noonan, Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ,   Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, Usta’nın dostları Muzafferİzgü, Berin Taşan, Sancar Maruflu, Ayşe Mayda, Zuhal Yorgancıoğlu, eski Bakan Suat Çağlayan, Fikret Tartan, Atilla Sertel, Nedim Atilla, Cem Seyhun Ünbay, Bekir Yurdakul, Ayten Şen, Ümit Yaşar Işıkhan, Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dilek Olcay ve çok sayıda öğrencisi, seveni, okuyucusu katıldı.

Şadan Gökovalı’nın konuk edildiği programda uzun yıllara yayılmış dostlukların biriktirdiği anılar anlatıldı. Gökovalı’nın bilgi birikimi, en ufak ayrıntıyı anımsayan hafızası, okuduğu şiirler bir kez daha hayran bıraktı. Sadece İzmir’e değil, İzmir’in tarihini, mitlerini anlatmaya adanmış bir ömre; Anadolu’da adım attığı her karış toprağın öyküsünü bilen Şadan Gökovalı’ya vefa programında duygulu anlar yaşandı.  Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Gökovalı’nın isminin çok sevdiği İzmir sokaklarından birine verileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Türkiye’nin ilk turizm rehberi, kültür turlarını ilk başlatan kişi, gazeteci, yazar, akademisyen ve daha birçok özelliği kendisinde toplayan Şadan Gökovalı sadece iletişim ve turizm hocası değil zaman zaman öğrencilerine yaşamı da öğreten bir yaşam hocasıdır. Her ne kadar özelliklerini saysak, isminin başına sıfatlar koysak da sözcüklerin tanımlamaya eksik kaldığı bir insan Gökovalı. Onu tanıdığım günden beri aramızdaki sevgi iletişimi artarak gelişti. Vefa duygusunu yaşattığımız ve çoğalttığımız Usta’ya Saygı’da kendisini konuk etmekten onur duyuyoruz.”

Şadan Gökovalı’nın eski dostu, büyük yazar Muzaffer İzgü, “Kaleden Akan Koskoca Bir Irmak” dediği Gökovalı için düzenlenen etkinlikte Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ı böyle bir vefaya imza attığı için kutladı ve “Hakan Tartan’ın yıllar sonra bir gün köşesine çekildiğinde, huzur içinde olacağına inanıyorum. Çünkü Usta’ya Saygı ile bizleri çok mutlu etti, mutlu etmeye devam ediyor” dedi.

Usta’ya Saygı programına geçtiğimiz ay konuk olan Türkiye’nin ilk kadın Ortodontisti Ayşe Mayda, Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Ayşe Noonan, İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu, Konak eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, eski Bakan Suat Çağlayan, usta şair Berin Taşan,  Şadan Gökovalı ile birlikte geçen günlerini, anılarını anlattı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, gazeteci yazar Nedim Atilla, Tiyatro sanatçısı Gürol Tombul, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Semih Çelenk ise konuşmalarını aynı zamanda Şadan Gökovalı’nın öğrencileri olarak da gerçekleştirdiler. Gecede şair Nevzat Çelik son yazdığı şiirini okudu.

Şadan Gökovalı’nın konuk olarak katıldığı Usta’ya Saygı etkinliği anılarla, şiirlerle, duyguyla, sevgiyle ve dostlukla dolu yaşandı. Şadan Gökovalı dostlarının konuşmalarının kendisini duygulandırdığını, birçok şey öğrettiğini ve düşündürdüğünü belirtti. “Merhaba” diyerek sözlerine başlayan Gökovalı, “Dünyanın en güzel gökyüzü altında kurulmuş en güzel şehrinde, dostlarımın benim için söylediklerini dinledim” dedi ve en güzel şiirleri sevenleri, dostları için okudu. 

GÖKOVALININ KİMLİĞİ:

Kendisinde, ne kimlik ararsanız, hepsi mevcut. Şairlerin şiirlerini ezbere bilen bir şair’dir her şeyden önce. Sonra yazar, gazeteci, turist rehberi, eğitimci. Halikarnas Balıkçısı’nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) manevi oğlu olarak eserlerini ölümünden sonra yayımlayan, tüm kitaplarına önsöz yazan, Balıkçı’nın manevi mirasını yaşatan kişi olarak tanınmıştır. Gecede  Balıkçı’nın dostları ise “Balıkçı’nın ruhu, Şadan Gökovalı ile de, şad oldu” demekten kendilerini alamadılar.

1939’da Muğla’nın Gökova beldesinde doğdu. İzmir İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi. Turizm üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı; İletişim Bilimleri dalında doçent oldu. TRT ve bazı yayın organlarında muhabir ve yapımcı olarak çalıştı. 1980’den sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1993’te Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi ve idareci olarak hizmet vermeye başladı.

Çoğu Türkiye’nin turistik yerleri hakkında olmak üzere yirmiden fazla kitabı çeşitli dillerde yayımlandı.

 

  

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..