Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '14

 
Kategori
Balıkçılık
 

Balıkçılıkta Kooperatifleşme ve Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütünün (ICFO)

Balıkçılıkta Kooperatifleşme ve Uluslararası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütünün (ICFO)
 

Balıkçılık gerek meslek olarak gerekse örgütlenme olarak dünyanın en eski geleneksel işbirliği ortamlarının oluştuğu üretim alanıdır. Bu nedenle tarım ile birlikte balıkçılıkta kooperatifçilik hareketi içinde eski olduğu kadar güçlü örgütsel yapılara sahiptir. Balıkçılıkta güçlü ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede kooperatifler balıkçılar arasında sosyal ve ekonomik olarak işbirliği ve dayanışmayı sağlarken, ortakların üretimden tüketime kadar sektöre katkı sağlamakta, stokların korunması, geliştirilmesi konusunda etkin çalışmalar yürütmektedir. Dünyadaki çevre kirliliğinin doğal hayat için yarattığı tehlikeler karşısında çözüm bulunması noktasında çaba göstermektedirler.  

Günümüzde balıkçılık kooperatifleri dünya çapında örgütlenmişler, ülke bazında oluşan kooperatif üst örgütleri dünya ölçeğinde de bir araya gelmişlerdir. Uluslar arası Kooperatifler Birliğinin (ICA) sektör örgütlerinden biri olan Uluslar arası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü (ICFO) çatısı altında toplanmışlardır. Dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan Uluslar arası Kooperatifler Birliği’nin  (ICA) 8 sektör örgütlerinden biri olan Uluslar arası Balıkçılık Kooperatifleri Örgütü (ICFO) 1966 yılında ICA içinde meslek alt komitesi olarak kurulmuştur.  Bu dönem içinde tarım komitesi içinde yer almışlardır. 1976 yılından itibaren ICFO ICA içinde bağımsız bir komite haline gelmiştir. 2009 yılından itibaren ICA yapısındaki yapısal değişiklikler ile birlikte bir sektör örgütü haline gelmiştir. 

ICFO’ amacı balıkçıların yaşam standartlarının iyileştirilmesi ve balıkçılık kooperatif örgütleri ile ilgili çeşitli sorunlar üzerinde araştırma ve çalışma yapmaktır. Örgüte üye ülkelerin her birinde balıkçılık kooperatiflerinin geliştirilmesi ve balıkçılık konusunda işbirliğini teşvik etmektedir.

Bu amaçla;

Üye örgütlerle birlikte belirli konularda seminerler ve konferanslar düzenlenmektedir.

Balıkçılık kooperatiflerinin kurulması yanı sıra geleceğin liderleri eğitimi için rehberlik ve yardım gibi konularda çalışmalar yapılmasını teşvik etmektedir. 

Her üye ülkede balıkçılık kooperatifleri ile ilgili sorunlar incelemekte ve çalışma sonuçlarını paylaşılmaktadır.

Üye kooperatifler arasında bilgi ve insan kaynaklarının değişimi teşvik edilmekte ve kooperatif kuruluşları arasında işbirliğini teşvik edilmektedir.

 ICFO dünyada balıkçıların ekonomik olduğu kadar sosyal olarak bir sivil toplum örgütüdür. Uluslar arası platformlarda ICA çatısı altında balıkçıların hak ve menfaatlerini korumakta ve savunmaktadır. Sahip olduğu faaliyet alanı olarak ICA’nın büyük sektör örgütleri arasındadır.

ICFO ICA içinde yeni yapılanmaya giden ve her geçen büyüyen bir örgüttür. Bugün 15 ülkeden 17 Balıkçılık Kooperatifleri üst örgütü bulunmaktadır.

ICFO’ya Üye ülkeler ve örgütler

Kanada, Newfoundland-Labrador Federation of Co-operatives (NLFC)

 Bengaldeş, Bangladesh Jatiya Samabaya Union (BJSU)

Hindistan, National Federation of Fishermen’s Co-operatives Ltd.(fishcoped)

Endonezya, Induk Koperasi Perikanan Indonesia (IKPI)

Japonya, National Federation of Fisheries Cooperative Associations,(JF Zengyoren)

Kore, National Federation of Fisheries Cooperatives (NFFC)

Myanmar, Central Cooperative Society Limited (CCS)

Tayland, The Co-operative League of Thailand (CLT)

Viyetnam, Vietnam Co-operatives Alliance (VCA)

Fiji, Fiji Co-operative Union Ltd. (FCUL)

Sri Lanka, National Fisheries Federation(NFF)

Fransa, Caisse Centrale de Credit Cooperatif (CCCC)

Fransa, Confederation de la Cooperation de la Mutualite et du Credit Maririmes (CCMCM)

Macaristan, Hungarian Fish Farmers Association

İtalya, National Association of Fisheries Co-operatives (Lega Pesca)

İtalya, Fedcoopesca (Federazione Nazionale Cooperative delle Pesca)

Tanzanya, Tanzania Federation of Co-operatives Ltd. (TFC)

ICFO güçlü üyeleri ile balıkçılık ve su ürünleri konusunda teknik ve ekonomik olarak uluslar arası alanda işbirliği yapan bir kuruluştur. Ayrıca örgüte ortak olan ülke ve örgütleri balıkçılık konusunda dünyada sayılı ülkelerin başındadır. ICFO Balıkçılık kooperatifleri ve mesleki konularında balıkçıları uluslararası örgütlerde temsil etmekte ve dünya ölçeğinde işbirliğini geliştirmeye ve üye örgütleri teşvik etmektedir.

SÜRKOOP geldiği noktada gelişen ülke ve dünya koşulları çerçevesinde dünyadaki gelişmeleri izlemeye ve balıkçılık konusunda diğer ülkelerdeki balıkçılar ile işbirliğine ihtiyaç duymuştur.Balıkçılık ve su ürünleri alanında ülkemizin tek ve en büyük sivil örgütü olan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’de (SÜRKOOP) bu yapı içine katılmak üzere müracaat etmiş, 2014 yılında bu örgütün içinde yer almak için çalışma yapmış ve kabul edilmiştir.  .

SÜRKOOP’un dünya ile bütünleşmesi ICFO’da üye olarak yer alması, Türk balıkçılarına yeni fırsatlar yaratacaktır. Üretimden finans ve pazarlamaya kadar güçlü kooperatiflere sahip deneyimli ve kapasiteleri yüksek ICFO üyeleri arasındaki işbirliği çabaları Türk Balıkçılarına ve sektöre yarar sağlayacaktır.  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..