Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '11

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Balıkesir’de “Utanan Adam” Var mı ?

Balıkesir’de “Utanan Adam” Var mı ?
 

“Geçtiğimiz gün Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gravürlerden oluşan sergisinin açılışında ünlü ressamımız Devrim Erbil Balıkesirlileri utandırdı!” diye haber yapmış bir gazete. Devrim Erbil “Yer gösterin Kültür Sarayını Ben Yapayım!” demiş çünkü… Haberin fotoğrafı da var gazetelerde bu sözler söylenirken açılışa katılanlar gülümsüyor.

Aynı gün bir başka gazetenin manşeti “Tarihi Hurdacı Götürüyor.” Balıkesir’in eski yerleşim yeri olan ve tarihi bir çok evin olduğu, tescilli ancak terk edilmiş Balıkesir evlerinden birinin demir kalıntıları sokakta el arabasıyla hurda toplayan bir gariban tarafından alınırken polis ile çekilmiş fotoğrafı var. Duyarlı (!) vatandaş ihbar etmiş…

BAYŞAD tarafından düzenlenen Hasan Basri Çantay’ı anma gecesinde Yrd.Doç.Dr. Zeki Çevik’in sitemkar ve yalvaran sesiyle birlikte Hasan Basri Çantay’ın eserlerini kaleme aldığı, yaşadığı evin harabe haline gelişi ve yıkılışı, arsaya dönüşü ile yıllardır duran “satılık” yazının fotoğraflarından oluşan slayt geliyor aklıma. Sayın Çevik ”Bu fotoğraflar yardımıyla ev eski halinde yeniden yapılıp bir kültür evi olabilir. Yıllardır kapı kapı dolaşıyoruz ama sahip çıkan yok” diyor.

Hasan Basri Çantay Balıkesir’in 20. yüzyılda yetiştirdiği en önemli ismidir. Milli Mücadelemizin, 1.TBMM’nin en etkin aktörüdür. Herkesin sustuğu zor günlerde yazdıklarıyla, çıkardığı gazetelerle ülkemizin ve Balıkesir’in fikir ve kanaat önderidir. Milli Mücadele sonrası şehrimizde kurduğu vakıf ve derneklerle sosyal hayatımızı canlandıran, hala aşılamayan Kuran-ı Kerim Mealini kaleme alan dünya ve Türkiye’ye gururla arz ettiğimiz gerçek anlamda bizim markamızdır Hasan Basri Çantay…

Buna rağmen evinin önce çatısı çökmüş, ardından alkol şişelerinin istilasına uğrayarak talan edilmiş, nihayetinde duvarları da çökmüş metruk bir arsa haline dönüşmüştür. Bir kaç vefalı adamın çabası ne Valilik makamında, ne Belediye’de, ne sivil toplum kuruluşları odalarında yankı, ilgi ve karşılık bulmadı bugüne kadar. Şehrin iyi ve bol konuşan yöneticileri, zenginlikleri, fabrikaları, köklü aileleri ile şehrin önderi olan Oda Başkanları, büyükşehir olmayı  hayal edip bekleyen Balıkesir hemşerileri Hasan Basri Çantay’ın tek katlı evini ayakta tutacak parayı, vefayı maalesef ortaya koyamamıştır.

Hasan Basri Çantay çapında bir değerli evladına bu vefasızlığı yapan bir şehir iflah olmaz… Karesi Bey’e yapılan vefasızlığı geçen gün yazdık. Daha niceleri var. Üzerimizdeki ölü toprağı, şehrin iki yakasının bir araya gelemeyişinin sebepleri işte buralardadır.

Bir çok şehir veya ilçe “eski evleri”ni restore ederek mahalleleri korumuş ve turizm hamlesi yapmıştır. Hem maddi gelir sağlamaktadır hem de şehrin kültürünü tanıtmaktadır.

Dumlupınar Mahallesinde yoğun olmak üzere bir çok Mahallemizde tarihi bir çok orijinal evler vardır. Son yıllarda birkaç tanesi restore edilerek hayata döndürülmüşse de çoğunluk terk edilmiş, sahipsiz, harabe halindedir. Binalar bir ikişer çökmekte, eklentileri çarçur edilmektedir. Tarihimiz hurdacı, tinerci, şarapçı, zaman ve vefasını, hafızasını kaybetmiş şehrin insanlarınca  yok edilmektedir.

Balıkesir’in bir tiyatro salonu yoktur…

 Balıkesir’in konser salonu yoktur.

 Balıkesir’in bir sergi salonu yoktur.

 Toplantı salonu bile yoktur aslında…

Salih Tozan Toplantı Salonu TEDAŞ Binasından bozma bir salon olup  yaklaşık 20 yıl önce bu hale dönüştürülmüştür.

 20 yıl önce temeli atılıp kaba inşaatı yapılarak kaderine terk edilen Kültür Sitesi inşaatı geçen yıl Belediye tarafından yıkılmıştır. Yerine Belediye bir Kültür Sitesi yapacağını açıklamışsa da halen ortada bir faaliyet yoktur.

Balıkesirli ünlü ressam Devrim Erbil sanatçı duyarlılığı ile “Belediye yeri göstersin, proje ve maliyet benden, Kültür Sitesini ben yapacağım!” diyerek şehri yönetenleri, şehrin Oda, Vakıf, Dernek Başkanlarını, Balıkesirlileri utandırarak harekete geçirmeye çalışıyor…

 Ah üstad ah!….

 Biz utanma duygumuzu, vefamızı, hafızamızı, tarihimizi, geleneğimizi çoktan terk ettik…

 

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..