Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '18

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Balıkesir’de Neden Kent Müzesi Yok?

Balıkesir’de Neden Kent Müzesi Yok?
 

 

“Kent Müzesi diğer Müzelerden farklı olarak kentliyi birleştiren, farklı unsurları bağlayan bir halat işlevi görür. Geçmişi anlatırken, bugünü belgeler ve gelecek için hayal etmemizi kolaylaştırır. Kentin geleceğine dair senaryolar sunar. Dolayısıyla esasen kent müzesi, o şehirde yaşayan insanların rengini, görüşünü, kente dair tasvirini içine çeker, sindirir.

Bir arada olma, kentine sahip çıkma, paylaşma, anlatma, dinleme, koruma hali kentli dayanışmasının en güzel örneğidir.

Bir kent müzesi kurulması, kentli ve müzeci uzmanların, diğer gönüllü, akademisyen, üniversite, sivil toplum kuruluşu, yerel yönetim ve uzman kamu kuruluşları ile birlikte yürütülecek bir süreçtir. Bu bileşenlerin kent müzesi kuruluşuna katkılarını sahiden almak için, daha kuruluş adımları atılırken demokratik katılım sağlamak hiç zor değildir.

Kent müzesi her şeyden önce kentlinin olmalıdır. Bağımsız bir yapısı, bilim insanlarından oluşan bir danışma ve yönetim mekanizması, ancak kimse ve hiçbir kurum ile alış verişi, çekincesi olmayan bir müze kentin müzesi olabilir. Bugün modern anlamda kent müzeleri birer forum alanıdır. Kentin insanı ilgilendiren her teması kent müzelerinin çalışma alanına girer. Toplumsal tarih ve artık giderek kentsel tarih tüm unsurları ile kent müzelerinin çalışma alanı içindedir.

Müzeler, çocuk, yaşlı, genç herkes için önemli buluşma, öğrenme, paylaşma, hatırlama mekânlarıdır. Bu yüzdendir ki Kent Müzeleri genellikle bulundukları kentlerde simge olan, hafızalarda yer etmiş, hikayesi kentliyi ezmeyen, bölmeyen mekanlarda kurulur.

Balıkesir’de bir Kent Müzesi yoktur. Buna karşılık Balıkesir’in pek çok simgesi, zengin tarihi ve kültürel mirası vardır. Kentler kimliğini, yaşam serüvenini unutmamalı, gelecek vizyonunu oluşturmalıdır.

Balıkesir’de bir Kent Müzesi mutlaka olmalıdır. Geçmişten geleceğe Balıkesir’i tasfir eden, şehrin ve Balıkesirlilerin rengini, fikrini, yaşamını, Balıkesir’e ve geleceğe dair  tasfirini bir çatı altında toplayan Kent Müzesi  ivedilikle kurulmalıdır.

Bu noktada geçmiş tecrübelerin ışığında sır “var” demek için bir takım objelerin sıralandığı kimliksiz, ruhsuz bir binaya Kent Müzesi diye adlandırmayı kastetmediğimiz açıktır.

Yöntem ve üslup ölü doğmuş bir müze olmayı engelleyecektir. Bu yüzden  kendimize işlevsiz yöntemler seçmeyelim.

Öncelikle Kent müzeleri kentliyle birlikte kurulur, onları kucaklar, katılımcı olmayan bir mantığa teslim edilemeyecek kadar yaşamımızda etkin ve önemli mekânlardır.

Kent Müzesi için bir Çalıştay yapılarak müzeci, tarihçi, şehir plancısı ve başka disiplinlerden uzmanlar, Sivil Toplum Kuruluşları, Belediye ve Bakanlık çalışanlarının katılımı sağlanarak  katılımcı ve demokratik bir oluşum gerçekleştirilmelidir.

Gelin hep birlikte Balıkesir’e  yakışan bir Kent Müzesi  kuralım. Zira, yitirilmiş bir gelenek yitirilmiş bir gelecek demektir, kültürünü kaybeden toplum hafızasını kaybeden insandan farkı kalmaz. Eğer geleneğine, kültürüne, tarihine, kimliğine sahip çıkma bilinciniz yoksa şehrinizden çok kolayca vazgeçersiniz. Şehrinizden yani kendinizden vazgeçmeyin…

 

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..