Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '11

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Balıklar su içer mi?

Balıklar su içer mi?
 

İnternetten alınmıştır.


Balıklar bildiğimiz ve gördüğümüz gibi tuzlu su ve tatlı su balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılmışlardır. (Akvaryum balıklarını kategoriye dahil etmedim ) 

Belki de bilimsel olarak daha fazla grupta toplanabiliyordur. Bilemiyorum. Ama merak edilen bir konu üzerinde durmak lüzumunu hissettim. Acaba " balıklar su içiyorlar mıydı?". 

Tabii ilk akla gelen balıklar da canlı bir varlık olduklarına göre, tüm canlılar gibi onlarında fizyolojik olarak suya ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla başlıkta sorunun cevabı: Evet balıklar su içer. 

O zaman akla hemen, devamlı su içinde bulunan balıkların, suyu nasıl içtikleri sorusu gelir. 

Tuzlu Su Balıkları 

Tuzlu su yüksek konsantrasyonu olan bir ortamdır. Balık vücudu ise bu ortama göre daha az bir konsantrasyona sahiptir. Bu durumda balık vücudundan dışarıya doğru bir su çıkışı olur. Tuzlu sularda yaşayan balıklar bunu dengelemek için devamlı su içmek zorundadırlar. İçtikleri tuzlu sudaki elektrolitleri de solungaçlarından dışarı atarlar. Bu balıklar için çok fazla enerji sarfı gerektiren bir işlemdir. Fazla enerji kaybetmemek için balıklar böbreklerinden atılan suyu en aza indirmeye çalışırlar. 

Tatlı Su Balıkları 

Tatlı su balıklarında ise durum tamamen farklıdır. Tatlı su balıklarının vücut konsantrasyonları, tatlı suya göre daha yüksektir. Dolayısıyla dışarıdan içeriye daha çok su girişi olur. Tatlı su balıkları da bu suyu devamlı dışarıya atmaya çalışırlar. Bunların boşaltımları tuzlu su balıklarına göre daha fazladır. 

Bazı balıkların sahip oldukları vücut konsantrasyonları ise, bulundukları su ortamına çok iyi uyum sağlarlar. 

Mesela köpek balıklarının ve vatozların, vücut konsantrasyonları deniz suyuna yakındır. Böylece suyu dışarıya atmak için çok fazla enerji harcamazlar. Belki de bu yüzden saldırgandırlar. 

Bunun yanında, yılanbalıkları ve ringalar, yaşamlarının bir bölümünü tatlı, bir bölümünü tuzlu sularda geçirirler. Bunların vücutlarındaki su dengesinin sağlanması da, her iki durumda çalışabilecek biçimde düzenlenmiştir. 

Netice olarak, suyun içinde de olsa, dışında da olsa, tüm canlılar için suyun, vazgeçilmez bir " yaşam kaynağı" olduğunu unutmayalım, bol bol su içelim. 

Yeni fikirler dünyanız olsun. / Y.Ç. 

 

Kaynakça : Hiç Merak Ettiniz mi ? 

Hazırlayan : Ali Bolat 

Yakamoz Yayınevi 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..