Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Balıklar tükenirken

Balıklar tükenirken
 

Melis Alphan’ın yazısının başlığı bile yeterli: İstanbul Balık Hali’nde her türlü kaçak avlanan balık satılıyor!

Orandan anlayacaksınız, bir kg balık başına 10 kg balık çöpe atılıyor. Bunun adı katliam değil mi?

Bir yabancı belgeselde görmüştüm. Yüksek teknolojik cihazlara sahip balıkçı filoları denizdeki birçok balığı ve canlıları yakalıyor. Ederi olmayan(!) tonlarcası denize dökülüyor.

Balık ne yapsın?

*

Alphan’ın yazdığı bilgileri bırakmak istemiyorum:

“1980’lere kadar Marmara ve Karadeniz’de yunuslar acımasızca avlandı. Devlet, fazla avlansınlar diye yunus avcılarına silah, mermi ve kredi dağıttı. Karadeniz evlerinde saç fitilli lambalarda yıllarca yunus yağına bulanmış bez parçaları kullanıldı. Yunusların zıpkını, dinamiti, kurşunu yiyince attığı çığlıklar bir yana, Marmara yunus kanından kızıla kesti.

Ne zaman ki devlet yunus avını yasakladı, işte o zaman balıkçı, geçimi için sürü balıklarına dadandı.”

Dünya, elektrik bulunmadan önce ışıklandırma için balina yağı kullanıyordu. Bu yüzden katledilen balina sayısı onları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getirmişti. O zaman böyle teknoloji donanımlı gemiler yoktu, ama yine de balinaları avlamak görece daha kolaydı. Sanırım, Herman Melville tarafından yazılan Moby Dick romanı o zamanlarda yazılmıştır.

*

Bilgiye devam:

“!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde gösterimi yapılan ‘Lüfer’ belgeseli işte bu bilgilerin ışığında, sularımızda hızla azalan lüfer balığının peşinden giderken aslında, vahşi balıkçılığı ve denetimsizliği anlatıyor, tüketim alışkanlıklarımızı yüzümüze çarpıyor.

Türkiye kıyılarında yakalanan tüm deniz canlılarının getirildiği İstanbul Deniz Ürünleri Hali’ne uzanıyor kamera.

Nesli tükenmekte olan altı solungaçlı boz camgözler; yeni doğmuş kılıçbalıkları; erişkinliğe ulaşmamış köpekbalıkları; avlanma boyuna erişmemiş balıklar; lüferin her boyu –defne yaprağı, çinakop, kofana; Marmara’da yok olan orkinoslar; olmaması gereken her şey var. Yasal av boyu altında ve nesli tükenmekte olan, avcılığı yasak olan balıkların bile açık artırması yapılıyor. Satıcılar kontrol memurlarının nadir denetimlerini haber alıyor, denetim öncesinde balıkların satışını bekletiyor veya hal dışında gerçekleştiriyor. Zaten cezanın da hiçbir caydırıcılığı yok! Kesilen cezanın onlarca katını bir gecede kazanabiliyorlar.”

*

Bilgi bazen insanın içini acıtabilir!

 
Toplam blog
: 433
: 2442
Kayıt tarihi
: 19.04.09
 
 

Merhaba. Kitap okumayı ve yazmayı seviyorum. Bir de gezmeyi ve fotoğraf çekmeyi. Gezmenin yalnızc..