Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '16

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Balkan göçmenleri Sirkeci Garında...

Balkan göçmenleri Sirkeci Garında...
 

Muhacirler, kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatırlarıdır.”

Büyük Önder M. K. ATATÜRK

Balkan göçmenleri, geçmişlerini anmak, geleceğe umutlarını aktarmak için 2 Ekim 2016 Pazar günü, Türkiye ilk ayak bastıkları yer olan Sirkeci Garı’nda özlemle buluştular.

1912–2012 yılları arasında bir asır süren Balkan göçleri ile Türkiye’ye gelen Balkan göçmenleri, Kosova Prizrenliler Derneği’nin önderliğinde “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinde Sirkeci Garı’nda bir arada oldular. .

Kosova Prizrenliler Derneği’nin 2008’den beri düzenlediği “Bir Kofer, Bir Sandık” etkinliğinde Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun genel sanat yönetmenliğinde hazırlanan göçü anlatan skeç, Balkan halk oyunları, yöresel yemekler, yerel giysilerkatılımcılarla buluştu. Sirkeci Garı’na gelen temsili tren ile Balkan göçmenleri, göç günlerini yâd ettiler

‘Umut biterse hayat da biter’ gerçeğinden devinimle;göçün acı bir deneyim olduğunu belirten Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker yaptığı konuşmada: “Bugün burada yaşadıkları topraklardan çeşitli nedenlerle göç etmiş atalarımızı anmak için olduğu kadar, dünyanın her yerinde göç eden ve ettirilen milyonlar için de toplandık. Rumeli’den göç eden bizler şanslıydık. Bize kucak açan Türkiye’ye birçoklarımız için anavatan olan topraklara gelmiştik. Ama herkes bizler kadar şanslı değil. Medyada hemen her gün göçmen trajedilerini izliyoruz. Zor günlerden geçiyoruz. Demokrasimize yapılan korkunç saldırı bir yandan, şehit haberleri bir yandan etrafımız ateş çemberi. Tüm şehitlerimize rahmet diliyorum. Bu zor günleri atlatmanın tek yolu birbirimize sarılmak, destek olmak ve geleceğe dair umudumuzu canlı tutmak. Umut biterse hayat da biter. Biz de tam bu yüzden: sanatımız, kültürümüz ve müziğimizle bir aradayız…” Dedi.

Etkinlikte Tibet Ağırtan, Arif Şentürk, Faruk Yılmaz, İmran Salkan, Rüstem Avcı, Soner Özbilen ve Deliorman Türkü Grubu sahne aldı.

Ayrıca Ramis Çınar, Ali Işıkgör, Dilek Ünal, İsmail Savaş, Salim Nizam ve Muhsin Durucan Balkanlar ile ilgili yazdıkları kitaplarını imzaladılar. 

Etkinlik; Kosova Prizrenliler Derneği tarafından, TC Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Devlet Demiryolları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bayrampaşa, Beykoz, Eyüp ve Fatih Belediyeleri ve Tek Rumeli’nin katkılarıyla gerçekleşti.

İletişim: 

Havva Yılmaz 0212 243 11 53  - 0531 962 57 94   havva.yilmaz@c-line.com.tr

Not: İlgili görüntüler, slayt görünümünde aşağıdadır.

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..