Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

16 Mart '22

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Balkonda Yetişen Meyveler

Balkonda Yetişen Meyveler

Merhabalar….. Meyve ağacı severler burada mı?, Peki! Bahçesi olmayıp ama yineden meyve ağacı yetiştirmek isteyenler burada mı? Cevaplarınız ‘evet’ise… Balkonlarınızda teraslarınızda yetiştirebileceğiniz sekiz meyve ağacını sizlere tanıtmak istiyorum. Evet hazırsanız başlayalım!.

Çilek; Çileği yetiştireceğiniz saksınız geniş ağızlı ve az derinli olmalıdır. Saksının altında delik olmalı ve toprağı kumlu olmalıdır. Günde 3-4 saat güneş gören yerde olması yeterlidir. Meyvesinin toprağa değmemesine özen gösterin.

Kumkuat; Kumkuat rengiyle, kokusuyla ve görüntüsüyle oldukça dekoratif ve lezzetlidir. Mandalina cinsi olan bu meyve ağacı güneş gören yerde konumlandırın. Toprağını düzenli sulayın. Fosfat ve potasyum ağırlık gübrelerden düzenli olarak toprağına karıştırın.

Limon; Oldukça zahmet gibi gözükse de birkaç dikkatli yetiştirme noktalarını yerine getirildiğinde oldukça bakımı kolaydır. Çok esintili yerden uzak tutun. Güneşli ortama yerleştirin. Yılda 2-3 kez budama yapın. Yaz mevsiminde düzenli olarak insektisit ilaçları ile ilaçlayın. Meyve döneminde düzenli sulamayı ihmal etmeyin.

Bodur elma;  Seçeceğiniz elma bulunduğunuz yerin iklim şartlarına uygun olsun. Çok rüzgar gören yere konumlandırmayın. Bitki saksısını derin ve geniş ağızlı tutun. Bitki toprağını yılda 2-3 kez çubuk yardımı ile karıştırın. Dal ve çatı budamasını ihmal etmeyin. En fazla 1,5 metreye kadar boylanırlar.

Bodur kiraz; Özellikle yaz mevsimlerinin aranılan meyvesini artık balkon ve teraslarda bakmanız mümkün. Kiraz ağaçları bol güneş ve hafif esintili ortamlardan hoşlanır. Saksını derin ve geniş tutun. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerin inorganik kış ve sonbahar mevsiminde organik gübre ile gübreleyin. Yılda bir kez kök budaması yaptırın.

Bodur armut; Çeşit olarak oldukça geniş yelpazeye sahip olan armut türlerinden seçerken yine bulunduğunuz yerin ilkim şartlarına kolayca adapte olan cinslerinden seçmeye özen gösterin. Saksı seçimini geniş ve derin olanlarından tutun. Saksı altının delik olmasına ve toprağının organik gübre bakımından zengin olmasına dikkat edin. Yaz mevsiminde düzenli sulama ister.

Bodur erik; Erik ağaçları hemen her türlü ilkime dayanıklı olduğunda bakımı ve yetiştirilmesi kolaydır. Şiddetli rüzgarlara maruz kalmayacak ve bol güneş ışığı alabilecek yere yerleştirmeyi unutmayın. Kumlu, torflu ve haif kireçli topraklardan hoşlanır.

Bodur şeftali; Bodur şeftali diğer meyve ağaçlarına göre daha fazla ilgi ister. Yılda 3 kez form budamasını yapın, İlaçlamayı düzenli olarak ilkbahar mevsiminden itibaren yapın. İlkbahar mevsiminden sonbahar mevsimine kadar fosfat ağırlıklı gübre ile gübreleyin. Ortalama 1,5 metre uzayan bodur şeftali ağaçları gelişim aşamasında düzenli sulama ister.

KOLAY GELSİN….

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım teknolojisi öğrencisi)

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..