Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '11

 
Kategori
Genel Sağlık
Okunma Sayısı
921
 

Ballı çay... Güçlü bir antioksidan

Ballı çay... Güçlü bir antioksidan
 

Ballı Çay


İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde yapılan bir araştırma, Türk insanının vazgeçilmez içeceği olan çayın balla tatlandırılması durumunda antioksidan değerinin arttığını ortaya koydu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, çayın içeriğindeki polifenoller sayesinde güçlü bir antioksidan olduğu gerçeğinden yola çıkarak yaptıkları araştırmada, diğer bir antioksidan kaynağı olan bal ile tatlandırıldığında ortaya çıkan etkiyi ölçtüklerini söyledi. 

Balın bileşiminde de antioksidan özelliğe sahip polifenoller bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Boyacıoğlu, şöyle devam etti: 

”Çay ve bal günlük yaşamımızın iki vazgeçilmez gıda maddesi. Araştırmamızda antioksidanca zengin bu iki gıda maddesinin birarada kullanımının nasıl bir sonuç vereceğini görmek istedik. Çalışmada, sonuçları etkileme açısından fark yaratıp yaratmadığını görebilmek için çam balı, poliflora (karışık bölgelerden toplanmış), yöresel (Şemdinli) ve monoflora (ayçiçeği) olmak üzere 4 çeşit bal kullandık. Bu karışımı farklı sıcaklıklardaki içilmeye hazır çaylara karıştırdık. 

Çaya bal ilavesinin yapıldığı farklı sıcaklıkların balın HMF (hidroksimetilfurfural) ve diastaz değerleri (doğal enzimler) üzerine etkileri de analiz edildi. Toplam fenolik madde içeriğinin balın çaya ilave edildiği bütün sıcaklık derecelerinde yükseldiği gözlemlendi. Bu artış yüzde 25-35 aralığında gerçekleşti.” 

Benzer şekilde balın çaya ilave edildiği tüm sıcaklık derecelerinde toplam antioksidan kapasitesinde de artış gözlendiğini belirten Boyacıoğlu, ”Bu artış 70-90 derece aralığında ortalama yüzde 50 oranlarında gerçekleşti” dedi. 

Öte yandan Prof. Dr. Boyacıoğlu’nun yönettiği araştırma sonuçlarının İrlanda’da gerçekleştirilen EFFoST Gıda ve Sağlık Kongresi’nde de sunulduğu, katılımcılardan büyük ilgi gördüğü öğrenildi. 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ben zaten hiç beyaz şeker kullanmam ve tatlı yemem onun yerine düzenli olarak ve aşırıya kaçmadan her gün bal yerim. yeryüzündeki en güzel şeydir bal. Sanırım ben eskiden dağlarda yaşayan bir ayıydım:) Balın faydaları saymakla bitmez. Ağız temizliği için bile bal kullanılabilir zira bakterileri öldürür:) Çaya da bal karıştırmayı çok severim özellikle bitki çaylarına da çok yakışıyor. ve fakat çok yüksek sıcaklıkta balı ısıtmak bazı toksinlerin ortaya çıkmasına neden oluyor diye okudum bu yüzden en fazla 40-50 dereceden yüksek ısıda tutulmaması gerek diye biliyorum. selamlar.

Başak ALTIN 
 20.06.2011 12:57
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 13
Toplam yorum
: 3
Toplam mesaj
: 5
Ort. okunma sayısı
: 3676
Kayıt tarihi
: 04.07.10
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk ve orta öğretimimi Beşiktaş Atatürk Lisesi'nde tamamladım. Daha sonra İTÜ K..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster