Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '13

 
Kategori
İnternet
 

Balon çıkan sosyal medya haberleri ve arkasındakiler!

Balon çıkan sosyal medya haberleri ve arkasındakiler!
 

Sosyal medya yaygınlaştıkça sadece medyadan değil her kanaldan haber alır olduk. Son yıllarda sanki her kanaldan zenginleşiyoruz gibi görünse de kazın ayağı hiç de öyle değil. Öğrendiğimiz 3 haberden 2'si doğru çıkar oldu, 1'i karavana... Peki nedir bunun sebebi? Birileri neden bizim yanlış şeylere inanmamızı istiyor?

Fikir yürütelim biraz, bu ''balon haberler'' kendi aralarında gruplara ayrılıyor. Birinci grup, tıpkı daha henüz 1980'li yıllarda gençlerin, çocukların tek eğlencesinin ev telefonu olduğu olduğu yıllardaki şakalara benziyor. Çaldırıp çaldırıp kapatmaktan tutun da ''sizi PTT'den arıyoruz, telefonunuz bozuk. Bir üfler misiniz?'' gibi ''serin'' esprilere kadar bir dönemin vazgeçilmezi idi.

Sonraları bu şakalar radyo ve TV programlarına taşındı. Özellikle Ayça Şen Başkan, Yavuz'un Minibüsü gibi radyo programlarında özellikle bu telefon şakalarını dinlemek için o bölüm merakla beklenirdi. İşte bazı şakacılar da tıpkı bu telefon şakaları gibi ''sosyal medya şakaları'' yapıyor ki bunlara da ''troll'' deniyor. 

Şu şakacı trollerin büyük kısmı ise ergen gençler arasından çıkıyor. Genellikle biraz muhatabı için ''eşek şakası'', duyup dinleyenler için sonradan ''aaa öyle miymiş'' dedirten bu ''sosyal medya haberleri'' son dönemde biraz hazırlayanları ''yalancı çoban'' konumuna da sokmuş gibi görünüyor. Öyle ki, artık birkaç kaynaktan doğrulatmadan bu haberlere inanmayanlar çoğunlukta... Ama ''düşenler'' de çok.

Mesela, ünlü şarkıcı Justin Bieber'ın konseri sonrasında onun hesabından İngilizce olarak,  “İnanılmaz gece için tüm Türk kızlarına teşekkür ederim ama aynı şeyi ter kokuları için söyleyemeyeceğim” şeklinde tweet attığı, ancak sonra nedense bir anda ''panikleyip sildiği'' iddialarının ''İnci Sözlük şakası'' olduğu anlaşılsa da inananlar çıktı. Hem de Bieber hayranı kızlar veya Bieber muhalifi beyler tarafından değil, onların babası yaşındaki Erol Köse tarafından... Erol Köse gün boyu bu tweeti duyururken, sonunda ''troll'' olduğu anlaşılınca son gülen iyi güldü. 

-Ölen ölene...

Sadece Türkiye'de değil trollcüler tüm dünyada ünlüleri öldürmeyi en büyük sosyal medya şakası sayıyor. Türkiye'de en çok öldürülen ünlü ise usta sanatçı Münir Özkul. Öyle ki başta kızı Güner Özkul olmak üzere tüm ailesi ve sevenleri artık isyan etmiş durumda.

Trollcülerin diğer kurbanları arasında Çağatay Ulusoy, Murat Boz, Ciguli, Süleyman Demirel, Metin Akpınar, Kıvanç Tatlıtuğ, Megan Fox, Jon Bon Jovi, Eddie Murphy, Lady Gaga, George Clooney, Tom Cruise, Russell Crowe, Kanye West, Paris Hilton, Harrison Ford, Charlie Sheen,  Jack Black, Adam Ant, Chuck Norris, Adam Sandler, Kevin Bacon ve Tiger Woods da yer alıyor.

-Gezi hurafeleri

Gezi direnişinin yaşandığı dönem sosyal medya hurafeleri için de uygun ortamı yarattı. Özellikle ilk günlerde ''ana akım medyanın'' boşluğunu doldurmak isteyenler sosyal medyayı seçti. O zaman da doğru haberler kadar yalan yanlış bilgiler de ortaya dökülüp sosyal medya kirliliği yarattı.

Bunlardan biri de Divan Oteli ile ilgiliydi. Polisin müdahalesinin hemen ardından Divan Otel'in sahibi olan Fenerbahçe eski Asbaşkanı Ali Koç’un, "Otelin kapısı kapanır, otele polis alınır ve otelde yardımlar kesilirse ordaki herkesi işten çıkartacağımızı söyledim" dediği iddia edilidi. O sırada pekçok kişi, Koç'un bu sözlerini alkışlayıp anında Facebook ve Twitter paylaşımları haline getirdi. Sonunda haber yalanlandı ama neye hizmet ettiği anlaşılamayan bu iddia da ortaya atıldığıyla kaldı.

-''Özgürlük değil tutsaklıktır''

Narkotik operasyonu çerçevesinde gözaltına alınıp serbest bırakılan Kenan İmirzalıoğlu adına yapılan bir paylaşım ise ''bu kadarına da pes'' dedirtti. Ünlü aktörün ağzından yazılmış gibi sosyal medyada yapılan paylaşımda şöyle deniliyordu:

“Adı Özgürlük Diyorlar. Hayatımızı İnceleyip Özelimizi Dinleyip Sonra’da Pardon Yanlış Anladık Deyip Adaleti Kendileri Tayin Edip Sonrada Özgürsün Diyorlar Bence Bunun Adı Özgürlük Değil Tutsaklıktır… Sevgilerimle

KENAN İMİRZALIOĞLU

Açıklamanın tüm medyada yayınlanmasından 1 saat sonra İmirzalıoğlu'nun avukatı tarafından açıklama yalanlandı. Geride neden böyle bir açıklamanın yayıldığı kaldı.

Son olarak ise Dubai Emiri El Maktum'un kızı tarafından sosyal medyada paylaşıldığı iddia edilen yazı ortalığı ayağa kaldırdı. Mısır'daki darbeyle ilgili olarak babasına ''sözüm ona'' sinirlenip, ''bütün bunlar bizim paramızla yapılıyor, kanlı para'' dediği iddia edilen Emir kızı iddiaları yalanladı. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, bugünkü yazısında, ''Yalan da olsa iyiydi be Emir'in kızı'' diye yazdı. Bu yazı aslında bazı trollerin amacını da özetliyor:

Bazen yalanlar gerçeklerden daha güzeldir......

 
Toplam blog
: 90
: 2229
Kayıt tarihi
: 05.02.13
 
 

Yaşamın her anına renkli gözlükle bakacak Seyirci Kedimiz... Kimi zaman oyunlarını binbir güçlükl..