Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Balondan büyümenin sonuçları

Balondan büyümenin sonuçları
 

Batış da görkemli görünebilir


Türkiyedeki son 9 yıllık büyüme temelsiz, balon büyümedir. İşsizliğin %7 yi aştığı bir ekonomide büyümeden söz ediliyorsa sadece aldatmacadır. Turkiyede 30 yaş altı nufusun işsizliği resmi rakamlarla %20 nin üzerindedir. Kamu kesiminde giydirme ve zorlama istihdam, gizli işsizlik, işsizlik tanımındaki gizleyicilik ve saire dikkate alınırsa bu işsizlik oranı gercekte % 30 un üzerindedir. Gerçek büyüme olsaydı istihdam artar işsizlik azalırdı.

Büyümenin tanımını toplam harcamadaki artış olarak yapmışlar. Bir insan evini barkını, malını mülkünü satarak da harcamasını artırabilir. Borçlanarak da harcamasını artırabilir. Türkiye son 9 yılda öyle yaptı. Özelleştirmelerle ve diğer yollarla Cumhuryet döneminin tüm birikimlerini ve servetlerini, ülkenin bir kısım malını mülkünü sattı harcadı. Bu satıp savurmanın üstüne yüzmilyarlarca dolar ilaveten dışarıdan borc halıp harcadı. Dolayısıyla ülkedeki harcama miktarı her yıl arttı. Bu harcama artışına da ekonomik büyüme denildi. Yani balondan ve yalandan büyüme. Borç yiyerek büyüme. Büyüme yalandan olunca da işsizlik azalmadı ha bire arttı.

Başka bir yalandan öğünmede IMF e olan borçların ödenmiş olması ile böbürlenmek oldu. Satılan servetler, mülkler ve üstüne üstlük dışarıdan borçlanmalarla sağlanan yüzlerce milyar doların içinden, IMF'e olan beş, on milyar borcun ödenmiş olması ile böbürlenmenin adını okuyucularım koysunlar. Ülkenin malı mülkü satılmadan, yüzlerce milyar dolar borç artışı olmadan, gerçek üretimle gelir yaratıp, ihracat fazlası verip borç ödenseydi varsın böbürlensin derdim. Alim olmaya gerek yok, her yılın ürpertici cari açıkları üretmeden, sadece gelecek nesilleri borçlandırıp, doğmamışların sırtından harcamaktır. Bu harcama artışına büyüme deyip üstelikde böbürlenip dediğim dedik çaldığım düdük denirse sonunu takdir edersiniz. Saygılarımla,

Dr Hamit Bozkurt

 

 
Toplam blog
: 54
: 1229
Kayıt tarihi
: 08.08.08
 
 

1950 yılında doğdum, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 1974 mezunuyum. 1986 yılında Gazi Ün..