Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '17

 
Kategori
İstanbul
 

Balyan Ailesi ve Galatasaray Adası

Balyan Ailesi ve Galatasaray Adası
 

19. yüzyılda İstanbul’da birçok mimari esere imzasını atmış Balyan ailesini birçok kişi bilmez. Aslen Kayseri’li olan Balyan ailesi dört nesil boyunca Osmanlı’ya hizmet etmişler. Saray kalfası olan Bali Kalfa’nın oğlu olan Krikor Balyan 1764-1831 yıllarında yaşamış, sırasıyla;
 
Sarayburnu'ndaki Saray, Beşiktaş Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Valide Sultan Sarayı, Defterdar Sarayı, Aynalıkavak Kasrı, Nusretiye Camii, Selimiye Kışlası ve çevre yapıları, Davutpaşa Kışlası, Beyoğlu Kışlası, Darphane-i Amire, Valide Bendi, Topuzlu Bendi, Yangın Köşkü gibi eserleri İstanbul'a kazandırmışç
 
Senekerim Balyan (1768-1833), birçok projesini kardeşi Krikor Balyan'la birlikte yapmış. Kardeşi Krikor Balyan'ın ahşap olarak inşa ettiği Bayezid Kulesini, bir yangında büyük zarar görmesi üzerine 1826 yılında betondan yeniden inşa etmiştir. Ayrıca İstanbul'un Beşiktaş semtindeki Surp Asdvadzazdin Ermeni Kilisesi'ne de imzasını atmış.
 
Krikor Balyan’ın oğlu Garabet Amira Balyan, Abdülmecit döneminde oğlu Nigoğos Balyan’la Dolmabahçe Sarayını yapmış.
 
Garabet Balyan’ın ikinci oğlu Sarkis Balyan (1835-1899) ağabeyi Nigoğos ile Paris’de eğitim almış. Sarkis Balyan peki hangi eserleri yapmış? En önemlilerini sıralayalım.
 
Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Valide Camii, Zeytinburnu Barut Fabrikası, Beşiktaş-Akaretler 138 daireli evler, Harbiye Nezareti, bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Taşkışla binası, Mekteb-i Tıbbiye, bugünkü Galatasaray Lisesi'nin binası, Maçka Silahhanesi, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Yabancı Diller Yüksekokulu, Gümüşsuyu Kışlası, Malta köşkü, Baltalimanı Yalısı, Adile Sultan Sarayı, Yıldız Sarayı Büyük Mabeyin Binası, Çadır Köşkü, Malta Köşkü, Çağlayan Kasrı, Ayazağa Köşkü ilk akla gelenler.
 
Balyan ailesine minnettar olmamak mümkün değil.
 
 
Gelelim boğazda Kuruçeşme'nin 165 metre açığındaki adaya.
 
1872'de Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan'a hediye (Sarayın Sarkis Balyan’a olan borcuna karşılık verildiği söyleniyor) edilen ada, bir dönem Sarkis Bey Adacığı olarak anılmış. Sarkis beyin çocuğu olmadığı için ölümünden sonra tekrar ada saraya verilmiş. Osmanlı döneminde, ünlü ressam Ayvazovski'nin kaldığı bu ada, 1914'lerden itibaren kömür deposu haline getirilmiş. Bir süre sonra şehir hatları vapurlarına yakıt sağlayan bir yer olmuş. 1957'de Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Sadık Giz 150 bin TL karşılığında adayı satın almış ve diğer üyelerin hizmetine sunmuş.
 
 
1956-1992 yılları arasında kürek dalında öğrenci yetiştiren bir okul gibi hizmet vermiş. 1957-1968 arası, Galatasaray Spor Kulübü Sutopu Şubesi'ne tahsis edilen ada 2006'da eğlence yeri ve lokanta işletmecisi Mehmet Koçarslan'a kiralanmış. İşletmeci, adanın üzerindeki tesislere "Suada" adını vermiş.
 
İstanbul'da yaşayan herkesin bilmesi gereken bilgiler diye düşünüp sizlerle paylaşmak istedim. 
 
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..