Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '10

 
Kategori
Siyaset
 

Balyoz nereden?

Anayasa Mahkemesi'nin askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını iptal etmesinin ardından Ankara gene karıştı. Taraf Gazetesi'nin Balyoz Operasyonu'nu manşetlere çıkarması ile ortalık zaten bulanmıştı, şimdi ayıkla pirincin taşını. Bu ara kimse ekonomiye bakmıyor, oysa dolar 1.50'ye ulaştı. Siyasetin ekonomiyi etkilemesine alıştık ama ekonominin siyaseti etkilediğine pek inanmayız. Oysa derin ekonomik kriz ile sallanan birçok üstyapı kurumu var elimizde; hukuk, siyaset, toplumsal ilişkiler, dini anlayış bu kurumların birkaç tanesi. Ekonomi-politik sanal gündem maddelerinden nemalanan aymazlara boş bir lakırdı olarak gelse bile, başta TEKEL işçileri, emekliler, doktorlar, eczacılar, memurlar sosyal huzursuzluğun yapıtaşlarını oluşturuyorlar.

ABD Başkanı Obama, bankacılığı düzenleyen kuralları yeniden yazmak isteyince piyasalar sallandı. Tobin vergisinden tutun, banka yöneticilerine yeni vergiler ihdas edilmesine kadar bir dizi önlemin konuşulduğu sıralarda geriye gidişler toparlanmanın hiç kolay olmayacağının göstergesi. Talep olmadığı sürece daralmanın etkileri sınırlandırılamaz iken ekonominin üretim ayağının hala girdi maliyetleriyle başetmeye çalışması, üstelik bunu yükselen faiz ve enflasyon ortamında denemesi, girişilen işin ne kadar güç olduğuna delalet değil mi?Toparlanma zaman alacak ve can acıtacak biz halen borsa-faiz-kur üçgeni arasında kolbastı yapıyoruz..

Obama, finansal piyasalarda Amerikan vergi mükelleflerinin hakkını aramaya çalışırken Türk siyasi esnafları bir IMF anlaşmasını bile kotaramaz haldeler. Gelişmiş ekonomiler krizden nispeten daha az hasarla çıkma emareleri gösterirken Türk ekonomisinin çifte kavrulmuş krizle boğuşması işimizin ne kadar zor olacağına delalettir. İşsizlik, enflasyon, faiz oranları yukarı yönde ivme kazanmaya başladı bile.Tedbir alması gerekenlerse Balyoz Operasyon'larından medet umar duruma düştüler. Karanlık tünellere fenersiz girenler ellerindeki ışıkları birer birer söndürüyorlar.

 
Toplam blog
: 93
: 472
Kayıt tarihi
: 09.06.09
 
 

21-07-1973 tarihinde İstanbul'da doğdum. M.Ü. İletişim Fakültesi Radyo-T.V. Bölümü'nden 1995 yılı..