Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bana sus diyenler önce dinlesin

Bana sus diyenler önce dinlesin
 

DİOGENES


En zor meziyetlerden biri karşındakini dinlemek… Bakın Forester bu konuda ne diyor” Dinlemek insana kendini ölçmek, değerlendirmek imkânlarını sağlar.” Yalan değil yanlış hiç değil. İnsan karşındakini dinlerken ister istemez kendi kendini değerlendirme noktasına gelebilir. Bu konuda ben bu söylenenlerden başka ne diyebilirim diye kendine sorular sorup, cevap arayabilir. Aynı konuda başka bir kayda değer görüş ise Epiktetos* tarafından şöyle ifade edilir” Bir güzel söz söyleme sanatı varsa, bir de güzel anlama ve dinleme sanatı vardır”. Peki bu sözde size ters gelen bir şey varmı? Bence ve büyük bir çoğunlukla hayır… Kim kendinde güzel söz söyleyip, söylediklerini dinletme sevdası taşıyorsa önce güzelce dinlemeyi öğrenmeli. Yüz yıllardır bilinen kavramları yeniden önünüze sürmeyi istemezdim ama zaman, zaman hepimiz söylemek istediklerimizin, başkalarınca bastırılması uygulamasına maruz kalmışızdır. Yâ da biz bize anlatılanlara kulaklarımızı kapatmışızdır. Bakınız aynı konuda hepimizin tanıdığı Diogenes neler diyor “Çok dinlememiz, az konuşmamız için iki kulağımız ve bir dilimiz vardır”. Dedim ya söylenecek her şey yüz yıllar öncesinden beri söylene gelen şeyler. Bu sözlere ne ilave edilebilir ki?

*Epiktetos

55-135 yılları arasında yaşamış Stoalı filozof ve ahlakçı.Azad edilmiş bir köle olan Epiktetos'un Stoacılığ**ının temelinde, özgürlük, tanrısal kayra, insanlık ve ahlak düşüncesi bulunur. Kendisine bilge kişi olarak Sokrates'le Diogenes'i örnek almış olan Epiktetos, temelde ahlak ile ilgilenmiş ve gerçek eğitimin, bütünüyle bireye ait olan tek şeyin bireyin iradesi ya da amacı olduğunu kavramaktan başka bir şey olmadığını iddia etmiştir. İnsan, ona göre, iradeden bağımsız olan iyi ya da kötü hiçbir şey bulunmadığını öğrenmeli ve olayları öngörmeye ya da yönlendirmeye kalkışmayıp, yalnızca onları anlama çabası göstermelidir.

**Stoacılar doğaya uygun yaşamayı felsefi ile olarak benisemişler ve dünya vatandaşlığını savunmuşlardır. Mutluluk dış koşullara bağlı olmamalıdır önermesini dile getirmişlerdir.(http://tr.wikipedia.org/wiki/Stoac%C4%B1l%C4%B1k )

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..